Delftse SchaakSite

Sterk DSC3 verslaat Overschie

Ook in de tweede ronde van deze KNSB-ronde heeft ons 3e team de winst gepakt. Met 5,5-2,5 werd opnieuw van Overschie gewonnen. De overwinning is geen moment in gevaar geweest.

DSC3 was met een sterke bezetting afgereisd; de gemiddelde rating van 2096 is de hoogste rating in jaren denk ik.

Als eerste won Wim zijn partij. Er kwam een stelling op het bord waarbij wit iets beter stond dankzij een geisoleerde d-pion van zwart. Daarnaast had wit controle over de c-lijn met zijn toren. En deze combinatie leverde hem uiteindelijk ook de winst op, nadat de zwarte dame te veel stukken in een keer wilde verdedigen. Eerste kostte dit hem twee stukken voor een toren en even later gaf hij pardoes een vol stuk weg.

Daarna was het Hans (met zwart spelend) die plotseling won. In zijn partij kreeg wit het initiatief via de damevleugel en moest zwart met o.a. de dame op b8 een aantal stukken verdedigen. Dit deed hij prima en op een bepaald moment miste wit een goede voortzetting. Hier profiteerde Hans optimaal van en wist hij een pion buit te maken. Hierna ging het kwaad tot erger voor wit en haalde Hans zo verrassend het volle punt binnen.

Pieter had met zwart vrij gemakkelijk en snel een gelijke stelling bereikt; zijn tegenstander ruilde zo’n beetje alles af wat hij kon afruilen en stuurde m.i. duidelijk op remise aan. Pieter deed nog wel een poging te winnen maar moest uiteindelijk toch in remise berusten.

Op het 2e bord hoorde ik Martin ineens een Engelse krachtterm gebruiken, die ik zal afkorten met WTF…. J
Hij had de opening met zwart goed doorstaan en een gambietpion weten vast te houden. Uiteraard had wit wel behoorlijke compensatie op de damevleugel maar leek er niet zo heel veel aan de hand. Tot het moment van schaakblindheid bij Martin toesloeg en hij een vol stuk weggaf. Zonde.

Naast mij had Roland een scherpe openingsopzet gekozen met een Dame-uitval naar g4 op zet 5. Zwart bleef hierdoor lang met zijn koning op e8 staan, bang als hij was dat hij een aanval via de koningsvleugel over zich heen zou krijgen. Uiteindelijk besloot hij lang te rokeren. Dit leek de oplossing maar Roland wist ook via de damevleugel zijn stukken richting de zwarte monarch te dirigeren. Er restte zwart niets anders dan een kwaliteit te offeren. Dit hielp niet. Wit kwam er toch doorheen en ook Roland pakte het volle punt.

Ik was op bord 8 met zwart eindelijk eens goed uit de opening gekomen, mede geholpen door een mindere 8e zet van mijn tegenstander Ronald. Hierdoor kreeg ik een sterke aanval via de koningsvleugel die uiteindelijk na 30 zetten tot een winnende aanval leidde. Dat ik 2 zetten daarvoor geen mat in 3 had gegeven…. was achteraf gelukkig alleen maar voor de statistieken van belang.

We stonden op dat moment voor met 4,5-1,5 en de 2 mp waren weer binnen.

Op bord 1 wees niets op een mindere dag van Onno want hij was licht beter uit de opening gekomen en leek dit voordeeltje vast te houden. Maar toch koos hij een verkeerd plan en liet het initiatief ineens aan zijn exact even sterke tegenstander (beiden 2156) over. Die kwam met twee torens de witte stelling binnen en won daarbij nog wat pionnen. Daar was zelfs voor onze kopman geen houden meer aan, waardoor hij een van zijn zeldzame nederlagen moest incasseren.

Op bord 5 zat supersub Ricardo weer een sterk potje te spelen. Hij pakte in de opening direct het initiatief en wist een kwal te winnen. Dat zijn koning nog vrij lang op e1 bleef staan nam hij op de koop toe. Uiteindelijk wist deze in veiligheid te komen en was er geen vuiltje aan de lucht voor Ricardo. Hij maakte het keurig af, hoewel zwart nog lang dacht (lees: hoopte) er met remise vanaf te komen.

En zo wonnen we alweer van Overschie; een voor ons ideale tegenstander als we de resultaten van de laatste jaren erbij pakken. Dit keer met 5,5-2,5.

We doen volop mee bovenin en zullen in staat moeten zijn dit vast te houden als de volgende ronde Botwinnik op bezoek komt. Maar laten we dit ook niet onderschatten. We zullen zien….


De uitslagen:

1. Erik Brandenburg 2156 Onno Verbaken 2156 1 0
2. Henk Ochtman 2084 Martin Glimmerveen 2114 1 0
3. Cor Feelders 2025 Wim Kortis 2128 0 1
4. Karel Looijmans 2010 Hans Stam 2086 0 1
5. Albert Segers 1993 Ricardo Slaa 2128 0 1
6. Henri Krop 1913 Pieter Buzing 2073 ½ ½
7. Han Smit 1923 Roland ten Have 2023 0 1
8. Ronald Verbeek 1818 Lucien van de Lisdonk 2040 0 1

er zijn 2 reacties: lees | reageer
Prinsenstad-toernooi



Agenda

March
Fri29Prinsenstadtoernooi
Sat30Prinsenstadtoernooi
Sun31Prinsenstadtoernooi
April
Tue 2Lightning Chess
 Rijswijk 4 - DSC 9
Mon 8Training (4)
Thu11OPK (7)
Sun14DD 1 - DSC 4
 DSC 1 - Promotie 1
 DSC 3 - Haeghe Ooievaar 1
 DSC 6 - Haeghe Ooievaar 2
 DSC 7 - Schaakhuis 2
 DSC H2 - SHTV 1
 RSC Belgisch Park 2 - DSC 5
 SHTV 3 - DSC 8
Mon15Interne Competitie (V7)
Sat20HWP Haarlem - DSC 1
 HWP Haarlem 2 - DSC 3
 Philidor 2 - DSC 2
Mon22Interne Competitie (V8)
Thu25OPK (Snelschaak)
Mon29Grand Prix Rapid (5)
May
Mon 6Interne Competitie (V9)
Mon13Interne Competitie (V10)
Sun19Kroegloperstoernooi
Tue21Open Delfts Doorgeefschaakkampioenschap

de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap