Delftse SchaakSite

DSC4 wint uitduel tegen RSC-Belgisch Park 1

DSC4 heeft de belangrijke uitwedstrijd tegen RSC-Belgisch Park met 3,5-4,5 gewonnen; daarmee is degradatie definitief van de baan en kan met een goed resultaat in de laatste ronde zelfs nog een ereplaats behaald worden. Bij vijf remises en een nederlaag was er winst voor de zwartspelers Jaap Flohil en Willem-Jan van den Broek.

Jouke van Gosliga was wegens vakantie verhinderd maar invallers waren niet benodigd (het team bestaat uit negen spelers). Voor de resterende acht man werden maar liefst VIJF auto's ingezet - een record?!

Vorige wedstrijden tegen de Hagenaars (vanaf 2011 permanent in de Promotieklasse) pakten allen goed uit: winst in 2012-13 (5,5), 2014-5 (4,5) en 2015-16 (5) - in de overige twee seizoenen speelde DSC4 in de landelijke competitie. Steeds spannende wedstrijden die in het laatste kwartier beslist werden.

Zo ook nu. Kees van der Meer speelde tegen de sterke Sherief El Sayad, verkreeg het loperpaar in ruil voor een pion en moest nauwkeurig spelen om hiervan profijt te hebben. Jaap Flohil, tegen de ook sterke Gerard Milort, stak er in het vroege middenspel (tijdelijk?!) twee pionnen in en moest nauwkeurig spelen om zijn kansen overeind te houden. De derde Haagse topper (Bart Verbaan) werd bestreden door Pieter Goossens - hier verliep de strijd regelmatiger; onze man stond na twee uur spelen niet slechter. Ook onze topscorer Henrik Tamerus, Peter Lode en Gert-Jan Baas kwamen ongeveer gelijk uit de opening. Dat kon zeker gezegd worden van Toine Prangers die vanuit de opening zo'n beetje elk stuk dat zich daarvoor aanbood ruilde en binnen het uur in potremisestand de punten deelde. Willem-Jan van den Broek tenslotte was belust op revanche na zijn nederlaag twee jaar geleden tegen dezelfde tegenstander en maakte nu in de opening meteen twee pionnen buit, resulterend in:

Diagram










D. Wareman - W.J. van den Broek, 6 maart 2017, stelling na 13. ... Pxd4

Zoals altijd met Dxb2 varianten was het hier de vraag of wit's betere ontwikkeling geen roet in het eten zou gooien.

Na zo'n 2-2,5 uur spelen kwamen er snel achter elkaar drie uitslagen binnen: Pieter en Gert-Jan remise ('er zat niets meer in') en Kees leed één van zijn zeldzame nederlagen nadat hij een kans op voordeel gemist had. Achterstand 2,5-1,5.

In het vervolg probeerde Peter nog steeds voordeel te verkrijgen; de stelling, hoewel dynamisch, oogde echter remiseachtig en de resterende tijd van onze man werd met rasse schreden minder. Hij bood remise aan en dit werd aangenomen: achterstand 3-2. Ook Willem-Jan had nog maar zo'n vijf minuten op de klok maar hier was (inmiddels) alles onder controle:

Diagram










De pionnenvoorsprong is behouden en wat belangrijker is: wit staat geheel klem. Gaat de witte toren bijvoorbeeld naar h8 dan volgt d4-d3 met matdreiging (Te2) hetgeen slecht met stukverlies te voorkomen is (44. Tc8+ Kd4 45. Td8+ Kxe5). Na het gespeelde 43. Tg3 Txg3 44. hxg3 d3 was het snel uit: 3-3.

Met dit alles had jullie verslaggever niet goed gezien hoe Jaap het voor elkaar had gekregen: hij stond met kwaliteit méér en tegenstander in de klem ineens gewonnen! Het duurde niet lang of ook hier werd het punt gedrukt: 3-4 voor ons. Nu maar hopen dat Henrik er remise uit sleepte. Hij had een toren voor twee lopers en een verre vrijpion. Had hij niet een vrijpion op de a-lijn dan stond hij verloren; een diagram waard (wellicht dat Henrik dat kan geven). Nu liep het remise maar achteraf bleek dat hij een stuk had kunnen winnen en het resterend eindspel met kwaliteit méér waarschijnlijk had kunnen winnen. Niet belangrijk voor het team want zelfs met de remise werd ook dit jaar van RSC-Belgisch Park gewonnen!

Gedetailleerde uitslag:

1. Sherief el Sayad - Kees van der Meer (wit) 1-0
2. Gerard Milort - Jaap Flohil 0-1
3. Bart Verbaan - Pieter Goossens remise
4. Ton van der Zijden - Henrik Tamerus remise
5. Peter Ingenhoes - Peter Lode remise
6. Gerard Werkhoven - Gert-Jan Baas remise
7. Hans van der Zijden - Toine Prangers remise
8. Dennis Wareman - Willem-Jan van den Broek 0-1

er zijn 6 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap