Delftse SchaakSite

DSC7 speelt gelijk tegen WSC 4

DSC7 en WSC 4 hebben de matchpunten gedeeld. In Delft werd het 4-4.

Zoals gewoonlijk ging aan deze wedstrijd weer het nodige e-mail verkeer vooraf. Herman had een alleraardigste opstelling bedacht met Jan op het eerste bord en Antoon op het 7e bord omdat WSC daar vaak een sterkere speler plaatst. Edgar op het 2e bord, René op het 3e en Simon op het 4e . Lito op 5, Herman op 6 en tenslotte Rob op het 8e bord. Hermans laatste e-mail drukte iedereen nog op het hart om half acht aanwezig te zijn, met uitzondering van Antoon, want die kon pas wat later uit zijn werk komen. Marco stond reserve en schreef nog dat hij helemaal uitgewoond uit een weekend toernooi gekomen was en daarom vanavond niet bij de club langskwam, tenzij hij toch op het allerlaatst moest invallen. Kortom alles was perfect geregeld, nou ja Simon kwam wat laat binnendruppelen, maar eigenlijk kon er niets meer mis gaan. Het degradatie gevaar was zo goed als geweken door onze winst op Botwinnik. WSC 4? Ach dat team moeten we kunnen hebben!

Het begon al meteen goed want mijn (Edgar) tegenstander kwam niet opdagen zodat na 1 uur wachten ons eerste punt bijgeschreven kon worden. Al is niet spelen natuurlijk niet zo leuk, ik kon nu wel alle borden langs om dit verslag te schrijven, heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees! Ik kweet me zo enthousiast van deze taak dat ik vergat mijn eerste zet als witspeler uit te voeren , zodat mijn klok wel een half uur heeft getikt . Nadat de 1e bord speler van WSC me heel sportief op deze futiliteit wees voerde ik de zet alsnog uit en was de afwezige zwartspeler aan zet.
Het eerste kwartier was sensationeel. Jan kwam op bord 1 met zwart al in de opening een paard en een pion voor te staan dat beloofde een zeker winstpunt. Vlak daarna combineerde Lito met zwart op bord 5 ,na wat afruilen van lichte stukken en nadat wit een vergiftigde pion gepakt had, zeer fraai naar loper winst en een compleet gewonnen stelling. Lito moest nog even schaak geven met de loper en rokeren en we zouden ongetwijfeld het 3e winstpunt op zak hebben. Helaas was er bij Rob op bord 8 in de opening iets misgegaan en kwam hij een kwaliteit en een pion achter en leek mij de positie om terug te vechten ook kansloos. Ook bij René op bord 3 zag het er goed uit hij kon dacht ik een pion winnen met schaak de koning van zijn tegenstander was nog niet in veiligheid en dat beloofde goede kansen voor Rene. Simon speelde op bord 4 met wit aanvallend en gedurfd door lang te rokeren , zijn tegenstander dreigde in de verdrukking te komen. Bij Herman met wit op bord 6 en Antoon met zwart op bord 7 zag de opening er degelijk uit en de stellingen waren in evenwicht. Kortom na het eerste half uur zag ik kansen voor DSC op een overwinning Herman vroeg mij het team verder te coachen i.v.m. remise voorstellen. Het leek mij een goed plan om na de onvermijdelijke winst van Jan en Litho bij het slechter staande bord van Rob en de remise achtige borden bij Herman en Antoon remise voor te stellen dan zou de winst voor DSC al binnen zijn maar hoe anders kan het lopen.

Terug gekomen bij het bord van Jan (na een kop koffie bij de bar) zag ik dat hij zijn paard omgewisseld had tegen 3 vrij pionnen de stelling was nog steeds helemaal gewonnen voor Jan (later vertelde hij me dat het niet de bedoeling was om het paard te ruilen tegen de pionnen eigenlijk een foutje - maar geen probleem) Jan moest wel nauwkeurig spelen om de nogal fel op aanval spelende tegenstander van het lijf te houden, maar wist in het vervolg met voorzichtig spel uitstekend enkele gemene valkuilen te omzeilen. Bij Lito was er echter iets verschrikkelijk mis gegaan in plaats van met de loper schaak te geven en vervolgens te rokeren speelde Lito eerst een andere loper om een toren te verdrijven dat was ook een goede zet, maar minder geslaagd was daarna het schaakje met de dame i.p.v. met de loper (Lito kon daarna niet meer rokeren). Na een geniepige paard zet van wit verloor Lito een loper en twee pionnen omdat zijn koning nu (onnodig) in gevaar kwam. Jammer maar de partij stond ineens verloren. Ook René nam de pion niet met schaak (na afloop zei hij mij dat hij dat niet gezien had en ook betwijfelde hij of ik dat wel juist gezien had) en kwam wat minder te staan met 1 pion minder. Maar René wist met mooie zetten actief tegen te spelen en bracht zijn tegenstander kennelijk zo in verwarring dat er een remise aanbod kwam. We besloten dat aan te nemen gezien de stand op de borden. De stand was 1,5 0,5 voor DSC7. Even later kwam ook van de tegenstander van Antoon een remise voorstel nadat de dames van het bord waren gegaan en de stand inderdaad erg remise achtig was geworden, waarmee de stand op 2-1 voor DSC7 kwam.

Lito kwam steeds slechter te staan en nadat zijn torens van het bord waren gegaan en hij met een loper tegen een toren en een pionnen overwicht verder moest besloot hij even later op te geven, zodat de spanning geheel terug was met 2-2.

Bij bord 8 van Rob waren merkwaardige ontwikkelingen gaande. Rob had uit het niets tegen­kansen gecreëerd, zag dat hij met zijn dame een centrum­pion kon winnen omdat een toren van zijn tegenstander gepend werd, won een tweede pion en zelfs de kwaliteit terug. Hij speelde in deze fase erg goed en ik werd net erg optimistisch over onze kansen toen Simon in een zeer complexe stand wat onnodig een kwaliteit weg gaf, de stand bleef boeiend en bood Simon wel tegenspel, maar de stelling stond (in mijn ogen ) minder voor Simon. Herman vroeg aan mij of hij het remise voorstel van zijn tegenstander kon aannemen maar ik zij dat hij door moest spelen omdat ik niet zeker was van de situatie bij Simon. Even later sloeg Rob een pion van zijn tegenstander, maar liet daarmee de dekking van zijn toren los. Zijn tegenstander gaf schaak en daarmee ging de toren verloren jammer en een wat onnodig geval van schaakblindheid en eigenlijk heb ik (Edgar) daar het patent op, dus dat vond ik wel wat flauw van Rob.
Plotseling stonden we 2-3 achter maar goed Jan stond compleet gewonnen met inmiddels 4 pionnen voor! Ik nam me voor om als Simon zou verliezen Herman op winst te laten spelen (ook al zat dat in de remise stand er niet echt in maar dat moest dan maar), dus liet ik Herman doorspelen. Weer wat later wist Simon het zijn tegenstander lastig te maken met zijn actieve paarden, dreigde de konings­pion te winnen en in zijn ijver om dat te voorkomen gaf Simons tegenstander pardoes een volle loper weg en daarna op plotseling kwamen we op 3-3 in een zetel te zitten. Simon is de laatste tijd echt goed op dreef en is inmiddels onze topscorer! Ik ging snel naar Herman en stelde hem voor om remise aan te bieden hetgeen (tot mijn verbazing gezien de stand op bord 1) geaccepteerd werd. De stand was nu 3 ½ - 3 ½ - en nu wist ik het zeker & we zouden winnen want Jan stond inmiddels 6 pionnen voor. De witte koning was onbeschermd. Beide spelers hadden nog een dame en een toren iedere andere speler zou met 6 pionnen minder opgeven. Maar nadat Jan een dreiging met mat in twee in de stelling vlocht speelde offerde wit zijn toren door deze er tussen te spelen. Jan nam de toren met de dame en het spel was definitief uit. Wit sloeg met de dame de toren van zwart met schaak & leuke geprobeerd dit dameoffer dachten alle omstanders en teamgenoten (er dreigde pat als Jan met de koning of de pion terugnam, maar Jan zou dat na zijn voortreffelijk gespeelde partij natuurlijk zien en met de dame terugnemen, zodat het pat opgeheven was) Jan stelde ons voortbestaan in de 2 e klasse veilig dat moet gezegd! Menigeen greep naar zijn hoofd toen hij de dame met de pion sloeg nog steeds niets in de gaten had - tot zijn tegenstander hem op het pat wees! Jan vond het na afloop een goede grap van zijn tegenstander en misschien is dat ook wel zo en is dat de reden waarom schaken zo leuk is en je nooit te snel moet opgeven en waarom ik vechtschakers waardeer op ons niveau is immers alles mogelijk dat leerde deze avond wel! De eindstand was daarmee 4-4.

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap