Delftse SchaakSite

DSC1 wint met 6-4 van Venlo

Op deze zonnige zaterdag was DSC1 al vroeg op pad richting het verre oosten. Mede dankzij een last-minute invalbeurt van Arno kwamen we daar ruim op tijd en compleet aan. In het verre Venlo beginnen ze al om 12:00 omdat ze de zaal maar tot 18:30 kunnen gebruiken. Als dat maar goed komt...

Ik laat nu de spelers een-voor-een aan het woord, om wat te vertellen over hun partij.

Sten: Het is moeilijk winnen van iemand die wit heeft en alles probeert af te ruilen. Na een lange tijd manoeuvreren begonnen de onnauwkeurigheden zich echter op te stapelen. Eerst werd een zwakke pion vastgelegd, daarna werd de d-lijn veroverd, vervolgens werd er een tweede offensief geopend op de damevleugel en langzaam maar zeker werd de wit speler weggespeeld. Toen hij het passieve verdedigen zat was en een pion offerde voor een actieve verdediging ging het echter helemaal snel. Na een paar actieve zetten liet hij zich mat zetten.

Joram: Mijn tegenstander probeerde een soort Bogo-Indisch te krijgen met in theorie een betere loper, maar verspilde hierbij een aantal tempi waardoor ik snel zwaktes op de damevleugel kon creëren en aanvallen. Hij verdedigde niet erg stug waardoor ik vrij gemakkelijk kon doorbreken.

Matthieu: Door een lange werkweek en lange reis bleef er geen tijd over voor een gedegen voorbereiding. Wat doe je dan? Even kort nadenken en een opening spelen die je nog nooit op het bord hebt gehad. Het werd een aangenomen damegambiet. Ik koos vrijwel direct voor een slechte opstelling en wist in het eindspel nog gelukkig een fort met ongelijke lopers te creeeren. Draw.

Chiel kreeg vanuit de opening een stelling met een ongebalanceerde materiaalverhouding: drie pionnen tegen een stuk. Na de juiste stukken geruild te hebben, bouwde hij een mooi voordeel op. Hij speelde echter te traag en miste het momentum om dit voordeel ten gelde te brengen. Uiteindelijk verwaterde het eindspel naar remise.

Joost kwam in een egelstelling terecht waarin zijn tegenstander met de opmars h5-h4-h3 kwam. Het tegenspel van Joost moest van c4-c5 komen, maar dit werd door de zwartspeler correct opgevangen. Na een stukoffer op f3 gevolgd door een stukoffer op e4 kon Joost de dreigingen over de h1-a8 diagonaal niet meer het hoofd bieden.

Bij Arno kwam na de opening de C-lijn open. Hij dacht met wit om deze lijn te kunnen strijden, maar had een tussenzetje overzien in de vooruitberekening. Dat kostte hem de C-lijn of een pion. Hij koos voor de C-lijn, waarna hij gedrukt kwam te staan. Hij hield het uiteindelijk allemaal net bij elkaar, om na een paar ruilen in een toreneindspel uit te komen. Daarin had wit het betere van het spel, aangezien zwart meer groepjes had. Wit forceerde een vrijpion, maar Arno wist deze met de nodige moeite tegen te houden, waarna de resterende stelling remise werd gegeven.

Lisa speelde met zwart een mooie aanvalspartij. Haar tegenstander offerde eerst een pion op e4 voor activiteit, waarna hij zich snel kon ontwikkelen. Lisa stond hierdoor wat gedrukt, maar kon de pion voorsprong houden, waarna wit moeite had om om de zwarte pion op e4 heen te spelen. Daarom besloot wit om met g4-g5 het verdedigende paard op f6 te verjagen. Dit bleek te gevaarlijk, omdat de witte koning ook op de koningsvleugel stond. Lisa offerde een paard en een pion om de h-lijn en h1-a8 diagonaal te openen, waarna wit mat ging op de h-lijn.

Martine speelde met wit tegen het jonge talent Siem van Dael. Na een Sämische opening vergat ze na een Benoni-manoeuvre op b6 te slaan, waarna de stelling wat beter leek voor zwart. Het is was echter niet zo makkelijk om een plan te verzinnen die de witte stelling zou kraken. Na een wat overmoedig f5 hield zwart een gehavende koningstelling over. Wit kon hier mooi van profiteren door middel van een kwaliteitsoffer. Het overgebleven loperpaar leverde uiteindelijk voordeel en partijwinst op.

Smaranda: Mijn partij begon met 1.b3. Ik kwam gelijk uit de opening. Daarna werden wat stukjes geruild. Op een gegeven moment heeft mijn tegenstander remise aangeboden in een stelling met veel pionnen, dames en torens op het boord. Ik was strijdlustig. Helaas is een paar zetten later mijn partij dramatisch geëindigd...Ik werd plotseling mat gezet!

Ondertussen was Sebastiaan met wit heel goed uit de opening gekomen. In een gesloten stelling met tegengestelde rokkades kon hij met een pionoffer een koningsaanval lanceren. Na nog een pionoffer werden alle zware stukken gemobiliseerd richting zwarte koning. Vervolgens miste hij een kansrijke voortzetting, waarna zwart middels een kwaliteitsoffer kon afwikkelen naar een houdbaar eindspel.

Tijd voor onze strijdlustige Sebas om zijn mouwen op te stropen en er nog eens goed voor te gaan zitten. De rest van het team was inmiddels naar de bar vertrokken om hun partijen te analyseren, een drankje te drinken of een heerlijk -door de tegenstander meegenomen- stukje vlaai te eten. De tijd verstreek. Sommige mensen waren inmiddels al bezig aan hun vierde drankje; Smaranda had ondertussen een heel stuk van haar scriptie geschreven; en er zijn zelfs mensen die beweren dat Joram boodschappen had gedaan(!), maar nog geen nieuws van Sebas...

Alle partijen waren inmiddels tot in den treuren geanalyseerd; het restaurant voor die avond was uitgezocht en er was een groepje mensen dat uit pure verveling begonnen was aan het analyseren van theoretische toreneindspelen. Eerst werd de theorie van toren + pion op de 5e rij tegen toren onder de loep genomen. Daarna werd alles nog eens dunnetjes over gedaan voor dezelfde stelling maar dan met de pion op de 6e rij. Toen ook dit helemaal uit geanalyseerd was, werd ook nog even toren + randpion tegen loper doorgenomen. En nog altijd geen nieuws van Sebas...

De tegenstanders begonnen inmiddels vrij nerveus te worden want het liep inmiddels tegen 18:30. Toen was daar eindelijk nieuws van Sebas:

Ik was vandaag echter in de veronderstelling dat ik water uit dorre stenen kon persen. Ik kwam heel ver, maar toen de tegenstander aan had getoond dat hij toren tegen loper remise kon houden deelde ik 1 uur en een kwartier nadat mijn laatste teamgenoot klaar was, en nét voordat de zaaleigenaar in paniek het licht uit zou gaan doen, na in totaal 157 zetten toch maar het punt.

Individuele uitslagen:
 Venlo2117-DSC122004-6
1GM Andrey Orlov2485-IM Joost Michielsen23941 - 0
2Rudi van Gool2237-FM Matthieu Freeke2343½-½
3Joep Nabuurs2312-IM Chiel van Oosterom2362½-½
4Henk van Gool2212-WIM Smaranda Padurariu21591 - 0
5Carsten Fehmer2086-Joram op den Kelder22340 - 1
6Peter Schoeber1893-Sten Goes22130 - 1
7Thomas Neuer2098-Sebastiaan Smits2192½-½
8Bas van der Grinten1911-Lisa Hortensius21930 - 1
9Siem van Dael2011-Martine Middelveld20570 - 1
10Frans Mertens1922-Arno Wiersma1856½-½

er zijn 5 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap