Delftse SchaakSite

DSC1 doet goede zaken en lijkt veilig

In een zonovergoten Soest heeft DSC1 gisteren goede zaken gedaan. Met een wellicht wat geflatteerde, maar daarom niet minder fraaie 7-3 overwinning werd SSC 1922 aan de kant gezet.

Voor de derde wedstrijd op rij mocht DSC1 vandaag een overwinning noteren. In Soest werd het eerste team van de plaatselijke schaakvereniging met 3-7 aan de kant gezet, zodat DSC1 nu op zeven matchpunten staat.

Vooraf wisten we dat het eerste, het tweede en het vierde allen een invaller nodig hadden. Met dank aan de chef invallers, Henrik, wisten wij deze week dat Pieter Buzing bij ons zou invallen. Bedankt, Pieter!

Soest ligt zo centraal dat we daar redelijk gesplitst naartoe reisden. Dat wil niet zeggen dat het goed bereikbaar is. Een vergelijking van de NS-reisplanner met de routeplanner deed mij besluiten met de auto te gaan. Sten, Matthieu, Martin en Pieter maakten dezelfde keuze; de rest ging met de trein. In het geval van Joram gaf dat nog wat problemen wegens een aanrijding, maar uiteindelijk was ook hij op tijd.

We speelden in het Gildehuis in Soest, een rustig gelegen locatie waar je snel naar buiten kunt. Een aantal spelers maakten daar dan ook dankbaar gebruik van en genoten van de eerste echte zonnestralen van het jaar.

Na twee uur spelen viel er nog niet zoveel te zeggen over de wedstrijd. Een paar borden wat beter, een paar borden wat minder, en over een paar viel nog niet zoveel te zeggen. Het was invaller Pieter Buzing, die het eerst klaar was. Aan het tiende bord had hij zwart tegen Loeber, de teamcaptain van Soest. Naar mijn idee kwam Pieter prima uit de opening en ook in het middenspel raakte hij niet in de problemen. Helaas eindigde de partij abrupt toen Pieter een stuk weggaf.

Joram op den Kelder, aan bord 1, kreeg Martijn van der Eijk te bestrijden. Binnen vijf zetten waren de dames geruild en begon een trage manoeuvreerpartij. Voor mijn - en Jorams - gevoel had Van der Eijk continu het betere van het spel. Gelet op de overige stellingen nam Joram, wiens dagen als vrijgezel nu wel zon beetje geteld zijn, een remiseaanbod niet aan, maar iets later moest hij daarin toch berusten.

Matthieu Freeke had een prima weekendje. Vriendin op vakantie, lekker thuis, beetje gamen en op zaterdag een potje schaken. Aan bord twee bestreed hij FM Helgason. Weinig aan de hand, veel theorie, dynamisch evenwicht en Matthieu bood remise aan. Dat werd geweigerd, maar kort daarna liet Helgason een truc toe, waarmee Matthieu won. Toen stond het weer gelijk!

Dit was het moment waarop de wedstrijd onze kant op viel. Dat Sebastiaan Smits aan het zevende bord een punt pakte, viel te verwachten. Langzaam maar gestaag verkreeg hij verschillende positionele voordeeltjes. Uiteindelijk leidden die tot winst, al heb ik niet gezien hoe. In Wijk aan Zee speelde hij niet best, maar in de KNSB-competitie staat Sebastiaan tot nu toe op een keurige 4 uit 6!

Sten Goes, aan bord drie, speelde bijna een thuiswedstrijd, omdat hij vanuit het ouderlijk huis uit Woerden reisde. Hij pakte de opening van tegenstander Muis voortvarend aan en pikte na verloop van tijd een pionnetje mee. Stens time-management was niet om over naar huis te schrijven en toen hij vanuit het niets in een complexe stelling belandde, viel zijn stelling ineen. Tegen beter weten in speelde Sten door. Met succes, want toen Muis blunderde veranderde de evaluatie van verloren in remise, en toen hij een zet later nog een grafzet produceerde van remise naar gewonnen! Een meevaller, maar daarmee stond het wel 3,5 - 1,5 voor ons.

Met deze royale voorsprong was het feest nog niet over: het werd tijd voor het Delfts kwartiertje, waarin grote ratingverschillen werden overbrugd! Als eerste was ik aan de beurt. Sinds Wijk aan Zee eind januari had ik, afgezien van drie mislukte rapidpotjes op de Grand Prix, geen bord meer aangeraakt. In de partij viel daarvan niet zoveel te merken. Ik kwam met een klein voordeeltje (een extra pion, zij het een ge´soleerde dubbelpion) uit de opening, breidde dat voordeeltje uit en gaf mijn tegenstander geen kans (op een zet na). Soepele pot, en dat tegen een 2200-speler.

Ook Lisa Hortensius overbrugde een fiks ratingverschil. Aan het vierde bord had zij zwart tegen FM De Haan. Opnieuw had Lisa een tijdsvoorsprong - zou het wel goed met haar gaan? -, maar haar stelling leek me minder. Terwijl De Haan aanzette op de koningsvleugel, probeerde Lisa de damevleugel te veroveren. De aanval van De Haan leek iedereen het gevaarlijkst, maar op de een of andere manier sloeg deze, ook in de analyse, niet door. En zo lag het initiatief bij Lisa, die daarmee wel raad wist, 150 punten overbrugde en matchwinner werd!

Talitha Munnik had wit op een laag bord verzocht, om eindelijk weer eens een punt te pakken. Dit is niet het seizoen van Talitha, maar daar bleek gisteren weinig van. Ze haalde weinig uit de opening, maar mocht uiteindelijk toch een punt bijschrijven. En dat tegen een tegenstander met 200 punten meer!

Met 6,5 - 1,5 op het scorebord resteerden nog de partijen van Martine Middelveld en Martin Glimmerveen. Op bord 8 kwam Martine probleemloos uit de opening, maar toen zij de koningsaanval van haar tegenstander onderschatte, was het keepen geblazen. Enige tijd stond ze verloren, maar toen Weenink de kill niet vond, wist ze (letterlijk) alles te dekken en de partij de remisehaven in te loodsen; 7 - 2.

Aan het zesde bord mocht Soest nog wat terugdoen. Martin speelde tegen oud-lid Max Viergever, die gecontroleerd ten aanval trok. Martin wist de aanval tegen te houden, maar hij kon niet voorkomen dat hij in een toreneindspel met een pion minder belandde. Toen Viergever de winst miste, had Martin (waarschijnlijk) nog een paar remisekansjes, maar deze waren gisteren niet aan hem besteed.

Zo kon het eerste twee belangrijke matchpunten bijschrijven. Als er niet al te veel gekke dingen gebeuren, zijn we daarmee in principe veilig. Dat is maar goed ook, want in de komende wedstrijden staan Kennemer Combinatie 1 (met GM Spoelman) en Wageningen (met ons oud-lid en tevens oud-clubkampioen Jan Timman) op het programma.


 
Etentje na afloop

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap