Delftse SchaakSite

Half EI voor het DSC2

Het tweede heeft gelijk gespeeld tegen Boven-IJ (voorheen Nieuwendam). Winst leek lange tijd binnen handbereik, maar in de laatste fase viel alles verkeerd.

Richard zag zijn tegenstander vroeg in de opening blunderen en wist een pionnetje buit te maken. Nog belangrijker was dat de zwarte koning in het centrum was gestrand en zwart een belangrijke ontwikkelingsachterstand had. Soepel slechtte Richard de resten van de zwarte stelling en na onvermijdelijk verlies van groter materiaal, hield de tegenstander het voor gezien.

Op het bord ernaast liep het ook lekker. Patrick en tegenstander waren rustig begonnen. De eerste confrontaties leverde Patrick een centrale vrijpion op, waarvan nog niet zeker was of deze wel te behouden was. In de complicaties die volgden bleek dit inderdaad het geval. Sterker nog, de vrijpion zorgde voor wanorde in het vijandelijk kamp. Een blunder versnelde het einde van de tegenstand.

Ondertussen had Jan-Peter al een halfje binnen. Een wisselende partij - JP blunderde een pion, won hem weer terug, verloor weer een pion, won ook die weer terug - eindigde in een gelijkstaand eindspel en een remise.

Met een 2,5-0,5 tussenstand en enkele veelbelovende borden, waren de vooruitzichten gunstig.

Gert wist een prachtige partij op het bord te toveren tegen de sterkste speler van de tegenpartij. Met een flinke ontwikkelingsvoorsprong en mogelijkheden voor een vijandelijke aanval kwam Gert soepel uit de opening. De tegenstander wist nog wel flinke complicaties op te werpen, waarmee de partij weer wat meer in balans kwam. In het vroege eindspel kwam de beslissende ontknoping. Gert 'blunderde' een kwaliteit. Deze bleek echter vergiftigd: weigering had vermoedelijk geleid tot remise, aanname leverde een beslissende winnende stelling op dankzij een verre vrijpion.

Ondertussen was het bij Kim misgegaan. In een veelbelovende stellling met een pion meer kreeg de tegenstander de mogelijkheid om via een dubbel stukoffer een beslissende mataanval op te zetten. Het directe mat kon worden verkomen door de materiaalvoorsprong terug te geven, maar de resterende stelling was onhoudbaar.

3,5 - 1,5 voor met op de borden twee gunstige partijen - Bob een pionnetje voor en Hans ruimtevoordeel met centrale vrijpion - en een iets mindere partij - Ted een pionnetje achter.

Bob was in bekende stijl een pionnetje voorgekomen. Ruil van stukken leidde echter tot een dubbel toren- eindspel, waarin het onmogelijk bleek om het exta pionnetje te benutten. Remise, dus.

Hans wist met creatief spel zijn tegenstander helemaal vast te zetten op de onderste rijen. Dankzij een taaie verdediging kon de tegenstander net blijven staan. Vervolgens raakte Hans de weg wat kwijt. Hij liet de tegenstander loskomen, raakte een pion kwijt en werd afgeserveerd.

Ted was als laatste bezig. In een opening die te moeilijk is voor leken zoals ik lanceerde - als ik het goed heb begrepen - de tegenstander een nieuwtje. De resulterende was niet al te fris. Vanwege matdreigingen ging een pionnetje verloren en in het resterende eindspel van TP+3 tegen TL+4 kreeg Ted geen succesvolle verdediging van de grond.

Gedeelde matchpunten dus voor het tweede. Het positieve nieuws is dat een mede-favoriet in deze ronde heeft verloren, waardoor we toch nog gedeeld aan kop staan in de klasse, samen met BovenIJ en HWP Haarlem 2, onze volgende tegenstander.

 Boven IJ2057-DSC221124-4
1Barry Brink2140-Ted Barendse21611-0
2Cor Croese2258-Gert Legemaat21530-1
3Frank van de Velpen2073-Hans Zwartveld20661-0
4Ed Baarslag2072-Kim Meulenbroek21741-0
5Martin Beugel2056-Richard Oranje20710-1
6George Gijsen1977-Patrick de Bas21090-1
7Martin de Koning1964-Bob Voogt2084½-½
8Wim de Schipper1918-Jan-Peter van Zandwijk2076½-½

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap