Delftse SchaakSite

DSC3 wint en is veilig

DSC3 veilig in 3G?

Afgelopen zaterdag, 12 april, speelden we met ons team, DSC3, uit tegen Philidor in Leiden. Het was een wedstrijd die wel ergens om ging. Philidor had 8 punten en stond 4e en wij stonden met 7 punten op de 7e plek. In onze nek voelden we Promotie en DD hijgen, met respectievelijk 1 en 2 matchpunten achter ons. We mochten ons niet in de gevarenzone laten zetten voor de laatste ronde. Er moest dus worden gewonnen!
Philidor heeft op papier een mooi gemiddelde van zon 2080, wij gemiddeld zon 2020, dus we moesten onze wilskracht laten zien! Aangezien Ivar elders in het land een groot optreden moest geven met zijn band (waarvan vast wel een live-verslag is opgenomen in de komsnert rubriek van de Aardschok) en ook Lucien verstek moest laten gaan vanwege familieverplichtingen hadden we twee invallers. En ook niet de minsten! Pieter werd geleend van team 4 en Ricardo werd van het korfbalveld gehaald.


Het begin van de wedstrijd heb ik helaas gemist, aangezien ik toch wel zon tien minuten te laat was... Ondanks ik het dichtste bij woonde van het hele team. Ja, ik schaam me diep. Maar goed, iedereen was al rustig begonnen en mijn tegenstander had zich al tien minuten lang zenuwachtig gemaakt over de wedstrijd. Er zaten voornamelijk jonge gasten aan de andere kant van de borden. De jongsten daarvan had ik zelfs nog in vroegere tijden training gegeven. En kennelijk niet onverdienstelijk. Mijn buurman was Pieter. Hij had het al snel een beetje benauwd in zijn stelling. Met moeite verdedigde hij zijn pionnen. De rest heb ik pas later gezien met een wandelingetje door de zaal. Van de partij van meneer Stam weet ik maar weinig. Na anderhalf stonden er twee koningen op het bord en stond Hans niet lang daarna met een pilsje in zijn hand. (later snapte ik waarom: hij ging die avond nog naar zijn schoonfamilie&). Ricardo zittend naast Hans, dacht ook snel klaar te zijn. Na anderhalf uur stonden er slechts een paar pionnen en torens op het bord. De eerste 30 zetten bleek theorie& Na toch nog wat nadenken aan beide kanten besloten ze tot remise.
Tussenstand 1-1. De andere partijen waren nogal vaag. Meneer Segers had een gedekte vrijpion gecreëerd in het middenspel. Henrik stond iets minder, maar nog weinig problemen en Anne-Maya vond ik best wel aardig staan. Van de partijen van Roland snap ik echt doorgaans helemaal niets. Hij heeft altijd bizarre stellingen, voor de kijker kan er van alles nog gebeuren. Na dik twee uur spelen waren ze AL bij zet 7. Zelf stond ik er niet verkeerd voor, maar werd het me wel steeds lastiger gemaakt. Kortom er kon nog van alles gebeuren. Pas na drie / vier uur spelen begon het duidelijk te worden. Ik kreeg in tijdnood remise aangeboden, iets wat mij nogal verbaasde. Ik had minder tijd; 6 om 4 minuten. En mijn tegenstander stond aanvallend. Ik vroeg aan Ricardo en Henrik hoe het stond. Er werd druk rondgekeken en overlegd. Mijn tijd tikte maar door. Ik moest nog minstens 15 zetten spelen! Eigenlijk wilde ik doorspelen, want ik mijn zinnen gezet op een geïsoleerde centrumpion. Maar ik had niet veel tijd. Henrik gaf mij een weloverwogen knikje dat ik de remise mocht aannemen. Want zowel Hans als Roland hadden de partij naar zich toegetrokken. Hans knalde zijn centrumpion door het midden en won een kwaliteit en Roland stond naar eigen zeggen na 7 zetten prima en rolde daarna zijn tegenstander op. Henrik verloor helaas de nodige pionnen op de damevleugel en daarna de partij. Tussenstand 3,5  2,5 in ons voordeel. Terwijl ik de hele partij dacht dat Pieter een pion verloor, won hij er juist één. Onhandig spel van zijn tegenstander bleek later. Nadat ene pionnetje kon Pieter het rustig afmaken. 4,5  2,5: de winst is binnen! Anna-Maya was nog aan het ploeteren tegen Nico Kuijf. Uiteindelijk stond ze niet zo goed als ik gehoopt had. Ze verloor een pion in het eindspel en daarna ook de partij. Wel wist ze het weer te presteren om als laatste over te blijven!


 Philidor Leiden2077-DSC320373½ - 4½
1Nico Kuijf2229-Anna-Maja Kazarian20581-0
2Stef van der Zon2167-Onno Verbaken2090½-½
3Thijs Roorda2067-Hans Stam2102½-½
4Herman van Halderen2073-Pieter Buzing20750-1
5Alexander Polak2004-Ricardo Slaa2123½-½
6Arres Oudshoorn1999-Hans Segers19700-1
7Harry van Vliet2030-Roland ten Have20040-1
8Maarten van Harten2045-Henrik Tamerus18711-0


Een mooie 4,5 - 3,5 winst, dat gevierd werd met een welverdiend pilsje en wat eten in de vreetschuur van Leiden, de Luxor. Ondertussen waren er een paar weg en was het Lucien gelukt om te ontsnappen van zijn familie. Tijdens het eten werd verder bekeken of we wel echt save waren. Maar helaas lag de site plat en moesten we het over belangrijkere zaken houden, zoals bier, sex en rock&roll. Je kent het wel.

Nu ik achter de PC kan ik rustig kijken of we save zijn en het antwoord is JA! Ondanks de nummer 8 en 9 ook gewonnen hebben en slechts 2 en 1 punt achter ons liggen, is het onmogelijk om nog te degraderen. Maar ik kijk liever omhoog, want de tweede plek is ook nog haalbaar! En daar strijden we de laatste wedstrijd thuis voor tegen HMC Calder 3.

Onno

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap