Delftse SchaakSite

DSC3 is niet te stoppen

Ook de 4e ronde heeft DSC3 weer de volle buit binnen gehaald. Met 6-2 werd mede-koploper de Baronie opgerold.

Het was de wedstrijd van de nummers 1 en 2 in 3G.

De Baronie was de verrassende koploper in deze KNSB-klasse omdat ze een kersverse promovendus (gem. rating 1992) zijn en op papier niet een van de favorieten waren voor aanvang. Zo hadden ze CSV (gem. rating 2086) verslagen met maar liefst 5,5-2,5 in de 2e ronde. We waren dus gewaarschuwd….

Bovendien misten we twee basisspelers, namelijk Hans en Ivar. Met Henrik en Jouke hadden we perfecte vervangers, bleek achteraf.

De middag begon vrij rustig met een snelle remise van ondergetekende op bord 4. Mijn tegenstander speelde een rustige variant en ging veel stukken afruilen. Het venijn was al snel uit de stelling gehaald en bood weinig perspectief op meer dan een gelijkspel.

Roland was als tweede klaar. Hij trok iets te optimistisch ten aanval met dame en paard en liet hierbij kostbare tempi liggen. Zijn dame werd tot overmaat van ramp ingesloten waarna hij het nog wel probeerde maar dit bleek volledig zinloos. Hij noteerde dan ook terecht een nul.

Pieter speelde op 5 en kwam al vrij snel veel beter uit de opening. Hij had een betere ontwikkeling en ruimtelijk overwicht. Hij kon vervolgens een aanval via de koningsvleugel opzetten waarbij de samenwerking van Dame en Torens hem de overwinning opleverde.

Henrik op 7 had de opening weer lekker scherp opgezet en nam ook het initiatief op de koningsvleugel. Daar ontstond vervolgens een complexe stelling waarbij goed rekenen en nauwkeurig spelen noodzakelijk was. Wellicht door de tijdnood lette de zwarte tegenstander niet goed op en kon Henrik met een mooie combinatie toeslaan. Damewinst. Dus ook daar was het punt binnen.

En zo stonden we op een 2,5-1,5 voorsprong. En de overige borden zagen er goed uit; een overwinning in deze topper gloorde aan de horizon.

Op ons topbord zat dit keer Martin. Hij had wat recht te zetten na zijn slechte start van 0 uit 2 en kwam met een licht voordeeltje uit de opening. Maar zijn tegenstander (rating 2258 !) had een perfecte score van 3 uit 3 tot dan toe neergezet en was dus niet makkelijk te verslaan. Martin ging nauwkeurig en geconcentreerd spelen en zag dat zijn initiatief via de c-lijn bijna werd beloond. Tegenstander Frank van der Put wist het gevaar uit de stelling te halen en daarbij een pion te winnen. Het leek er slecht uit te zien voor Martin maar deze ging er eens goed voor zitten en nam de tijdnood op de koop toe. Door de goede samenwerking van Dame en Toren kon er eeuwig schaak worden gegeven en werd de remise binnen gehaald. Een mooie prestatie van Martin gezien de scores van hem en zijn sterke tegenstander tot aan deze ronde.

3-2 voor ons. En daarbij stonden Onno en Wim veel beter.

En inderdaad; even later wist ook Onno zijn buit binnen te halen. Hij speelde dit keer op bord 3 en speelde de opening met wit vrij rustig. Er leek weinig aan de hand maar daar schuilt de kracht van Onno in. Een klein voordeeltje (open f-lijn) bouwt hij uit tot een groot voordeel en pionwinst. Toen hij vervolgens kon afruilen en de tegenstander met een zwakke loper opzadelde was het een kwestie van tijd. Daar viel de ene na de andere zwarte pion en toen hield zwart het voor gezien.

4-2 voor ons.

Op bord 2 was topscorer Wim goed uit de opening gekomen en heersten zijn torens over de d- en e-lijn. Toen ook zijn paard zich in de strijd mengde, samen met de zwarte dame, restte wit niks anders dan dit paard uit te schakelen door een van zijn torens ervoor te geven. De voorsprong van een kwaliteit leek Wim makkelijk te gaan verzilveren totdat hij de viervoeter van wit iets te veel ruimte gaf. Een eeuwig schaak mechanisme van wit leek in de maak maar Wim bleef koel en wist deze tegenstoot prima te pareren. Hij won dus ook en heeft hiermee de perfecte score van 4 uit 4! Knap gedaan.

Hiermee was de teamwinst dus binnen en kon Jouke vrijuit verder spelen.

Hij viel op bord 8 in en kwam iets minder uit de opening. De tegenstander nam het initiatief via de h-lijn met mogelijke aanval op de zwarte koning. Er werd tegengesteld gerokeerd. Hij won een pion maar liet wel toe dat Jouke sterke compensatie met zijn torens over de f-lijn verkreeg. Deze actieve torens legden de witte stelling bijna volledig lam en hier had wit het eerdere remise-aanbod van Jouke moeten aannemen. Daar kreeg hij spijt van want vervolgens wikkelde Jouke mooi naar een totaal gewonnen Toren eindspel af. En was hij de tweede invaller die het volle pond binnen haalde.

Door deze overwinning staan de mannen van ons derde ongedeeld eerste in 3G met twee matchpunten voorsprong op een drietal achtervolgers.

De individuele resultaten waren als volgt:

 De Baronie1992-DSC320452 - 6
1Frank van der Put2258-Martin Glimmerveen2101½-½
2Rob van Berkel2031-Wim Kortis21640 - 1
3Sebastiaan Dijksman2019-Onno Verbaken21450 - 1
4Carlos Hemmers1938-Luciën van de Lisdonk2046½-½
5Frank de Jong1940-Pieter Buzing20560 - 1
6Rens Oomen1922-Roland ten Have20251 - 0
7Michiel Antonissen1956-Henrik Tamerus19120 - 1
8Arno Slagboom1869-Jouke van Gosliga19140 - 1

er zijn 3 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2024 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap