Delftse SchaakSite

DSC1 eervol ten onder bij rentree in eerste klasse

Na het kampioenschap van vorig jaar kon DSC1 na een paar jaar zijn rentree vieren in de eerste klasse. Dit betekent twee borden extra, want teams van 10 personen. Nu hadden we de afgelopen jaren gelukkig een ruim team, dus dit konden we intern opvangen. Ondergetekende keert terug in DSC1 en het vertrek van Bram (wederom op avontuur in het buitenland) kon opgevangen worden met de versterking door Sten Goes, al een bekend gezicht op de clubavond, het afgelopen jaar.

De eerste wedstrijd was tegen subtopper Zukertort uit Amstelveen, een team wat recent al een paar keer tweede is geeindigd in de 1e klasse, maar nu wat verversing gekregen had uit de eigen "jeugdopleiding", in de personen van jeugdtalenten Hing Ting Lai (2266) en Tjark Vos (2106). De jeugd heeft de toekomst, dus wij waren gewaarschuwd.

Voeg daarbij toe dat puur toevallig onze twee op papier sterkste spelers (Matthieu en Joram) deze keer verhinderd worden, dus op voorhand was er vandaag een beklimming van de buitencategorie.

Ondergetekende had al een half jaar nauwelijks gespeeld en dus had ik een groot deel van mijn aandacht voor mijn partij nodig. Zonder al teveel succes, maar dat terzijde. Ik heb dus een en ander gemist, maar een poging per bord:

De topscorer van het vorig seizoen, Sebastiaan, nam plaats aan bord 1. Hiervan heb ik weinig gezien, maar hij was als een van de eerste klaar, dus ik vermoed dat hij op waarde geklopt is.

Aan bord 2 speelde Lisa en zij was - ook in de eerste klasse - als laatste bezig. Halverwege dacht ik dat er weinig aan de hand was, maar er ging ergens een pion verloren, hetgeen in een verloren eindspel resulteerde. Op dit niveau is dat ook vaak een nul, zo bleek. Hier kom ik later nog op terug...

Aan bord 3 debuteerde aldus Sten. Hij kwam in een opening die hij naar eigen zeggen toevallig al eens op het bord had, kort geleden. Hij speelde dit handiger dan zijn ervaren tegenstander en kwam overwegend te staan. Net op het moment dat Jelmer Sminia wat tegenspel leek te krijgen sloeg Sten toe met materiaalwinst. En daarmee de partij. Een echte spits scoort bij zijn debuut, Lucien merkte op dat ik zoiets al eerder schreef. Bij deze mijn stokpaardje, dus :)

Op bord 4 werd gespeeld door Smaranda, tegen Hing Ting Lai. De beginfase heb ik wederom totaal gemist, maar uiteindelijk resulteerde er een eindspel met een loper voor Smaranda tegen een paard en pionnen op beide vleugels. Dit leek gewonnen en in de partij kon Smaranda ook ergens winnen door de laatste pion van zwart te slaan. Ze was echter gefixeerd op promotie van haar eigen pion en miste deze kans. De promotie van de pion (randpion van de verkeerde kleur) ging echter net niet door, dit werd goed verdedigd, ondanks het teruglopen van de klok. Aldus net remise. Jammer, maar een goede partij denk ik.

Talitha speelde aan bord 5. Na de opening mocht ze tevreden zijn en toen ik vroeg hoe ze stond, was ze inderdaad ook tevreden. Er volgde een scherpe partij, waar haar stukken telkens op de goede velden leken te staan, naar eigen zeggen. Dan zijn de tactics vaak ook in je voordeel en zo wist Talitha een overtuigende overwinning te boeken op een sterke tegenstander. Een mooie opsteker, zeker na een voor haar matig vorig seizoen. Ik hoop dat er meer van deze scalpen volgen!

Martine speelde aan bord 6 en was niet geheel fit. Aangezien het blik invallers al ad fundum was (hét nadeel van 4 KNSB-teams), was het devies dat als er nog iemand ziek zou worden, dat desnoods het bord maar ondergekotst moest worden. Gelukkig was dit niet nodig, Martine had zelfs trek in chocoladepepernoten ;-)
De partij was het net niet. Ik geloof dat ze na langdurige druk ergens omviel. Geen schande natuurlijk.

Ondergetekende volgde aan bord 7. Nog enigzins roestig zijnde werd er vrij veel tijd gebruikt, maar geen slechte partij afgeleverd. De tegenstander had echter meer gezien en strafte een wat minder plan eigen zeer voortvarend af. Na een lange geforceerde ruil ging er een pion verloren, waarna de eindspelen eigenlijk allemaal verloren gingen. Verloren van een betere tegenstander.

Daarnaat speelde Jan-Pieter aan bord 8. Hij speelde een aardige partij tegen de sterker geachte Lody Kuling. Totdat het richting eindspel ging, naar verluidt de specialiteit van Kuling. Hij ging er goed voor zitten, maar JP wist in - volgens mij - verloren stelling een halfje te redden middels een stukoffer, waarna ook hier de verkeerde randpion op het bord verscheen. Zo zie je maar, ook in de eerste klasse gaan weleens halfjes over de toonbank, ook tegen spelers in hun eigen specialiteit.

Aan bord 9 speelde de invaller, Mark Breton. Niet iedereen vind het leuk om tegen iemand te spelen met 700 rating meer. Zo niet Mark, hij trok enthousiast ten strijde. Al na een paar zetten had hij verkeerd gedaan, zo meldde hij, maar toen ik ging kijken hoeveel hij achter stond, bleek dat reuze mee te vallen. Daarna ging hij zijn tijd volgens mij beter gebruiken en bood hij best redelijk partij. Uiteraard bleek zijn tegenstander, maar niet voordat Mark kans gezien had remise aan te bieden, tot enige hilariteit bij zijn teamgenoten :)

Tot slot, speelde Bram zijn afscheidswedstrijd (voorlopig, tenminste) aan bord 10. Hij speelde sterk, net als de laatste weken en pakte het initiatief. In recordtijd werd tegenstander Tjark Vos opgebracht, al moest hij een gevaarlijke schwindel van deze tegenstander nog wel afslaan met een soort van dameoffer.

 DSC12058-Zukertort Amstelveen22264 - 6
1Sebastiaan Smits2170-FM Stan van Gisbergen23240 - 1
2Lisa Hortensius2135-Fitzgerald Krudde22910 - 1
3Sten Goes2216-Jelmer Sminia22421 - 0
4WIM Ioana-Smaranda Padurariu2190-Hing Ting Lai2266½-½
5Talitha Munnik1980-Florian Jacobs21821 - 0
6Martine Middelveld2145-FM Sander Los22630 - 1
7Martin Glimmerveen2079-Christopher Brookes21040 - 1
8Jan-Pieter Vos2014-Lody Kuling2251½-½
9Mark Breton1512-FM Sybolt Strating22270 - 1
10Bram van der Velden2140-Tjark Vos21061 - 0Ondanks de (ingecalculeerde) nederlaag was het een mooie en gezellige dag! Niet op de laatste plaats gezien het feit dat er goede strijd geleverd was en behoorlijk goed geschaakt door het eerste. Maar ook de resultaten voor de andere teams en de sfeer daarbij was goed. Gezien ook het feit dat een aantal Zukertorters mee uit eten gingen.

Aanvulligen en verbeteringen op dit verslagje zijn meer dan welkom!

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap