Delftse SchaakSite

Staartborden bezorgen DSC3 de winst

Het 3e heeft een knappe winst van 4,5-3,5 behaald op Rokado. Aan de onderste vier borden werden 3,5 punten gehaald, hetgeen voldoende bleek voor de twee matchpunten.

De tegenstander, Rokado uit Nieuw-Beijerland, was afgelopen seizoen gepromoveerd en nog duidelijk niet gewend aan het spelen in de KNSB.
Zo mankeerde er van alles aan de speelzaal (geen verwarming, nauwelijks analyse-ruimte, nauwelijks barvoorzieningen), hun wedstrijdleider liet diverse steken vallen en dit alles was goed weggestopt achter de lokale kerk.

Desalniettemin kenden we een prima start.
Lucien won vrij soepel zijn partij na in de opening een pion te hebben geofferd en daarna zijn ontwikkelingsvoorsprong uit te buiten. Zijn tegenstander (rating 2046) was wellicht toch niet helemaal scherp door een pilsje te drinken, waar de rest allemaal keurig met koffie begon. De mataanval was doorslaggevend. 1-0 voor ons.

Daarna verloor Ivar, 'voor het eerst in 2,5 jaar', met zwart in de KNSB. Een hem bekend systeem kwam weer op het bord maar zijn oppo was tactisch iets slagvaardiger en wist Ivar met een mooie combinatie te verrassen. Won daarna een pion en tikte het toren-eindspel behendig naar winst.
1-1 dus.

Daarna verloor Roland, die om vlak voor half 2 pas de speelzaal bereikte. Hij had zich vergist in het openbaar vervoer dat op zaterdag maar 1 bus per uur naar dit gehucht laat rijden. Wellicht speelde dit tijdverlies hem toch parten hoewel hij zeer goed uit de opening kwam. Hij gaf aan dat hij had afgewikkeld naar een mat-aanval en dat hij zich daarin had laten beschwindelen. Enorm zonde, want daardoor was het geen 2-1 voor ons maar voor Rokado.

Maar op de overige borden stonden we er prima voor.
Hans Segers maakte optimaal gebruik van zijn sterke loperpaar en wist een pion + kwal (met zwart) buit te maken. Wit spartelde nog tegen maar kon niet voorkomen dat Hans won. 2-2

Ondertussen had Henrik een remise-aanbod gekregen maar, na overleg met team-leider Lucien, dit geweigerd. En terecht! Hij wist zijn voorsprong van 1 pion uit te breiden naar 2 en zelfs 3 pionnen in een toren-eindspel. Het was eigenlijk genant dat zijn tegenstander nog zo lang doorspeelde. Maar goed, de winst volgde later en daarmee werd het 3-2 voor ons.

Hans Stam speelde een partij die nauwelijks uit balans raakte en heel tactisch was opgezet door beiden. Maar met nauwkeurig rekenwerk bleek ook hier dat remise, door zetherhaling, de terechte uitslag was. 3,5-2,5 en de partijen van Anna-Maja en Onno zagen er goed uit voor ons.

Ons 13-jarig talent (onlangs nog knap vijfde bij het EK meisjes tot 14) speelde een degelijke partij en leek de partij te gaan winnen. Het eindspel van L+P+5 pi vs L+P+4 pi was uiteindelijk toch niet te winnen zodat haar halfje DSC3 in ieder geval een matchpunt op zou leveren.
4-3.

Onno had al eerder remise aangeboden omdat wij inschatten dat dat voldoende zou moeten zijn voor de teamwinst. Zijn tegenstander had dat ook zo ingeschat en had geweigerd. Daarop moest laatstgenoemde wel iets ondernemen en zoals zo vaak, had dat verkeerd af moeten lopen voor hem. De open h-lijn die Onno in bezit kreeg had, zo bleek pas in de analyse bij een leuk restaurant in Oud-Beijerland, winnend voordeel op kunnen leveren. Onno durfde dat avontuur niet aan (terecht!) en speelde op zeker. Uiteindelijk werd de vrede getekend en was daarmee de winst binnen: 4,5 -3,5 voor ons!

Een mooi resultaat tegen een op papier sterker team. In deze poule (3G) zijn we de zwakste deelnemer en is ook nu weer handhaving het belangrijkste doel. Vorig jaar gold dat (in veel mindere mate) ook en toen deden we nog lang mee in de titelstrijd. Rating wil dus niks zeggen.

De teamspirit is sowieso goed. Dat bleek wel uit het gezellige etentje na afloop waarbij er al diverse plannen voor 2014 werden gesmeed.... En Henrik had daarnaast nog de 'tip van de dag' voor een goed resultaat. Maar daar over treden we nu niet in detail... :blink:


 Rokado2049-DSC319963½ -4½
1Rick Ensering2109-Onno Verbaken2101½-½
2Hans van der Linden2075-Hans Stam2092½-½
3Ben Boog2102-Roland ten Have20131-0
4Wilbert Surewaard2046-Ivar de Hoogt19721-0
5Sander Boogaard2029-Lucien van de Lisdonk20080-1
6Han Westenberg2123-Hans Segers19610-1
7Rex van Dijken2027-Anna-Maja Kazarian1970½-½
8Leo Rietveld1882-Henrik Tamerus18530-1

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap