Delftse SchaakSite

DSC1 wederom gelijk

Zaterdag 9 januari speelde DSC1 thuis tegen het sterke Stukkenjagers. Hoewel het er in eerste instantie niet naar uitzag, wisten wij uiteindelijk een gelijkspel uit het vuur te slepen. Hiermee heeft het eerste nu maar liefst 4 van de 5 tot nu toe gespeelde wedstrijden gelijk gespeeld.

Sten verwisselde in de opening 2 zetten, maar zijn tegenstander verzuimde hier gebruik van te maken. In de resulterende stelling had zwart de keus om op tweesnijdende verwikkelingen in te gaan of af te wikkelen naar een gelijke stelling waarbij een groot aantal stukken geruild zouden worden. Sten koos voor het tweede en de remise werd dan ook al snel getekend.

Sebastiaan kwam met een plus en tijdvoordeel uit de opening, en kon na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander zijn stukken verder activeren. Hij ruilde een belangrijk deel van zijn voordeel in voor de mogelijkheid een pion te winnen, maar kwam er vervolgens achter dat zwart hiervoor goede compensatie zou krijgen. Daarom koos hij voor een eindspel waarin zijn tegenstander een aantal zwaktes had. Dit resulteerde uiteindelijk in een pluspion die hij in een ongelijk lopereindspel wist te verzilveren.

Matthieu kreeg met zwart een omgekeerde Leningrader op het bord en koos impulsief voor een opzet met e6 en d5. Hier kreeg hij vrij snel spijt van: in de ontstane stelling had zijn tegenstander een aantal standaardplannen klaarliggen en het lukte Matthieu niet om iets nieuws te verzinnen. Dit leidde tot een mindere stelling die na een onnauwkeurigheid al snel leidde tot een verloren stelling.

Chiel speelde curieus genoeg net als Matthieu tegen iemand met exact dezelfde rating. Hij wist zijn witvoordeel te verzilveren en een belangrijk punt binnen te brengen.

Martine speelde tegen een oude bekende en kreeg al vroeg in de partij een remise-aanbod, wat door haar werd aangenomen.

Joost had als enige een flink ratingoverwicht - sterker nog, op geen van de andere borden waren wij op papier in het voordeel. Op een gegeven moment spendeerde Joost wat tijd om te verifiŽren dat een voor de hand liggende mogelijkheid voor zijn tegenstander niet correct was. En toen speelde deze het toch! Maar Joost had toch beter gekeken: de door zijn tegenstander gekozen voortzetting was inderdaad slecht en Joost haalde het punt vrij soepel binnen.

Jorams tegenstander pakte kort na de opening een pionnetje mee maar waarvoor hij wel enige concessies moest doen. In de hoogste interessante stelling die ontstond dachten beide spelers dat ze goede papieren hadden. Het objectieve stellingsoordeel was al vrij snel echter niet meer relevant aangezien Joram met een enorme blunder groot materiaal weggaf en vrijwel direct kon opgeven.

Lisa kwam goed uit de opening, waarbij ze een geÔsoleerde centrumpion mooi kon blokkeren met een sterk paard. Na dameruil wist Lisa een extra zwakke pion te creŽren en deze vervolgens beide te veroveren. Het resulterende toreneindspel was daarna niet heel moeilijk meer.

Talitha kwam wit goed uit de opening met wat ruimtevoordeel, maar miste de kans om dit in blijvend voordeel om te zetten. Haar tegenstander koos een handig moment om de stelling open te gooien, aangezien Talitha wat weinig tijd had en het haar daardoor niet lukte om veilig door de wirwar van mogelijke varianten te manoeuvreren. Ze verloor eerst een pion en wist vervolgens niet te voorkomen dat haar koning dusdanig op de tocht kwam te staan dat deze niet meer te verdedigen was.

 DSC Delft 12214-De Stukkenjagers 122855 - 5
1Sten Goes2257-FM Mark Haast2354½-½
2Sebastiaan Smits2168-WGM Bianca de Jong - Muhren23191 - 0
3Matthieu Freeke2357-FM Stefan Beukema23570 - 1
4IM Chiel van Oosterom2366-WGM Anne Haast23661 - 0
5Martine Middelveld2103-Bram van den Berg2219½-½
6IM Joost Michielsen2395-Mark Clijsen20901 - 0
7Jan-Pieter Vos2094-Joris Gerlagh22030 - 1
8Joram op den Kelder2260-IM Herman Grootten23280 - 1
9Lisa Hortensius2174-Mart Nabuurs22941 - 0
10Talitha Munnik1970-FM Nick Bijlsma23160 - 1

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap