Delftse SchaakSite

DSC 4 verslaat Scheve Toren 1 en blijft in de race

Afgelopen vrijdag droop ons 4e team enigszins bedremmeld af richting Pijnacker op zoek naar een scheve toren. Bedremmeld, omdat onze concurrent het Schaakhuis het titanenduel met de Schaakcombinatie gewonnen had. Hierdoor kunnen wij alleen nog maar bij hun in de nek blijven hijgen. Eenmaal op de parkeerplaats aangekomen waren we de scheven toren kwijt. Gelukkig bleek de speelzaal niet al te ver te zijn. Even later konden we aan onze klus beginnen.

Hans Stam probeerde een versnelde Draak met harde hand te weerleggen. Het bloed spoot in het rond. Het zag er allemaal heel spectaculair uit, maar de Draak van Dekker bleef koel. Totdat die vuur gaat spugen. Dat heb je zo met Draken. Moe gestreden moest Hans de strijd staken.

Hora Vlam viel in voor Jaap Flohil. En deed dat geheel in zijn eigen stijl. Subtiel Vlamiaans eindspelletje, deze keer met lopers in plaats van torens, werd vakkundig uitgeschoven. Klasse Hora, bedank voor het invallen.
Toen ik bij JP aan het bord kwam kijken zag ik dat hij zijn tegenstander na 15 zetten al in enorme tijdnood gebracht had. De stelling was daar de oorzaak van. JP had een enorm aanval op de zwarte koning ingezet. Begon op de tijdnood van zijn tegenstander te spelen. Deed daardoor niet altijd de beste zet. Maar ja maakt dat uit. Het mes bleef op de keel van de tegenstander staan. Uiteindelijk, vraag me niet hoe, kwam er een toreneindspel op bord met 1 pion meer voor JP. Dat was genoeg voor de winst. Proficiat, JP.

Kees had een broeierige stelling. Objectief wel in evenwicht, maar onderhuids voelde je wederzijdse spanning. Kees vermoedde hier meer uit te kunnen halen door in de aanval te gaan. Hij vergat daarbij zijn eigen koning in veiligheid te brengen. Tegenstander wist Kees daardoor tactisch onderuit te halen. Jammer.

Uw verslaggever kreeg een voor hem onbekende variant van de Svesnikov op het bord. Na heel wat geruil over en weer zat ik tegen een onaantastbaar paard op d4 te kijken. Juist toen ik mij er op instelde om daar omheen te gaan spelen (soort Stratego) bood mijn tegenstander remise aan. Daar ik geen concreet voordeeltje zag, nam ik het met lichte tegenzin aan.

Pieter gaat winnen, was mijn eerste notitie toen ik zijn stelling zag. Pieter zat in zijn oude vertrouwde Franse opstelling te drukken op zwaktes van wit over het hele bord. Zijn spel deed mij op eens denken aan de inktvis-aanval. Wie weet houdt hij daar wel heel veel van. Ook al zegt hij al 100 jaar op deze manier te winnen, toch bedankt voor het volle punt.

WJ speelde ook al zijn oude vertrouwde duw en trekschaak. Ooit zal zijn naam in het Guinness book of records komen. Voor het meest aantal gespeelde zetten zonder ook maar iets te slaan. Het eerst de beste stuk dat iets sloeg was meteen een offer. En wat voor een! Zie het commentaar. Hij ontketende daarmee een geweldige aanval op de zwarte koning, die hem fataal werd. Mooie overtuigende overwinning van WJ die echt van plan is zijn score recht te trekken.
Henrik zat heel lang te piekeren of hij zijn torens zou geven voor de dame. Uiteindelijk deed hij dat. De resterende stelling werd niet op zijn sterkst door zijn tegenstander gespeeld. Daar wist Henrik wel raad mee en won. Goed zo!

Al met al blijven we op koers liggen voor het eremetaal.


Gedetailleerde uitslag:

1. K. Dekker - H. Stam 1-0
2. W.Kentstra - H. Vlam 0-1
3. R. de Smit - J.P. de Vries 0-1
4. J. Kleijn - K. van der Meer 1-0
5. A.van Gent - E. van der Hooven remise
6. D. Theijn - P. Goossens 0-1
7. G. van Dongen - W.J. van den Broek 0-1
8. M. Hubert - H. Tamerus 0-1

(verslag van Evert van den Hooven)

er zijn 5 reacties: lees | reageer




de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap