Delftse SchaakSite

Gelijkspel DSC3 na ruime voorsprong

Het derde team van DSC heeft enigszins teleurstellend 4-4 gespeeld tegen het op papier zwakkere Landau Axel 2. De mannen van DSC3 verspeelden een voorsprong van 3½-1½ en leverden daarmee hun eerste matchpunt in. Ondanks dit gelijkspel blijft DSC3 alleen op kop in 3G doordat de concurrentie ook punten morste.

Vooraf had het derde zich al een beetje rijk gerekend wellicht. Zelf tegen een van de mindere teams, die de eerste twee wedstrijden ook verloren had, terwijl enkele van de naaste belagers tegen elkaar moesten. Dat riante uitgangspositie stond dus op het spel.

Maar al snel kwam DSC3 op een achterstand, doordat Roland al na een uur of twee spelen zijn koning om moest leggen. Nadat zijn tegenstander een centrumpion sloeg kwam Roland er naar eigen zeggen achter dat hij niet terug kon slaan. Daarna stortte zijn stelling snel in en vertrok hij maar snel weer naar Tilburg. Bij de andere borden was er gelukkig wel aardig wat perspectief. Goede stellingen waren er voor Hans, Onno en Evert, terwijl Arno zelfs een pion won. Ook Ivar en Lucien stonden volgens mij niet verkeerd, maar ondergetekende had het met wit nota bene meteen uit de opening al lastig.

Uiteindelijk kwam de gelijkmaker redelijk snel: de activiteit van Onno werd teveel en hij won dus. Ik heb niet gezien wat nou uiteindelijk de doorslag gaf. Ook hij vertrok maar naar huis, omdat het eten nog lang op zich zou laten wachten. Lang wachten was het ook op een volgende uitslag. Dat was uiteindelijk Evert, maar niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. Zijn tegenstandster liet een stuk en prise staan op g4, maar toen Evert dat niet sloeg, bleek het gewoon niet zo goed te zijn. Evert stond de hele partij overwegend, en ik vermoed gewoon gewonnen. Maar wellicht was de tijdsdruk toch teveel? Hij berustte in remise.

Ivar had ook last van tijdsdruk, maar won wel. Aanvankelijk was hij volgens mij goed uit de opening gekomen, maar hij werd terug gedrongen en stond volgens mij zelfs wat minder. Maar toen er wat stukken van het bord gingen, bleek hij de sterkere schaker. In een eindspel met zware stukken maakte hij goed gebruik van thema's als penning en koningveiligheid. Toen ook ondergetekende klaar was, zag het er rooskleurig uit. Op mijn bord was iets soortgelijks gebeurd. Een twijfelachtige stelling vanuit de opening (het witte f5 was niet goed), werd gered toen er dameruil op het bord kwam. Uiteindelijk kwam ik na een grote ruilsessie in een eindspel PL vs PP, waarbij mijn tegenstander zelfs nog een extra pion had. De eerste pion verloor hij geforceerd, maar de zwarte paarden stonden enorm onhandig, waardoor er nog een tweede pion viel. Hier dus Lucien's 3½-1½ voorsprong.

Edit: Nu ook met fragment van mijn partij:Het perspectief was nu prima, want hoewel Hans en Arno hun pluspionnen hadden moeten inleveren hadden zij beiden nog initiatief. Lucien stond slecht, maar twee halfjes zouden voldoende zijn. Uiteindelijk ging het dus mis. Hans moest helaas berusten in remise, maar waar Arno zijn halfje dacht op te waarderen naar een hele dop, bleek hij zichzelf te flessen. Ik heb niet gezien hoe, dus wellicht dat Arno deze pepermolen kan delen? Lucien verloor helaas, waarmee de eindstand op 4-4 bepaald werd.

OOk het eerste en tweede bleken gelijk te hebben gespeeld, dus na afloop ging er een stelletje schuivers maar weer eens buurten bij Dolce Amaro, de pizzeria op de Voldersgracht waar we vroeger ook altijd heen gingen. De bediening bleek dit keer een stuk beter dan de laatste keren dat we geweest waren, dus wellicht weer voor herhaling vatbaar! We hebben in ieder geval lekker gegeten en kunnen genieten van live Tinder tijdens het eten. Helaas werd er vooral naar links geswyped. Een select groepje - waaronder ons Zwitserse geheime wapen - sloot de avond af met een paar lekkere biertjes in de Wijnhaven.

Voor het derde is er nog steeds een goed perspectief, maar volgende ronde moet er maar weer gewonnen worden. Uit tegen Sas van Gent is de terugreis sowieso al lang, dus laten we proberen die niet nog langer te maken.
(Martin)

Individuele resultaten:

 DSC32007-Landau Axel 218814-4
1Hans Stam2081-Peter Kalisvaart2084½-½
2Onno Verbaken2119-Tibo Maes17301 - 0
3Roland ten Have2042-Gertjan Verhaeren20170 - 1
4Martin Glimmerveen2074-Wim Versporten19871 - 0
5Lucien van de Lisdonk2011-Nick Dubbeldam19470 - 1
6Arno Wiersma1846-Janco Dees19240 - 1
7Ivar de Hoogt1984-Lydia Dubbeldam16821 - 0
8Evert van der Hooven1900-Iris Schelleman1678½-½

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-7200 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap