Delftse SchaakSite

KNSB-bekerteam door naar halve finale poule

Het KNSB-bekerteam is gisteren doorgedrongen tot de halve finale van poule C van de bekercompetitie. Sten Goes, Ted Barendse, Lisa Hortensius en Patrick de Bas wisten in Amstelveen met 2½ - 1½ te winnen van Zukertort.

Hopelijk vertellen ze zelf wat meer over deze fraaie prestatie. :-)

Het was een aparte avond. Sten en ik gingen samen met op weg naar Amstelveen. Een vertraagde trein, een gemiste aansluiting, een gemiste tram (waarin ook nog eens een lastige man met fors geweld werd gearresteerd) zorgden voor onze aankomst even na acht uur. Daar bleken Lisa (per trein uit Amsterdam) en Patrick (per auto, gelukkig!) uit Nijmegen al te zijn.

Na wat organisatorische werkzaamheden (materiaal, wedstrijdleider, speeltempo, en een Amstelveen-speler die het was vergeten) konden we rond kwart over acht beginnen.

Om kort te gaan: het werd geen blundervrije avond! Sten kreeg op bord een stelling met tegengestelde rochade op het bord, schijnofferde een kwal, maar werd verrast door een aanval op de h-lijn. Iets te optimistisch offerde de witspeler zijn dame voor mat, om er daarna achter te komen dat het geen mat was: 0-1 voor ons. Geen geringe prestatie van onze kopman, die duidelijk niet in lichamelijke topvorm was.

Ik had binnen de kortste keren een toreneindspel met twee pionnen meer dat ik probeerde technisch perfect naar winst te voeren. We weten allemaal dat (volgens Tartakower) alle toreneindspelen remise zijn, en tegen die regel blijkt telkens moeilijk te spelen.

Lisa en Patrick hadden ondertussen rustige stellingen, die zich beiden binnen de remisemarge bevonden. Het zag er dus goed uit voor het team.

Maar: ondanks mijn goede voornemens had mijn tegenstander tegenspel, en was mijn toreneindspel nog lastig te winnen. Daarnaast reageerde Patrick op een remiseaanbod van zijn tegenstander door zich pardoes mat achter de paaltjes te laten zetten 1 - 1. Oeps!

Omdat Lisa maximaal remise had moest ik dus winnen. Gelukkig was het een toreneindspel (is mijn favoriete eindspel, leuk om te spelen, maar veel te moeilijk voor gewone stervelingen). Tegenstander Florian speelde het knap tegen, maar had gewoon te weinig tijd voor de moeilijke beslissingen je daarin vaak moeten nemen: 1-2 dus.

Remise bij Lisa was dus voldoende. Lisa en Gijs waren ondertussen een toreneindspel aan het uitvluggeren, met beiden nog enkele minuten op de klok. Na enkele niet-geslaagde pogingen van wit (met de daarbij behorende wanhoop bij de Amstelveen-speler (hoe kom ik er in hemelsnaam doorheen?)) bood Lisa slim remise aan, wat direct werd geaccepteerd! Zijn team-en clubgenoten waren not amused, en zagen nog tientallen praktische kansen. Maar dat gaf niet meer, we hadden gewonnen, en waren door!

Ondanks het late tijdstip (half een) namen we nog een feestdrankje, waarin we onze techniek in toreneindspelen trachtten te verbeteren.
Verder kreeg Patrick in de auto nog complimenten voor zijn vooruitziende blik: hij gunde (in zijn DSC-bekerdebuut) natuurlijk Lisa (in haar debuut als bekerspeler bij DSC) de beslissende rol in de match, en hoopte daarnaast de volgende beker-uitwedstrijd tegen Groningen te ontlopen (grapje!).

Patrick was bovendien zo vriendelijk eerst Lisa af te zetten (rond 2 uur!), en later Sten en mij in Delft. Ik schat dat hij om half drie thuis was.
Het was me het avondje wel!


Persoonlijke uitslagen:

Amstelveen - DSC 1½ - 2½

hrstopher Brookes - Sten Goes 0-1
Florian Jacobs - Ted Barendse 0-1
Gijs IJzermans - Lisa Hortensius ½ - ½
Ton Kooiman - Patrick de Bas 1-0


Ted Barendse

er zijn geen reacties: reageer




de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap