Delftse SchaakSite

DSC3 opnieuw zeer overtuigend

Zoals al elder gememoreerd was zaterdag 3 november een gedenkwaardige dag voor DSC. Alle 3 de teams wonnen, dus 6 matchpunten! Voor zover het ons kon heugen was dit nog niet gebeurd. Ook niet vorig jaar, toen DSC4 KNSB-teams had. Gisteren was het ook niet echt verwacht, overigens. DSC1 speelde tegen de hekkensluiter, zowel qua punten en rating, dus die was favoriet. DSC3 speelde tegen een gelijkwaardig team en DSC2 speelde tegen een (veel) sterker team, waar meestal ruim van verloren werd in het recente verleden.

DSC3 trad aan zonder kopman Ciprian, die heeft het erg druk in verband met het afmaken van zijn proefschrift. Zo is het dus zeer de vraag of een KNSB-thuiswedstrijd met 2 keer Padurariu er van gaat komen. Dat zou toch wel een beetje bijzonder zijn. Twee roemenen, afkomstig uit dezelfde stad en voorzien van dezelfde achternaam, maar geen familie (Zou Padurariu roemeen voor "Jansen" zijn?) en dan tig kilometer van huis ineens weer voor dezelfde club spelen. Nou ja, dit moment kwam er gisteren dus niet bij het debuut van Smaranda in het 1e team. Zij voegde zich bij een illuster rijtje met onder andere Patrick Kluivert en Jean-Paul Boëtius door te scoren bij haar debuut. Vraag niet hoe, want dat hoort thuis in het verslag van DSC1!

Oké, nu echt naar DSC3. Naast Ciprian was ook Kees Voorberg opnieuw verhinderd. Daardoor was topscorer en supersub Ricardo Slaa nu al voor de 3e keer van de partij, waarmee wij uiteraar zeer content mee waren. Voeg daar bij de rentree van trainer Pauline als actief schaakster - het waren 2 geweldige maanden!? - en DSC3 was zowel qua schaakrating als gezelligheidsrating vrij goed opgekomen. En dat was te merken. Het werd een ronde als ronde 1.

Aanvankelijk weet ik niet of het daar naar uitzag. Ondergetekende had zich niet helemaal goed voorbereid en werd verrast met een andere tegenstander en daarmee een andere opening. Dus wat denk je? Uiteraard speelt de oppo dan net de variant die al enige tijd op de nominatie stond om eens na te kijken, maar wat er nooit van komt. Ja, nu zal ik het wel even checken in het kader van mosterd na de maaltijd. Afijn, een ruim half uur geinvesteerd in de scherpe complicaties. Ik wist dat het "kon", maar kon het niet helemaal reconstrueren, dus durfde ik het niet aan. Vervolgens dames geruild en met wit een duidelijk minnetje uit de opening. Niks dramatisch, maar voeg daarbij een minuut of 40 minder en ik kan me zo voorstellen dat de toeschouwers het somber inzagen.

Verder hadden Ivar en Ricardo met zwart een klein plusje uit de opening, maar stonden Roland en Onno met wit wat minder. Nou had ik laatst met Dimitri Reinderman een klein discussie-tje over het witvoordeel. Ik was van mening dat kleurbalans geen tie-breaker zou moeten zijn, maar Dimitri stelde dat bijna iedereen liever 5x wit zou hebben in een 9-rondig toernooi. Gisteren bleek dat dus niet! Ook Pieter stond oké met zwart. Alleen bij Pauline (wit) en Lucien (zwart) leek het volgens witvoordeel te gaan.

Als eerste klaar was Luciën. IK had eerder het idee dat hij wat minder stond, want wit kwam met een thematische aanval met f4-f5. Later won de tegenstander ook een kwaliteit (al dacht ik ook dat Lucien dat had kunnen vermijden), maar dat bleek een Pyrrhus-overwinning. Ik heb het helaas gemist (diagram aub!), maar ik hoorde verhalen over mat-in-7. Lekker begin dus.

Terwijl ik mijn rug probeerde te rechten ging het ineens had. Binnen no-time stond er 4-0 op het bord. Ivar en Roland wonnen ongeveer gelijktijdig. Van Ivar heb ik nog wel iets gezien, namelijk een konings-indische stelling waarbij Ivar de vijandelijke koning te lijf ging. Dat zal dus gelukt zijn, maar ook hier kan de hoofdpersoon meer over vertellen. Van Roland zijn partij heb ik niets gezien, maar ik begreep van Ivar dat hij wat minder stond totdat de tegenstander misgreep. Van Roland zelf heb ik ook niet veel gezien, want hij vertrok snel weer richting zijn andere hobby: schaken.

Ricardo stelde het eerste matchpunt veilig. Hij was dus al wat beter uit de opening gekomen, had de betere loper in een stelling met een dichtgeschoven centrum, maar open damevleugel. Ricardo werd er tijdens het eten (uit betrouwbare bron) van beschuldigd een feilloos talent te hebben voor het neerzetten van zijn stukken. Op de juiste velden, dus. En zo bleek. Eerst werd wit wat teruggedrongen, daarna werd met een thematisch ..f5 de f-lijn geopend en uiteindelijk werden de stukken op de juiste velden gezet. De tegenstander bespoedigde het einde nog wel, maar het was gewoon een klasse-partij van Ricardo: 3 uit 3!

Inmiddels had ondergetekende de tijdscontrole gehaald. En hoe! Volgens mij ruilde mijn tegenstander een paar keer wat te lichtvaardig en zo verwaterde zijn voordeel. Ondanks het feit dat ik nogzo'n 15 zetten moest doen in een minuut of drie ging dit goed en kwam ik zelfs een pion voor in een toreneindspel. Op zet 40 miste ik een opgelegde kans om een tweede zet voor te komen, helaas. Ik besloot a-tempo om even zetten te herhalen, maar op zet 40 speelde hij natuurlijk niet opnieuw die slechte zet. Het toreneindspel was daarna nog steeds gewonnen, maar ik koos niet de beste voortzetting, waardoor het lastig werd. Ik zag de juiste benadering niet, dus onder druk van de klok uiteindelijk de remise maar aangeboden, wat mijn tegenstander niet kon afslaan ondanks de stand in de match. 2e matchpunt binnen!

In de bar werd met mijn tegenstander als held onthaald, want hij zou de eer gered hebben. Dat was enigzins overdreven, maar kan me er wel iets bij voorstellen. Pieter Buzing speelde aan bord 1 een hele sterke partij, maar miste de final blow, en wist uiteindelijk maar 1 pion hieraan over te houden. Ik had het idee dat zijn voordeel in tijdnood verwaterde. In die zin was het jammer dat de arbiter verzuimde de klok te claimen, want nu werd er tot zet 44 doorgevluggerd. Aan de andere kant schijnt zijn tegenstander ook ergens een uitschakelen-verdediger truc gehad te hebben, dus you win some, you lose some. Pieter had een pion meer, maar zijn tegenstander had tegenspel met een vrijpion en remise leek me een prima daarmee.

Iets soortgelijks was er denk ik bij Pauline. Zij kwam met wit prima uit de opening: ruimteoverwicht en betere stukken. Zo leek het lang ook te blijven. Naar eigen zeggen koos ze ergens het verkeerde plan en verdedigde de tegenstander taai. Zo kon ook zij een plusremise noteren, maar hoe kan ik niet vertellen helaas.
Tot slot Onno, al zal hij niet als laatste klaar geweest zijn. Eerst stond hij wel aardig, maar hij produceerde al snel een grafzet, waarna het dramatisch was. Ik kwam aanlopen en schoot bijna in de lach van de stelling. Onno had een geisoleerde triple-pion, het mocht niet eens meer de titel pionnen"structuur" dragen en Onno zag het ook niet echt meer zitten. Maar ook hij rechtte zijn rug en wist uiteindelijk de balans net te bewaren. Ik had de indruk dat hij met een aantal pointes of only-moves de boel wist te keepen, dus goed gespeeld.

Al met al weer een uitstekende en ruime 6-2 overwinning op een gelijkwaardige opponent, een kopie van ronde 1 eigenlijk dus. Volgens mij ben ik het seizoen nog nooit zó goed begonnen! Na het gelijke spel van Dordrecht tegen LSG 3 staan we nu ook nog gelijk met hun aan kop. Volgende ronde in Dordt zal een vorentscheiding worden, benieuwd hoe dat zal aflopen!

 DSC32058-Souburg20456 - 2
1Pieter Buzing2107-Henrik Porte2164½-½
2Martin Glimmerveen2114-René Tiggelman2207½-½
3Ricardo Slaa2096-Collin Boelhouwer20711 - 0
4Onno Verbaken2094-Jeroen Hekhuis2043½-½
5Lucien van de Lisdonk2005-Bert Henderikse20051 - 0
6Pauline van Nies2115-Robin Bosters2017½-½
7Ivar de Hoogt1921-Roeland Alders19301 - 0
8Roland ten Have2013-Henrik Westerweele19231 - 0


Sfeer impressie van eten na afloop:


 

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap