Delftse SchaakSite

DSC1 verslaat concurrent Purmerend

Zaterdag heeft DSC1 de 'vierpuntenwedstrijd' gewonnen tegen concurrent Purmerend. Hiermee deed DSC1 goede zaken in strijd om lijfsbehoud, een langer verblijf in de eerste klasse blijft zo in eigen hand. Dit zal waarschijnlijk tot de laatste ronde het geval zijn, wanneer het treffen de hekkensluiter op het programma staat. Maar eerst volgt in de zesde ronde opnieuw een vierpuntenwedstrijd tegen Soest.

Aanvankelijk zag het er niet erg rooskleurig uit. Allereerst leek het alsof Purmerend zich speciaal voor deze belangrijke wedstrijd had versterkt. IM Piet Peelen nam plaats aan bord 1, waar hij tot nu toe nog helemaal niet meegedaan had. Daarnaast was het beeld op de klokken halverwege de middag niet al te rooskleurig voor DSC. Nu zijn we dat wel een beetje gewend, maar toch. De opstelling van JP en Martine was wel aardig goed uitgepakt. De sterke drie topborden van Purmerend werden bestreden door Sten, Talitha en ondergetekende. Met name die laatste twee resulteerden dus in een enorm ratingoverwicht, dat zal ongetwijfeld niet de bedoeling zijn geweest van Purmerend.

Gelukkig bleek de stand op de klok ditmaal een slechte voorspeller van de uitslag, want DSC kwam op voorsprong en er werd een ťclatante overwinning voorspeld. Aangezien een verslag Š la JP niet te evenaren is lopen we alle borden op chronologische volgorde even kort langs.

Smaranda was dit keer als eerste klaar. Wit kreeg een aardig centrum, maar Smaranda leek dit centrum heel mooi positioneel te kunnen blokken. Plotseling werd echter haar belangrijke paard afgeruild en haar pionnenstructuur versplinterd, dus ze stond wat minder. Toch werd het remise, ik vermoed dat haar tegenstander dat heeft aangeboden.

Een tegenvaller was dat Matthieu vervolgens de tweede remise scoorde. Hij was in een wilde theoretische variant gekomen, waar tegenstander Enrico Blees de offerzet door de war haalde (hij sloeg eerst met het verkeerde stuk). Matthieu miste wellicht wat betere voortzettingen in de opening, maar kwam in een uitstekend eindspel met een stuk voor 3 pionnen. In de analyse bleek dat Matthieu vrij veel gezien had, maar hij draaide ergens twee zetten om, waarna Blees een belangrijke pion kon ruilen, waarna Matthieu nooit meer kon winnen.

Vervolgens verloor Talitha aan bord 3. Zij speelde tegen Danny de Ruiter, een speler die zich behoorlijk aan het ontwikkelen is. Vorig jaar won hij bijvoorbeeld in de competitie van Ivan Sokolov. Ik had de indruk dat Talitha nooit echt lekker uit de opening kwam, ze bleef constant onder druk van penningen en andere dreigingen. Dit resulteerde uiteindelijk in kwaliteitsverlies. Even had ik - en ik hoorde later Talitha ook - nog de hoop dat het paard ingesloten was, maar De Ruiter had nog een koningsaanval in petto.

Vrijwel tegelijkertijd wist Joram een vol punt binnen te halen en de stand dus weer gelijk te trekken: 2-2. Hij speelde tegen Nicky Law, een student van de TU Delft, die dus eigenlijk bij de verkeerde club speelt! Aanvankelijk dacht ik dat Joram een klein plusje had, maar dat viel tegen. Ik dacht zelfs dat hij moest oppassen, maar volgens hemzelf was er niets aan de hand. Toch raakte Law het spoor bijster en verloor geloof ik een stuk.

Zoals gezegd speelde ik zelf aan bord 1. Ik weet niet of de teamcaptains mij wilden offeren om de goden gunstig te zinnen, of dat zij verwacht hadden dat Purmerend ook een semi-tactische formatie zou kiezen, maar goed. Hoe het ook zij, ik kon aan de bak. Er volgde een partij waar lang weinig aan de hand was, maar Peelen verbruikte zeŽen met tijd. Dat schijnt wel gebruikelijk te zijn, en inderdaad kwam er een moment dat hij zeer versnelde. Uiteraard bleef hij goede zetten te doen en, hoewel ik eerst kansen rook, sloeg het om. Wit won een pion met behoud van goede stelling. Vlak voor de 40e zet volgde er echter een flinke bok, waarna ik de pion terug kreeg en eeuwig schaak kon maken. Dat was een redelijk mazzeltje, maar uiteindelijk kun je zeggen dat Peelen het over zichzelf afriep door zijn tijdverbruik, met een beetje meer tijd had hij de tactiek zeker gezien.

Ik begreep toen van toeschouwers dat het er goed uit zag, omdat de drie dames gewonnen zouden staan. En inderdaad, vrijwel meteen won Martine. Zij stond de hele dag al beter, had haar tegenstander een slechte pionnenstructuur bezorgd. De winst was niet zo makkelijk, gaf het nog bijna weg (beide spelers misten stukwinst voor wit), maar won toch. Hoe heb ik niet meegekregen.

Ook Pauline stond dus gewonnen. Aanvankelijk vond ik het daar niet echt naar uit zien. Uit de opening leek ze niet veel te hebben en redelijk wat tijd te verbruiken. Toch wist ze tot een aanval te komen. Ik zag niet hoe die zou doorslaan, maar het resulteerde in een eindspel van toren en 5 pionnen tegen een toren en een stuk geloof ik. Dit zou gaan winnen totdat Pauline haar toren weggaf. Wat balen, gelukkig hadden we een aardige marge.

De marge bestond uit gewonnen stellingen voor Sebastiaan en Lisa. Lisa had in het middenspel een prettige druk op de zwarte stelling. Hoe dit omgezet werd weet ik niet precies, maar ze wist een stuk te winnen. Met nog ieder 2 pionnen moest ze alleen voorkomen dat ze met de verkeerde randpion bleef zitten, maar dat was geen probleem.
Ook Sebastiaan won in het eindspel. Tegen Warner de Weerd leek hij eerst niet zo gek veel te bereiken, en minder tijd te hebben, maar in de tijdnoodfase moet het zijn kant op gegaan zijn. In ieder geval kwam er een eindspel met ieder twee paarden, waarbij de paarden van Sebastiaan veel actiever stonden. Er werd een pion gewonnen en een setje paarden geruild. Nu schijnen paardeneindspellen gelijk aan pionneneindspellen te zijn, dus meestal wint dat. Zo ook nu en de matchpunten waren dus binnen.

Als laatste was Sten bezig aan bord 2. Hij speede tegen de gebruikelijke kopman van Purmerend, Pieter Hopman. Er kwam een soort konings-indiŽr op het bord, waar ik het idee had dat Sten creatief speelde, maar wellicht dat het gewoon bekend was. In ieder geval had hij de hele partij het initiatief en kreeg hij een vervelende vrijpion op de a-lijn. Ik begreep van Sten dat hij tegen de tijdcontrole thematisch een pion offerde om een tweede front te openen. Ik begreep dat hij ergens een veelbelovende voortzetting gemist heeft, maar uiteindelijk kwam hij in een pionneneindspel met een klein plusje. Hij ging dusdanig ver in zijn winstpoging dat hij het eindspel nog vrij soepel verloor.

Daardoor boekten we slechts de kleinste overwinning, in plaats van de voorspelde ťclatante zege. Het is te hopen dat deze anderhalve gemorste bordpunt aan het eind niet belangrijk zijn. Zeker is dat deze matchpunten belangrijker waren en lekker smaakten.

Individuele uitslagen:
 DSC12154-Purmerend22015½-4½
1Martin Glimmerveen2067-IM Piet Peelen2318½-½
2Sten Goes2225-FM Pieter Hopman23430 - 1
3Talitha Munnik1939-Danny de Ruiter22760 - 1
4FM Matthieu Freeke2320-Enrico Blees2199½-½
5Joram op den Kelder2280-Nicky Law22201 - 0
6Sebastiaan Smits2143-Warner de Weerd21401 - 0
7Martine Middelveld2082-Giel Spaans21821 - 0
8Pauline van Nies2134-Anton Bakels20400 - 1
9WIM Smaranda Padurariu2197-Lucas van Mil2080½-½
10Lisa Hortensius2157-Wim Luberti22131 - 0

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap