Delftse SchaakSite

DSC5 speelt gelijk tegen DD 3 na zinderende ontknoping

Het was een gedenkwaardige avond in het Nationale Schaakgebouw. Na een avond waarin DSC5 lang tegen een stevige nederlaag aankeek, waren er uiteindelijk zelfs serieuze winstkansen en werd het uiteindelijk 4-4.

De avond begon rustig. Kees van der Meer had met zwart niet veel bereikt, en kwam snel remise overeen.

Niet veel later was ook Jan-Pieter de Vries klaar. Hij had het op bord 1 niet kunnen bolwerken. Wat er mis ging weet ik niet, de laatste keer dat ik keek leek er nog niet zoveel aan de hand...

Niet veel later had ook Sofya Blanter verloren. Haar tegenstander was met ontwikkelingsvoorsprong en activiteit uit de opening gekomen, en wist Sofya’s koning in het midden te houden. Genoeg voor een 2½-½ voorsprong voor DD.

Op de andere borden zag het er niet direct rooskleurig uit. Gelukkig wist Diederik van Heijgen zijn post nog remise te houden. Na eigen zeggen had hij daar wat hulp van zijn tegenstander bij nodig gehad, en was het zelfs toen nog hard werken geweest.

Gelukkig kon DSC5 eindelijk iets terug doen. Corniel Nobel had een zeer kansrijk kwaliteitsoffer tegen zich gekregen, maar kon na een slordigheidje van zijn tegenstander de partij overnemen. Dit initiatief gaf wit niet meer uit handen en zo stond er 3-2 op de klok, nog een bordpunt achter.

En het was nog niet over. In een complexe stelling wist Gert Jan Baas zijn tegenstander middels een mooie combinatie op de knieŽn te krijgen. De pointe was dat het het schijnoffer na een aftrekschaakje met de pion het stuk met rente terugwon. 3-3.

Toen werd het echt spannend. Teamleider Arnt Veenstra had een pion gewonnen, maar het dame-eindspel bood niet zomaar winstkansen, en Peter Lode had een wilde stelling. Helaas stond hij wel wat pionnetjes achter.

Arnt was rustig te druk aan het opvoeren toen zijn in een niet al te ingewikkelde stelling door zijn vlag ging. Je zou zeggen dat increment dat soort uitglijders zou moeten voorkomen. Gelukkig voor ons dus niet. Toen stonden we op eens met 3-4 voor!

Peter had inmiddels nog een pion verloren. Hij had er echter iets voor terug gekregen. Matnetjes en/of eeuwig-schaak­motieven. De spanning was om te snijden. Een halfje was genoeg, en ondanks de pionachterstand goed mogelijk. Of het de druk was, of het afwezige besef dat remise voldoende was, geen idee, maar Peter leek vooral op zoek naar winst. Die vond hij niet. In de slotseconden kwam DD zo nog langszij en werden de matchpunten gedeeld.

Op bordpunten staan we gelijk met DD 3, op matchpunten blijven we er eentje voor staan. De resterende programma’s zijn vergelijkbaar. Dus wellicht zit promotie er in.

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap