Delftse SchaakSite

Verzwakt DSC 3 kansloos in Tilburg

Een met 3 invallers spelend DSC3 heeft kansloos verloren van de Stukkenjagers 2.
In Tilburg werd het 5,5-2,5 voor de sympathieke tegenstanders.

Ons team was verzwakt (met dank aan de slecht gekozen datum door de KNSB in de kerstvakantie!) op maar liefst 3 plekken.
Topscorer Hans Stam (2,5 uit 3), Roland ten Have en Anna-Maja Kazarian (net terug van een succesvol WK < 14) ontbraken.
Zij werden vervangen door Mark Breton, Martin Verolme en Sofya Blanter.

De eerste twee spelers werden tactisch op borden 1 en 2 geposteerd met als opdracht zo lang mogelijk tegenpartij te bieden en dan maar zien waar het schip zou stranden.

Mark deed het prima (tegenstander 642 (!) ELO-punten meer) en wist zowaar een aanval op de koning via de h-lijn op te zetten. Het zag er aardig uit, maar toch kwam zwart geen moment echt in gevaar. Uiteindelijk bleken de 3 geofferde pionnen te veel van het goede en moest Mark zijn dappere strijd staken.

Martin Verolme op 2 deed het zowaar nog beter en had lange tijd uitzicht op een halfje. In een middenspel met de zware stukken en elk 6 pionnen vergiste hij zich in de zetvolgorde en verloor een belangrijke pion. Dit was uiteindelijk voldoende voor zijn tegenstander om de winst binnen te halen.

Onno op 3 liet zijn tegenstander vanuit de opening ogenschijnlijk vrij makkelijk gelijk spel bereiken en sprak al over een puntendeling. Toch wilde die meer en leek de boel te gaan forceren; maar als wel vaker zou het dan mis moeten gaan. In de analyse bleek dat Onno toch ergens een betere voortzetting heeft gemist en daardoor voor de winst had moeten gaan. Toch werd het hier remise door zetherhaling.

Op 4 speelde Ivar weer een partij die alleen hij kan spelen... In de opening volledig overklast worden en op het moment dat zijn koning via f7 naar g7 was gedwongen, leek het pleit beslecht. Hier bleek zijn rekenkunst beter dan die van zijn tegenstander en won hij ineens materiaal en de partij.

Op 5 speelde Lucien tegen FM Cesar Becx. De sympathieke wedstrijdleider had de teams (er waren er maar liefst 6 op bezoek in Societeit De Harmonie) allerhartelijkst welkom geheten. Een speciaal welkom was er nog voor de schaak-iconen Hans Ree en Paul van der Sterren die namens Caissa tegen het 1e team van de Stukkenjagers speelde.
In de opening bleek Becx de finesses beter te kennen dan de teamleider van ons 3e. Dit leidde uiteindelijk tot een pionwinst waarna Lucien hoopte op een schwindel door een stuk te offeren. Helaas sloeg dit wanhoopsoffer niet door en moest hij opgeven.

Op 6 speelde Hans Segers een degelijke partij waarbij het leek dat hij deze zou gaan winnen. Ergens (tijdnoodfase ?) verrekende hij zich en verloor een stuk in de aanval. Toch bleef zijn aanval er gevaarlijk uit zien. De tegenstander had het allemaal goed berekend en wist op het juiste moment te verdedigen en een tegenstoot te plaatsen. Die laatste werd Hans fataal; zijn koning belandde in een matnet.

Op 7 had Henrik een mooie partij op het bord gebracht. Hij speelde de opening actiever / offensiever en wist op het juiste moment een beslissende koningsaanval (beiden hadden lang gerokeerd) te lanceren. Hierdoor won hij 2 pionnen en wikkelde hij handig af naar een gewonnen toren-eindspel. Een knappe overwinning (tegenstander 150 elo-punten meer) was zijn beloning.

Op 8 speelde Sofya een aardige partij tegen een veel sterkere tegenstander. Ook zij kon het redelijk lang volhouden maar verloor, door een kleine combinatie, uiteindelijk toch materiaal en later de partij.

Na afloop was het gezellig toeven bij een Tapas-restaurantje in Tilburg en ging er nog een kleine afvaardiging later darten in Delft.

De persoonlijke uitslagen:

 De Stukkenjagers 22062-DSC318645½ - 2½
1Wiebe Cnossen2154-Mark Breton15121 - 0
2Joris Gerlagh2140-Martin Verolme18021 - 0
3Peter Huibers2093-Onno Verbaken2101½ - ½
4Fré Hoogendoorn2038-Ivar de Hoogt19720 - 1
5César Becx2115-Lucien van de Lisdonk20080 - 1
6Roland Daamen2002-Hans Segers19611 - 0
7Karel Storm2007-Henrik Tamerus18530 - 1
8Erik Dignum1951-Sofya Blanter17001 - 0

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap