Delftse SchaakSite

DSC2 toch nog soepel langs Bergen op Zoom

DSC2 heeft goede zaken gedaan door met 5-3 te winnen van Bergen op Zoom.

Met Kim als waardig vervanger voor Walter trad DSC2 in volle oorlogssterkte aan. Datzelfde kon niet worden gezegd van Bergen op Zoom. Hun tweede-bordspeler moest vanwege familieomstandigheden onverwachts verstek laten gaan en vervanging kon niet meer worden gevonden. Na een uur kon Hans een reglementair punt noteren.

Na circa een uurtje of drie in de match kreeg ik een remiseaanbod. De tactische complicaties waren voorbij en het resultaat een uitgedunde stelling zonder serieuze winstkansen. Na een blik op de andere borden - hier en daar een plusje, hier en daar een minnetje, maar nergens onoverkomelijke problemen - nam ik het aanbod aan. Het leek een nuttige stap richting in ieder geval één matchpunt.

Nagenoeg gelijktijdig kreeg ook Kim op het naastliggende bord een remiseaanbod. De opening had Kim ietwat mishandeld. Gelukkig miste zijn tegenstander de scherpste voorzetting en vervlakte de stelling aanzienlijk. Ook Kim besloot tot remise.

Luttele minute later kwam Jan-Peter met een tevreden blik de bar ingelopen. Hij had een pion gewonnen in een eindspel met uitsluitend zware stukken. Zijn tegenstander leek compensatie te krijgen door druk op f7, maar een kleine onderbrekingscombinatie leverde dik materiaal op. Met een 3-1 tussenstand en op enkele borden uitzicht op halfjes waren de vooruitzichten gematigd positief.

Bob leverde de volgende ontknoping. In een vrij gesloten stelling met veel materiaal op het bord had Bob een (dubbel)pion buitgemaakt. Tactische grappen werden ontweken en langzaam maar gestaag werden tegenkansen in de kiem gesmoord en kon Bob zijn stukken actief ontplooien en een aanval tegen de vijandelijke koning opzetten. In een poging toch nog tegenspel te krijgen overzag de tegenstander mat in één. Herstel: mat in twee, want de vijandelijke dame kon via tussen plaatsing nog worden geofferd, wat zowaar gebeurde. Na dame maal dame was het dan toch echt mat en het eerste matchpunt was binnen.

Kort hierop haalde Ted het tweede matchpunt binnen. Ted stond de hele partij prima en ook in de slotstelling stond hij beter, maar winst was niet opgelegd en Ted koos ervoor om het tweede matchpunt veilig te stellen.

Gert was in het vroege middenspel in de problemen gekomen. Actieve vijandige lopers zorgde ervoor dat Gert een kwaliteit moest inboeten. Gelukkig had hij hiervoor serieuze compensatie in de vorm van actieve paarden en een vrijpion. De tegenstander besloot een kwaliteit terug te geven om de compensatie de neutraliseren. De resterende stelling was remise, waartoe beide matadoren kort daarop besloten.

Als laatste was Richard nog bezig. In de opening vond hij het goede plan niet en moest hij een pionnetje inboeten. Met een actieve toren kon Richard nog wel wat actie realiseren. Hierop besloot zijn tegenstander een kwaliteit tegen enkele pionnen te offeren om daarop een eindspel van P+5 tegen T+2 in te gaan. Volgens mij had Richard nog best redelijke kansen op remise, maar kennelijk is er onderweg toch iets misgegaan, want de partij ging uiteindelijk verloren.

Desondanks een puike teamprestatie: een 5-3 overwinning en consolidatie van de koppositie in 3E. Volgende ronde spelen we tegen het op papier zwakke Doetinchem. Onderschatting is echter een groot gevaar in deze klasse en mening team met ratingoverzicht heeft al punten gemorst, dus we zullen gewaarschuwd onze wedstrijd ingaan.DSC Delft 2 2104 - Bergen op Zoom 2012 5-3
1. Gert Legemaat 2173 - Semen Minyeyevtsev 2111 ½-½
2. Hans Zwartveld 2038 - - 1-0R
3. Bob Voogt 2083 - Thomas Beuman 2149 1-0
4. Ted Barendse 2151 - Tony Peleman 2055 ½-½
5. Jan-Peter van Zandwijk 2070 - Marcel van Herck 2022 1-0
6. Kim Meulenbroek 2160 - Oliver de Hert 1836 ½-½
7. Patrick de Bas 2104 - John Havermans 2007 ½-½
8. Richard Oranje 2051 - Patrick Speek 1903 0-1

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap