Delftse SchaakSite

DSC3 boekt moeizame overwinning op Bergen op Zoom

Het derde team van DSC is moeizaam gestart in de 1e ronde van de 3e Klasse G. Het op papier zwakkere Bergen op Zoom werd moeizaam verslagen met 4,5-3,5.

Op een aantal borden werden snelle remises genoteerd.

Zo waren er bij Roland en Henrik, respectievelijk op borden 7 en 8, weinig tot geen spannende zaken op het bord te beleven en werd daar de vrede snel getekend. Ook Lucien op bord 2 stelde in het middelspel remise voor dat door tegenstander van Herck na enig peinzen werd geaccepteerd. Hij informeerde daarvoor wel eerst naar mijn FIDE-rating (2110) voordat hij het voorstel accepteerde overigens. Waarschijnlijk bang om veel ratingpunten bij de FIDE te verliezen....

Over ratingverschil gesproken; dat was enorm op bord 1 bij de partij van Onno tegen Lindhout. Hun vaste bord 1-speler, Minyeyevtsev, was blijkbaar bang voor Onno nadat hij er vorig jaar van verloren had. Daarom had Bergen op Zoom daar een speler met een rating van slechts 1557 neergezet. Een verschil van maar liefst 600 punten ! Dit verschil bleek ook razendsnel uit het partijverloop. Na 10 zetten had Onno de eerste pion te pakken en drie zetten later de tweede pion na erg zwak spel van de witspeler. Dat de partij nog vrij lang duurde zegt meer over het nivo van de witspeler dan over zijn mogelijkheden. Die waren nihil en door de winst van Onno stonden we op 2,5-1,5 voorsprong.

De overige borden zagen er redelijk goed uit en de overwinning tekende zich dan ook af, was mijn verwachting.
Alleen bij Pieter had ik mijn vraagtekens. Die speelde op bord 3 tegen de eerder genoemde Minyeyevtsev en had een zwakke dubbele f-pion gekregen. Daar wist de witspeler wel raad mee en doordat Pieter niet helemaal scherp speelde werd het ontstane pionnen-eindspel door wit gewonnen.

Ondertussen had Ivar een remise-aanbod gekregen, nadat hij weer via de koningsvleugel met een pionnen-aanval leek te gaan starten. Hij had echter veel minder tijd over nadat hij een kwartier later de speelzaal had bereikt door problemen bij de NS. Hij vertelde de teamleider (ondergetekende dus) van het remise-aanbod waarop ik dacht dat hij dit wilde aannemen. Dat vond ik prima, omdat de overige borden er goed uitzagen voor ons. Ivar begreep echter dat ik hem aangaf het aanbod aan te moeten nemen. Hij nam dan ook het remise-aanbod aan, maar liet in de analyse achteraf zien dat hij nog behoorlijk goede kansen zou hebben gehad. Ondanks dit misverstand, en met een 3-3 tussenstand, leken de winstkansen voor DSC3 nog levensgroot.

Wim speelde op bord 6 een scherpe partij waarbij zijn tegenstander er niet voor terugdeinsde om tot twee keer toe een kwal te offeren. Wit keepte het telkens prima en wist ondanks de tijdnood de beste verdediging te vinden en wikkelde af naar een gewonnen stelling. Daarmee kwam de 4-3 op het scorebord en moest Hans nog wel even de remise binnen halen.

De opdracht voor Hans op bord 4 was hem duidelijk en de tegenstander wist uiteraard ook dat remise voor hem geen optie was. De stelling was al behoorlijk dichtgeschoven waarbij er weinig tot geen zwaktes bij de stelling van Hans waren. Na heel lang manoeuvreren met de stukken werd uiteindelijk door zwart een pionnetje buitgemaakt. Maar gelukkig had Hans goed ingeschat dat het ongelijke lopereindspel onmogelijk te winnen was voor zijn sterke tegenstander. Hier werd uiteindelijk na ruim 5 uur spelen remise gegeven en hadden wij als team de eerste twee matchpunten binnengehaald.

Gezien het ratingverschil ging het moeizaam; maar eerder dit jaar hadden wij thuis nog met 4,5 – 3,5 verloren van Bergen op Zoom. Dus vanuit dat perspectief gezien weer een mooie revanche !


DSC Delft 3 2053 Bergen op Zoom 1929 4½ 3½
1. Onno Verbaken 2156 Danny Lindhout 1557 1 0
2. Lucien van de Lisdonk 2040 Marcel van Herck 2048 ½ ½
3. Pieter Buzing 2073 Semen Minyeyevtsev 2090 0 1
4. Hans Stam 2086 Freek Schouten 2106 ½ ½
5. Ivar de Hoogt 2004 Rob Hopman-Been 1969 ½ ½
6. Wim Kortis 2128 Erwin Kalle 1945 1 0
7. Roland ten Have 2023 Alexander Bruschke 1810 ½ ½
8. Henrik Tamerus 1912 Oliver de Hert 1907 ½ ½

er zijn geen reacties: reageer


de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7600 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap