Delftse SchaakSite

DSC3 wint dankzij 7 remises en Pieter Buzing

De 7e ronde heeft het ons meer moeite gekost om te winnen dan vooraf werd gedacht. Tegen de nummer 6 op de ranglijst in 3G werd met het kleinst mogelijke verschil gewonnen: 4,5 – 3,5.

Met maar liefst 7 remises - een record voor DSC3 verwacht ik - en de winst van Pieter Buzing blijven we gedeeld eerste en kunnen we nog steeds kampioen worden.

Op bord 8 viel Pieter Goossens in (Wim Kortis zit lekker op Hawaii vakantie te vieren) en kreeg vrij gemakkelijk de kans om potentieel gevaar van zwart eruit te halen. Er werd veel geruild en al snel tot remise besloten. Een mooie prestatie gezien het grote ratingverschil met zijn tegenstander.

Ook Roland speelde vrij snel remise. Daar kreeg wit het initiatief via de e-lijn en moest zwart nauwkeurig spelen om de stelling te kunnen houden. Dit lukte en na afruil van veel stukken werd het toreneindspel remise gegeven.

Vervolgens accepteerde Hans op 2 het remise-aanbod van FM Happel. Ik dacht dat wit iets beter stond vanwege een dubbelpion van zwart op de b-lijn. Maar dit (b)leek niet het geval en daar bleef de stelling in balans met een gelijkspel als resultaat.

Op 1 speelde Onno tegen Onno. Ofwel Verbaken versus van Dijk. Daar toverde zwart weer zijn lijfopening op het borden kreeg wit initiatief via de damevleugel. De gefianchetteerde zwarte lopers boden genoeg tegendruk en even leek het erop alsof dit voor onze Onno genoeg zou zijn voor pionwinst. Dit bleek ook daar echter niet het geval en werd de vrede getekend.

Mijn eigen partij verloop soepel qua opening. Daar had ik meer mee moeten doen. Mijn talentvolle jonge tegenstander wist echter een goede verdedigingsopzet te kiezen en wist op een bepaald moment genoeg tegenspel via de damevleugel te bieden, waar ik op de koningsvleugel actief was. In wederzijdse tijdnood werd ook hier de vrede getekend omdat beide spelers geen risico’s wilden nemen gezien de standen op de andere 3 borden.

En dus stonden er al 5 remises op het scorebord. Maar er zouden er dus nog meer volgen.

Martin speelde op 3 en kwam met zwart slecht uit de opening. Een loper stond op b8 ingemetseld en het leek een kwestie van tijd voordat wit dit voordeel uit zou buiten over de damevleugel. Daar heeft hij het echter laten liggen en wist onze man zelfs een pion te winnen. Helaas koos Martin in tijdnood voor een verkeerde voortzetting waardoor hij geen winstkansen meer had en wit er met zetherhaling goed van af kwam.

Gelukkig zagen de stellingen van Pieter Buzing en Ivar er dusdanig goed uit dat we daar toch 1,5 ut 2 zouden moeten kunnen halen.

Pieter had vanuit de opening met wit groot voordeel behaald en bouwde zijn voordeel verder uit door een geweldige aanval via de koningsvleugel te dreigen. Er was tegengesteld gerokeerd dus zocht zwart zijn kansen via de damevleugel. Maar dit liep verkeerd af voor hem en kostte hem materiaal en daarmee de partij. Een nuttige overwinning want daardoor stonden we op 4-3.

Maar Ivar had toch ergens een voordeel laten verzandden en keek tegen een op het oog verloren toren eindspel aan. Hun partij trok veel aandacht van de overige spelers en toeschouwers. Waren het de zenuwen die voor wit funest werden? De Waard liet het voordeel uit zijn handen glippen en gaf Ivar de kans af te wikkelen naar een remise eindspel. Zelden is er met zoveel enthousiasme een remise bij DSC3 begroet als deze gisteren.

De winst was binnen. En dat met maar liefst 7 remises !! Dat moet een DSC clubrecord zijn. Kan niet anders.
En belangrijker nog: we blijven meedoen om de titel en daarmee promotie naar de 2e klasse KNSB. Bij winst op de nummers 1 en 2 zou dat een feit zijn. Maar of we dan ook weer zoveel geluk hebben…..

We zullen het zien.
1 april is deel 1 van de finale in en tegen Stukkenjagers in Tilburg….

1. Onno Verbaken 2161 Onno van Dijk 2069 1/2
2. Hans Stam 2133 FM Henk Happel 2059 1/2
3. Martin Glimmerveen 2078 Aleksander Henke 2001 1/2
4. Lucien van de Lisdonk 2062 Mark Bueno 1937 1/2
5. Ivar de Hoogt 1987 Jos de Waard 1969 1/2
6. Pieter Buzing 2067 Jan Willem Koelmans 1884 1-0
7. Roland ten Have 2003 Ton Bodaan 1878 1/2
8. Pieter Goossens 1841 Theo van Orsouw 1999 1/2

er zijn 6 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap