Delftse SchaakSite

DSC3 haalt met 7-1 uit en blijft aan kop

Het derde team heeft in de 4e ronde uitstekende zaken gedaan door HWP Sas van Gent 3 met maar liefst 7-1 op te rollen!
Hierdoor wordt de koppositie in 3G steviger in handen genomen en is de voorsprong van 1 matchpunt en 5 bordpunten op de nummer 2 (Goes) min of meer 1,5 matchpunt waard.

De middag begon er al binnen 10 minuten zonnig uit te zien voor ons team; op bord 5 liet mijn tegenstander een simpel 6. Lxf7+ toe met pionverlies en een zeer slechte koningsstelling voor hem. Het vervolg speelde heerlijk voor wit en na 23 zetten gaf zwart de ongelijke strijd op.

Even later was het Martin die winst aantekende. Hij had met zwart een prettige stelling opgebouwd waarbij zijn paarden netjes op C6 en E6 waren geposteerd; wit probeerde via de half-open C-lijn tot actie over te gaan.
Uiteindelijk kwam Martin steeds beter te staan en werkten zijn stukken beter samen. De witte dame kwam op een enigszins ongelukkig veld te staan en moest dit uiteindelijk met verlies van de dame en daarmee de partij bekopen.
Martin heeft nu een perfecte 3 uit 3 in het 3e !

Ook Ivar wist zijn partij met damewinst te beeindigen. Vanuit een typische ‘Ivar-opening’ snoepte wit met zijn dame een pion op H7 maar vergat daarbij dat de terugweg naar veiliger oorden weleens lastig zou kunnen worden. En uiteraard slaagde Ivar erin, met een mooie combinatie, de dame in te sluiten. De enige manier om dameverlies van wit te voorkomen zou mat zijn. De witspeler was zo sportief om voor het laatste te kiezen en liet zich op zet 21 mat zetten. Ivar is nu topscorer van DSC3 met een mooie 3,5 uit 4 !

Op 1 speelde Onno een lekkere partij met wit met een sterk centraal pionnenduo. Deze konden oprukken naar E5 en D6 en met hulp van de witte Dame werd de stelling van zwart opgeblazen. Dit leidde tot Torenwinst en winst van de partij voor Onno.

Daarna was het Pieter die op bord 2 voor winst en een 4-0 voorsprong zorgde. Zijn tegenstander liet al snel zijn dame op het slechte veld A2 belanden, waar deze volledig buitenspel stond. De open E-lijn kwam in handen van de met zwart spelende Pieter. Door verdubbeling van de torens op die E-lijn kwam hij de witte stelling binnen en bleek ook hier de dame van de tegenstander zeer kwetsbaar. Dit leverde in dit geval Torenwinst voor onze 2e bordspeler op en daarmee stond het maar liefst 5-0 voor ons. Ook Pieter heeft een zeer fraaie score: 3 uit 3 !

Op bord 3 trof Hans de sterkste speler van HWP 3; FM Marc Lacrosse, met een rating van 90 punten meer dan Hans, kwam ook iets beter uit de opening met zwart. Dit leidde op een bepaald moment tot pionverlies voor wit en toen er daarna nog eentje van het bord verdween was de strijd gestreden.

Dat dit hun ere-treffer bleek te zijn konden we nog niet bevroedden, want Roland stond minder en Henrik licht beter, maar nog lang niet gewonnen.

Roland speelde op 6 en er kwamen tegengestelde rokades op het bord; vaak goed voor vuurwerk… Dit keer ook want zwart gooide met G5 en G4 de boel open en wit gooide er een kwal tegen aan. Als wit had gekozen voor een afwikkeling naar een eindspel met Loper en 5 pionnen versus Toren en 3 pionnen denk ik dat hij de beste kansen had gehad. Nu deed hij gelukkig verkeerd en bleek de witte koning toch kwetsbaarder te staan dan de zwarte. Met een mooie combinatie maakte Roland het netjes af. 6-1 dus.

Henrik speelde op het laatste bord met wit en had een remise-aanbod na zo’n 20 zetten afgewezen zien worden. Wellicht ging zijn tegenstander hierdoor iets te overmoedig verder en plantte Henrik een sterk paard op F5. Door het opengooien van de G-lijn werd de zwarte koning onder vuur genomen. Toen dit minimaal een pion en misschien wel meer winst voor onze man zou opleveren gaf zwart op.

De op voorhand onmogelijk geachte eindstand van 7-1 voor ons werd netjes op het uitslagenformulier ingevuld.

Omdat we voor de 1e tijdcontrole dit klusje geklaard hadden konden we op tijd naar Delft om daar gezellig met zijn achten bij een Griek de ‘Wintertitel’ te vieren. Dat smaakt naar meer…..

 HWP Sas van Gent 32021-DSC320411 - 7
1André Galle1994-Onno Verbaken21190 - 1
2Yves Regniers1991-Pieter Buzing20900 - 1
3FM Marc Lacrosse2171-Hans Stam20811 - 0
4Chris Ghysels2079-Martin Glimmerveen20740 - 1
5Etiënne van Leeuwen2032-Lucien van de Lisdonk20110 - 1
6Eric van de Wynkele2016-Roland ten Have20420 - 1
7Frans Snijders1916-Henrik Tamerus19260 - 1
8Rudy van de Wynkele1965-Ivar de Hoogt19840 - 1

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7200 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap