Delftse SchaakSite

DSC1 wint overtuigend van UVS 1

Op 16 september mochten we met het eerste team van DSC, waarvan de samenstelling wat is veranderd ten opzichte van vorig jaar, aantreden voor de eerste competitie wedstrijd van dit seizoen. We speelden uit tegen UVS 1. We hadden helaas 2 afmeldingen, maar gelukkig waren Joram en Ivar bereid om mee af te reizen naar Nijmegen. Ruim op tijd waren we compleet bij de prima speellocatie van UVS. Ik was zelf als laatste bezig (voor de verandering…) en heb dus weinig meegekregen van de volgorde van de uitslagen. Hieronder een samenvatting van de partijen, in willekeurige volgorde, met commentaar van de spelers zelf:

Op bord 3 speelde Joost met wit tegen Lukas van der Linden: “In een Spaanse opening kreeg ik snel ruimtevoordeel. Objectief stond zwart waarschijnlijk niet minder, maar mijn tegenstander had, mede doordat hij een half uur te laat achter zijn bord verscheen, moeite om de beste zetten te vinden. Op een gegeven moment kon ik de f-lijn openen, op de c-lijn binnen komen in combinatie met een loper op d5 en een dame op h6. Hierna kon mijn tegenstander de dreigingen niet meer pareren.”

Gert speelde met zwart tegen Paul Span op bord 6: “Na vele jaren maakte ik mijn rentree in DSC1 en ik wilde per se niet verliezen. Dat lukte goed. Na een slappe Chigorin-variant had wit geen greintje voordeel. Nou ja, een heel klein greintje dan. Toen werd het in een dubbel toreneindspel zowaar toch nog spannend, maar remise werd het niettemin.“

Op bord 2 speelde Matthieu met zwart tegen Hans Klip: “Mijn tegenstander speelde het loperspel (2. Lc4). Ik spendeerde veel tijd om een goede opzet te vinden. Zodoende zat ik na 10 zetten al tegen 20 min aan te kijken. Gelukkig waren alle vragen toen wel beantwoord. De rest ging soepel naar remise. Al met al een geslaagde partij vanuit theoretisch oogpunt.”

Op bord 7 zat Chiel met wit tegen Dennis Arts: “Vlak na de opening speelde mijn tegenstander een paar zetten die niet heel effectief waren. Dit gaf mij de gelegenheid om druk te zetten op één van zijn centrumpionnen en een goede stelling op te bouwen. Ontevreden met zijn stelling ging mijn tegenstander vervolgens door zijn vlag, zonder me echt aan de tand te voelen over hoe ik mijn stellingsvoordeel uit zou bouwen.”

Sjoerd speelde zijn eerste partij voor DSC. Hij speelde op bord 5 met wit tegen Joost Retera: “Mijn debuut voor DSC! Ik speelde Pc3 en Df3 tegen de caro-kann en dat leverde bijzonder weinig op. Mijn tegenstander besloot toen op zet 13 remise aan te bieden. Ik ging op zoek naar meer, maar tot een voordelige stelling kwam het echter niet. Sterker nog, op zet 31 blunderde ik een pion weg. Gelukkig kreeg ik die 10 zetten later weer terug. Een 2e remise aanbod volgde. Wederom was het een gelijke stelling. Wie weet kwam er nog meer geblunder dus ik besloot door te spelen. En ja hoor! Er volgde een aantal zetten met vraagtekens, maar die waren wel van mijn kant… Tijd om de handdoek in de ring te gooien, ware het niet dat mijn tegenstander eens te meer liet zien sympathiek te zijn. Na 53.Ke1 wint bijna alles, maar zo’n 10 zetten later mocht ik toch een halfje bijschrijven.”

Onze kopman was vandaag David, met wit tegen Guide van Mierlo: “Omdat ik naast Matthieu zat, besloot ik hem op stang te jagen door koningsgambiet te spelen. Inderdaad begon Matthieu zeeën van tijd te gebruiken en ook mijn tegenstander kostte het wat tijd om de juiste opzet te kiezen. Dit resulteerde in een eindspel waarin wit een miniem plusje had, maar wat ik stukje bij beetje wist uit te bouwen naar een vol punt.”

Smaranda speelde met wit op bord 9 tegen Rob Bisschops: “Na een rustige Franse opening lukte het om het centrum met beide paarden te bezetten. Nadat er stukken geruild werden had ik nog steeds ruimte overwicht. Mijn tegenstander verzwakte zijn stelling door zijn f4 pion naar voren te gooien. Toen gaf hij pardoes een toren weg.”

Ivar speelde een sterke partij tegen Ivar Heine. Na een zet of 10 kreeg hij het loperpaar te pakken. Ivar wist dat voordeel uit te bouwen door een kwaliteit te offeren voor een loper en een pion. Dat leidde tot een winnende aanval die op één zet na correct werd uitgevoerd. Na die ene gemiste zet volgde er nog 3 mindere zetten en kon Ivar zelfs opgeven. Jammer dat hij zichzelf niet kon belonen voor zijn goede partij!

Joram speelde met zwart tegen Jaap Houben. Hij zette de partij solide op. Wit probeerde in plaats van langzaam de stelling te verbeteren direct op aanval te spelen. Joram verdedigde goed en de witte stukken leken ineens niet meer zo logisch samen te werken, waarna Joram het punt kon binnenslepen.

Lisa speelde net als vorig jaar tegen Jan Pijkeren. Vorig jaar kwam er een vrij bloedeloze remise op het bord, maar vandaag was dat wel anders! “Ik had de opening prima opgezet en net toen ik mijn stukken wilde activeren, maakte ik een rekenfout waarna ik meteen erg slecht stond. Ik stond volledig passief (als je Db8 moet spelen met een toren op a8 en pionnen op c7, b7 en a7 dan weet je wel dat er iets goed mis is…) en het was wachten tot mijn tegenstander de genadeklap zou uitdelen. Dat bleef echter uit, waarna er werd afgewikkeld naar een dame eindspel waarin ik 2 pionnen minder had. Dit wist ik na bijna 100 zetten met 3 keer dezelfde stelling na een schaakserie van 43 zetten remise te houden.”

Hiermee was onze 7-3 overwinning een feit! Een mooi begin en dat belooft wat voor de rest van het seizoen!

er zijn 2 reacties: lees | reageer
OGD Rapid

Array

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap