Delftse SchaakSite

Marco Kirana wint Stanislas schaaktoernooi

Op 9 januari 2013 werd voor het eerst het Stanislas schaaktoernooi georganiseerd door het Stanislas College en de Delftse Schaakclub (DSC). Dit toernooi werd gehouden in verband met het idee van de DSC om meer middelbare scholieren kennis te laten maken met het schaken. Het is de eerste in de reeks toernooien op verschillende middelbare scholen in Delft, en is tegelijkertijd ook een opstapje naar het Open Delfts Toernooi voor middelbare scholieren op 17 maart, waaraan alle Delftse scholieren mee mogen doen.

Voor het toernooi hadden zich van tevoren 14 mensen aangemeld, en er deden ook precies 14 mensen mee, ook al waren er een paar aangemelde leerlingen niet op komen dagen. Onder de deelnemers waren er slechts drie clubschakers, wat het toernooi in de kader van zijn doelstelling zeker geslaagd maakte. Qua sterkte varieerden de deelnemers erg, van beginners tot ervaren clubschakers. Dat verpestte de sfeer echter compleet niet, en de gezelligheid hield de boventoon in dit toernooi.

Er kwamen al mensen aangelopen, toen de organisatie de stukken net begon neer te zetten, een half uur voor het begin. Meerdere scholieren vonden het leuk om een potje te schaken: tegen elkaar of tegen wedstrijdleider Ted Barendse, die altijd bereid was om wat uitleg te geven. Langzaam liep de aanmeldlijst vol en werden de spelers steeds enthousiaster. Vlak voor het begin waren bijna alle 10 borden bezig. Sommige spelers gingen echter al gauw vandoor, wat het uiteindelijke aantal op 14 deelnemers liet.

Na een korte aankondiging en het oplezen van de indeling hadden de tegenstanders elkaar gevonden en begon de eerste ronde. Hier en daar kon je horen hoe de spelers luidruchtig reageerden op de zetten van de tegenstanders, er werd veel gelachen en duidelijk genoten van het spel. Wedstrijdleider Ted Barendse liep langs de borden en beantwoordde de nodige vragen van de spelers. Wie klaar was, ging meteen een nieuw potje beginnen of zijn vrienden aanmoedigen. Aan het eind van elke ronde werden de laatste borden soms wel door tien mensen tegelijk omcirkeld, zodat de partij van buitenaf niet eens meer te zien was.


 
Al vanaf het begin nam Marco Kirana de winnende positie in en stond die tot het einde van de toernooi niet meer af, zodat hij bovenaan de lijst geŽindigd was met een perfecte score van 7 uit 7. Hij werd gevolgd door Teun van der Klugt, die zijn enige verlies aan Marco te wijten had. Als derde eindigde David Hu met een keurige score van 4.5 uit 7. De vierde plek, die ook in de prijzen viel, werd gedeeld door Davy Bao, Bart-Jan Vlasveld en Koen Vlasveld (die zich had aangemeld onder pseudoniem Pepijn Versteeg). Alle drie hadden ze 4 uit 7. Op basis van weerstandspunten werd Davy uiteindelijk 4e en Bart-Jan 5e.

Om de clubschakers geen voordeel te geven boven de niet-schakers, werden er, zoals al van tevoren aangekondigd, drie bekers uitgereikt aan de niet-schakers en ťťn aan de beste clubschaker, zodat de rangordes gescheiden bleven. Marco mocht de beker voor beste clubschaker meenemen, terwijl David Hu, Davy Bao en Bart-Jan Vlasveld respectievelijk de eerste, tweede en derde plek tussen de niet-schakers innamen. Bij het prijsuitreiking werd er zelfs geknuffeld bij het uitreiken van de bekers.

Na afloop mochten alle deelnemers op de foto, winnaars met hun bekers omhoog. Iedereen werd nog uitgenodigd om zich aan te melden voor het Delftse middelbare scholieren toernooi op 17 maart. Over het algemeen was het een erg geslaagde en gezellige toernooi.


 Eindstand:
 Naampt
1Marco Kirana7 
2Teun van der Klugt6 
3David Hu4½
4Davy Bao4 
5Bart-Jan Vlasveld4 
6Koen Vlasveld (pseudoniem: Pepijn Versteeg)4 
7Marfa Blanter3½
8Sasha Ivlev3 
9Laurens Egberts3 
10Daniil Soloviev2½
11Liza Mints2 
12Tim Stockbroekx2 
13Khuong Ho Si2 
14Roel Klapwijk1½


Klik hier voor de foto's.

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap