Delftse SchaakSite

DSC6 wint van WSC 4 maar wordt geen kampioen

Woensdag 15 april vond de gebruikelijke laatste ronde van de externe competitie plaats in Zoetermeer in de wat ongezellige speelzaal van een scholencomplex. Het zou een spannende ronde kunnen worden met een kleine kans op promotie voor DSC6 als Promotie 5 het team dat met 10 punten aan de leiding gaat in klasse 2B zou verliezen. Helaas speelde DSC6 i n de voorlaatste ronde remise tegen Promotie 5, zodat we afhankelijk waren van de uitslagen van andere wedstrijden. Drie teams zitten op het vinkentouw. DCSV 1 (waar wij wat onnodig van verloren) en Scheve Toren 2 (waartegen wij remiseerden) hebben net als DSC6 acht wedstrijdpunten, maar een kleine voorsprong in bordpunten. Promotie moest tegen het zwakkere Voorburg 1. DCSV 1 en Scheve Toren 2 tegen elkaar en naar wij hoopten zou dat in remise eindigen. DSC6 zou bij ruime winst op WSC 4 en als Promotie van Voorburg zou verliezen dan toch nog kampioen zijn!
Wij begonnen zeer voortvarend – dat moet gezegd. Ik (Edgar) speelde zelf niet mee en kon dus alle partijen en clubs nauwgezet volgen en aantekeningen maken voor dit verslag.
Bord 1: Theo Rekveldt kwam met zwart goed uit de opening en ging een in mijn ogen gelijkwaardig middenspel in.
Bord2: Albert Kemeling speelde met wit zeer actief in de opening en er ontstonden meteen lichte problemen voor de zwarte koning van zijn tegenstander, die niet meer kon rokeren en wat onveilig op de c7 stond.
Bord 3: Cees Korving stond eerst wat gedrongen , maar wist een paard stevig op D4 te plaatsen, waarna hij op zijn minst een gelijkwaardige stand had verkregen.
Bord 4: Martin behandelde de opening prachtig en won een pion met voortgaande aanval, zijn tegenstander kwam al zeer snel zeer slecht te staan, met een koning in problemen. Ik was ervan overtuigd dat Martin de eerste winst voor DSC6 zou bijtekenen.
Bord 5: Rene Gelpke speelde met zwart een solide opening en veroverde een pion, waarbij zijn tegenstander wat vage kansen langs de H lijn had op de koningsvleugel. Maar Rene hield de boel vakkundig verdedigt en probeerde met de pion meer de partij te verzilveren.
Bord 6: Net als Martin op bord 4 bracht Gerard Bilars zijn tegenstander in grote problemen en dat resulteerde uiteindelijk zelfs in een loper meer. Ook hier zag ik de winst voor DSC6 als bijna zeker.
Bord 7: Simon Broos met zwart speelde de opening degelijk en kwam in een vrij gelijkwaardig middenspel terecht.
Bord 8: Ook Simon Dirkse wist met wit actief het openingsvoordeel te benutten en stond positioneel veel beter met aanvalskansen op de zwarte koningsvleugel.

Al met al zag alles er gezond uit voor DSC6 en werd het tijd voor een rondje langs de andere teams. Bij Promotie 5 stonden de meeste partijen helaas goed tot beter voor het jeugdteam en als dat zo door zou gaan zouden ze hun naam eer aan doen. DSCV 1 tegen Scheve Toren 2 was moeilijk in te schatten. Net toen ik terug kwam bij ons team kwam de eerste tegenvaller.

Bord 1: Bij Theo Rekveldt waren de lopers en een paard geruild en ruilde Theo argeloos nog een toren af, maar zag op het moment dat hij de zet uitvoerde dat hij over het hoofd had gezien dat daardoor zijn paard op de D-lijn (met daarachter een onverdedigde dame op de 8e lijn) gepend stond . Zijn tegenstander schoof direct de E pion en het paard ging verloren, zonder dat er ook maar enige compensatie was. Even later kon Theo opgeven toen er nog een pion verloren ging. Jammer want Theo stond zeker gelijkwaardig. 0-1
Bord2: Bij Albert Kemeling wist zwart nog tot taai tegenspel te komen al kwam Albert door subtiel manoeuvreren tot ruil van zijn paard tegen de voor zwart vrij essentiële zwarte loper . Het duurde nog lang maar in het eindspel kreeg hij steeds meer zicht op de winst met een ver opgerukte pion op A7.
Bord 3: Cees Korving stond eerst wat gedrongen , maar wist een paard stevig op D4 te plaatsen, waarna een hij op zijn minst een gelijkwaardige stand had verkregen. Plotseling was er bij Cees remise overeengekomen en zo zag het er ook wel uit, al had ik gezien het verlies van bord 1 liever gehad dat er nog even doorgespeeld was! ˝ - ˝
Bord 4: Martin stond nog steeds veel beter, maar ook zijn tegenstander bood taai verzet en wist tegenkansen te vinden. Er volgde afruil van torens en een eindspel restte waarbij Martin met een dame en loper en wat pionnen meer zeker zou moeten kunnen winnen tegen een dame en een paard. Misschien had Martin hiervoor iets actiever kunnen spelen , want plotseling werd de c- pion van zijn tegenstander een lastpost op de D-lijn.
Bord 5: Rene Gelpke bleef zeer solide spelen, maar uiteindelijk won wit de pion terug en resteerde een remiseachtig eindspel.
Bord 6: Bij Gerard ontstond na afruil van dames en een toren een lastig eindspel van toren met loper tegen een toren met 3 pionnen extra. Helaas begon Gerard spoken te zien en waren er steeds kleine probleempjes die het kennelijk lastig maakten de juiste zetten te vinden.
Bord 7: Simon Broos wist de lopers af te ruilen en kwam zeer goed spelend in een toren eindspel met ieder twee torens steeds beter te staan en wist dit uiteindelijk in winst om te zetten! 1-0
Bord 8: Simon Dirkse verbruikte veel tijd en koos een aanvalsplan, waarbij hij weliswaar het beste van het spel had, maar er toch tegenkansen ontstonden. Na afruil van de lopers en de dames ontstond echter een prima stand voor Simon, wit met twee torens op de 7e rij en een vrij pion op de A lijn. Zwart had moeite om ondanks zijn ruime tijdsvoordeel een goede verdediging te vinden (Simon had zijn gebruikelijke 3 minuten nog op de klok staan en ik hield mijn hart vast)

Gauw nog een rondje langs de andere teams. Het jeugdteam van Promotie 5 speelde gewoon goed en zou vermoedelijk gaan winnen en voor DSCV 1 zag het er ook rooskleurig uit. Geen goed nieuws voor DSC6 dat zeker nog niet makkelijk ruim zou gaan winnen.

Bord 1: 0-1
Bord2: Albert Kemeling wist de witte loper van zijn tegenstander uit positie te brengen en vervolgens de zwarte toren af te ruilen en toen was het snel over voor zwart met de dreigende promotie van de pion op A7 was de loper van de witte velden overbelast en won Albert deze fraaie partij! 1-0
Bord 3: ˝ - ˝
Bord 4: Bij Martin leek zijn 31e zet Lf7!? met een mat in 1 dreiging afdoende. Zijn tegenstander sloeg echter met de dame de loper (een fraai schijnoffer) waarna Martin met een Dame tegen een pion promotie van zwarts D-pion niet zou kunnen voorkomen en dus in eeuwig schaak moest berustten. Jammer hier had toch echt meer in gezeten! Het was de mooiste partij van de avond en zeker leuk om eens nader te analyseren. ˝ - ˝


Bord 5: Bij Rene Gelpke werd naar verwachting ook remise overeengekomen. ˝ - ˝
Bord 6: Helaas ging het bij Gerard helemaal mis. Hij liep met zijn koning de verkeerde kant op waarna de opgesloten zwarte toren weer spel kreeg doordat zwarts koning kon binnendringen en zijn vrijpion lastig te stoppen was, moest hij de handdoek in de ring gooien. Na de wedstrijd wilde hij “nooit meer” wedstrijd schaken. Maar eigenlijk had Gerard een prachtige partij gespeeld met hooguit een wat minder vervolg nadat zijn tegenstander volledig overspeeld was. Schaken is wreed , vooral als je tegenstander zwijnt, maar ik hoop nog vele partijen van Gerard te zien en die gaat hij dan gewoon wel winnen als hij zo blijft spelen. 0-1
Bord 7: 1-0
Bord 8: Alles hing nu van Simon Dirkse af. Met een zeker in tijdnood fraaie koningsaanval wist hij zijn tegenstander op de knieën te krijgen! 1-0

DSC6 –WSC 4 was met 4˝ tegen 3˝ nipt gewonnen maar inmiddels was bij Promotie 5 gejuich en geklap hoorbaar toen de wedstrijd en daarmee het kampioenschap binnengehaald werd.
Ook DCSV 1 won de match tegen Scheve Toren 2 met 4˝ -3˝ zodat DSC6 met evenveel wedstrijdpunten maar een bord punt minder dan DCSV1 als 3e geëindigd is in Klasse 2B. Eigenlijk had er dit jaar toch wel iets meer in gezeten en hopelijk gaan we het volgend jaar laten zien!

DSC6 1670 - WSC 4 1626 4 ˝ - 3 ˝
1 M.Th. Rekveldt 1739 - J.C. Dekker 1670 0 - 1
2 A.E. Kemeling 1700 - K. Brunner 1699 1 - 0
3 C. Korving 1679 - V.J. Kuyvenhoven 1640 ˝ - ˝
4 M. Verolme 1805 - L. van Nieuwkerk 1632 ˝ - ˝
5 R.F. Gelpke 1670 - J.L. van den Ende 1625 ˝ - ˝
6 G.H. Bilars 1619 - J.S. Bruin 1597 0 - 1
7 S.J. Broos 1684 - J. Zuidgeest 1587 1 - 0
8 S. Dirkse 1464 - R. Trompetter 1557 1 - 0

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap