Delftse SchaakSite

DSC 4 KAMPIOEN (en betaalt prijs van 520 euro)!

DSC4 heeft in de gezamenlijke slotronde van de Promotieklasse te Zoetermeer gelijkgespeeld tegen Promotie 2 - een resultaat dat op voorhand volstond voor het kampioenschap.

Hierdoor komt DSC volgend jaar, evenals vorig seizoen, met vier teams uit in de KNSB competitie.

Hulde aan teamleider Pieter Goossens, die consequent gelovend in eigen kracht werkte met een vaste opstelling - dat maak je bijna niet meer mee. En die zijn medespelers motiveerde niet te verzaken: het invallerspercentage bedroeg een schamele 8%, geheel veroorzaakt door overmacht.

Hierbij verslag van de strijd van gisteravond in volgorde van de vaste opstelling.

1. Hans Stam: bezorgde zijn tegenstander al snel een slechte pionnenstructuur maar moest toezien hoe deze daaromheen creatief kansen creerde. Er restte daarmee niets anders dan een remiseaanbod te accepteren. Goed seizoen van onze kopman met score van +3.

2. Bij afwezigheid van Jaap Flohil (met score van +3 ook een goed seizoen) bezet door Hora Vlam. En zoals we dat van hem gewend zijn was dit een partij vol dynamiek. Omdat hij in het verre middenspel niet minder leek te staan en de stand op de overige borden nog onvoldoende zekerheid bood over de te bereiken 4-4 sloeg hij in overleg et non-playing captain Richard Oranje (dank!) een remiseaanbod af doch kreeg in het eindspel de deksel op zijn neus. Een flinke tegenvaller, te meer daar hij in het eindspel van paard tegen loper de beste kansen leek te hebben; optisch bedrog?

3. Jan-Pieter de Vries: diens tegenstander vergaloppeerde zich in de opening. Hij dacht met de pionopstoot d4-d3 de witte stelling te verlammen maar was deze pion enkele zetten later gewoon kwijt. Een geconcentreerde Jan-Pieter speelde het spel vervolgens actief en gedecideerd verder en bracht met zijn zege de tussenstand op 1,5-2,5. Met een score van +3 kan ook hij terugzien op een geslaagd seizoen.

4. Kees van der Meer: met zwart vergde het onze man nauwkerig spel om het openingsnadeel te neutraliseren. Dat is hem als geen ander toevertrouwd; meer dan remise zat er echter geen moment in. Ook Kees behaalde een plusscore; speelde alle wedstrijden en was symbool van de stabiliteit van het team.

5. Evert van den Hooven: manoevreerde zich in het verre middenspel naar voordeel tegen HSB-voorzitter Ruurd Kunnen. Resulterend in pionwinst en op het eerste oog een gewonnen stelling. Enkele zetten eerder had onze man op eigen gezag een remiseaanbod afgeslagen (de teamleider was even niet ter plekke). In betere stand was de stand op de klokken echter in zijn nadeel; daar kwam nog bij dat Evert zijn stukken zodanig posteerde dat deze aan elkaar's verdediging gebonden waren. Wij allen hoopten nu (de stand was inmiddels 3,5-3,5) dat hier remise overeen zou worden gekomen - hetgeen geschiedde, maar niet na nog enkele angstige momenten doorstaan te moeten hebben... Evert speelde alle wedstrijden, bleef ongeslagen en was met een score van +5 onze topscorer; in de Promotieklasse had slechts Johan Voorberg (WSC, 8 uit 9) een betere score!

6. Pieter Goossens: diens partij was een spiegelbeeld van die van Jan-Pieter. Relatief snel een pion ingeboet en een tegenstander die dit geleidelijkaan, gedecideerd tot een beslissing bracht. Creatief spel en tegenkansen in het verre eindspel met louter nog de zware stukken op het bord mochten niet meer helpen. Ook Pieter speelde alle wedstrijden en mag met een score van +2 op een geslaagd seizoen terugzien.

7. Willem-Jan van den Broek: verkreeg ruimtevoordeel in de opening, resulterend in een pionopstoot naar g6; de vijandelijke koning meende op h8 een veilig heenkomen gevonden te hebben en vertrouwde op diens troepen bij tegenacties op de damevleugel. Na enig nadenken smeedde onze man het plan om zijn paard van g3 via f1, d2, f3 en h4 om te spelen om, ondersteund door dame en witte loper, op g6 mat te geven. Dit plan kon wonderwel in de praktijk gerealiseerd worden - een mooie en belangrijke overwinning (partijfragmenten volgen). Willem-Jan startte, weliswaar tegen sterke tegenstanders, abominabel (1/2 uit 4) maar eindigde met een slotserie van 4 uit 4 toch nog op +1.

8. Last but not least Henrik Tamerus: speelde de opening gedegen maar kon met zwart al snel niet meer dan remise bereiken - een remiseaabod werd dan ook aangenomen. Henrik speelde alle wedstrijden, scoorde 50% en was met 7 remises onze remisekoning.

Al met al was het een enerverende avond. Dat concurrent Schaakhuis uiteindelijk van het reeds gedegradeerde DD 3 verloor (en dat voor ons achteraf een kleine nederlaag zou hebben volstaan) doe hier geen afbreuk aan. Hopelijk lukt het ons volgend jaar in tegenstelling tot vorig seizoen wl om ons op landelijk niveau te handhaven.

De avond was hiermee nog niet ten einde. Onze uitwedstrijden werden dit jaar door extremiteiten gekenmerkt en zo ook nu. Was het tegen Schaakhuis zo dat wij de rosse buurten doorsjouwden en op de terugweg, door flinke sneeuwval geteisterd, driemaal met de tram vast kwamen te zitten (en daarmee pas na enen in Delft arriveerden) en was het tegen SHTV zo dat wij nog een eindeloze wandeling maakten om bij Evert's auto te geraken (die hij in een andere wijk geparkeerd had om parkeergelden te ontlopen), n werden in Zoetermeer alle records gebroken. Het begon rond half een toen wij op het punt stonden huiswaarts te keren. Naar bleek was n auto beschikbaar (de mijne) voor zes DSC'ers: naast mijzelf Evert, Pieter, Henrik, Ted (bij de organisatie van de slotavond betrokken) en Arno (van het gelijktijdig spelende DSC5). Openbaar vervoer functioneert rond zo'n tijdstip steeds minder en aldus werd besloten allen in dit mobiel de huisreis te aanvaarden. Met vier man achterin kostte dit de nodige moeite - was niet gelukt als ik de deur niet van de buitenkant dicht had kunnen duwen. Opperbeste stemming. Na zo'n kilometer, op de ringweg, passeerde ons echter een dienstkloppersauto en ja: in rode letters werd ons gemaand te VOLGEN. Bij tankstation werd ons gemeld dat de achterbak wel er vol zat en dat - erger nog - daar geen gordels werden gedragen (men zat daar zo compact dat deze ons inziens ook niet nodig waren; elke ruimte ontbrak trouwens ook om deze om te gespen). Aan bonnen voor vier personen, elk 130 euro, wisten we niet ontkomen. Gelukkig werd de blaasproef door bestuurder goed doorstaan en bleef het bij een waarschuwing voor het niet functioneren van een dimlicht en verlichting van de kentekenplaat...

Consequentie was dat we nu twee ritten nodig hadden om het zestal in Delft af te leveren - daarmee werd het tegen tween dat we weer thuis waren.

Gedetailleerde uitslag:

1. J. Baas - Hans Stam remise
2. H. Boerkamp - Hora Vlam 1-0
3. B. Hoogland - Jan-Pieter de Vries 0-1
4. M. Wichhart - Kees van der Meer remise
5. R. Kunnen - Evert van den Hooven remise
6. B. Ouwens - Pieter Goossens 1-0
7. W. Tsai - Willem-Jan van den Broek 0-1
8. G. Eggink - Henrik Tamerus remise


 

er zijn 10 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap