Delftse SchaakSite

DSC1 aan kop!

In de uitwedstrijd tegen SV Voorschoten heeft het eerste een fraaie overwinning behaald. Met een duidelijke 6-2 overwinning werd tevens de koppositie in klasse 2C gegrepen.

Van tevoren waren teamcaptains Martine en JP nog niet gerust op een goede afloop. Weliswaar konden we op een klein ratingoverwicht bogen, maar Voorschoten heeft een degelijk team en bovendien een aantal sterke, jonge spelers. Niettemin waren wij op 5 borden de ratingfavoriet en was bord 1 nagenoeg gelijk.

Na de openingsfase was er nog veel onduidelijk. Sebastiaan op 1 met een ruimtevoordeeltje, Talitha op 2 precies het omgekeerde. De opzet van de tegenstander van Marco leek me wat verdacht, maar echt denderend vond ik Marco's stelling ook niet. Joram had zwart in soort egelstelling, maar zonder de traditionele aanknopingspunten. Ik had een gambietpion aangenomen en moest maar zien te consolideren, Lisa had een grote tijdsachterstand (niets om van te schrikken) maar ging bovenal een - bij mijn weten - wat problematische variant in. Martine had een klein maar fijn plusje, maar Bram zag zich genoodzaakt tot het spelen van korte rokade en h6. Nog niets aan de hand, maar vervolgens kwam zijn loper op h7 terecht en was vervolgens g6 noodzakelijk om een paard van f5 te houden.

Terwijl ik de grootste moeite deed om mijn tegenstander niet teveel compensatie te laten krijgen, werd het eerste punt zo aan het einde van het derde, begin van het vierde speeluur binnengebracht door Marco. Hij had een flankspel op de borden gekregen, zijn tegenstander pakte veel ruimte, maar opeens wist Marco de stelling te openen en de koning van de tegenstander in het midden te houden. Het verbaasde me dan ook niet dat daar een punt vandaan kwam; ik weet echter niet hoe.

De 2-0 werd door Sebastiaan op het scorebord getikt. Aanvankelijk had hij een fors ruimtevoordeel in een Frans-achtige stelling zonder daarvoor concessies te hoeven doen. Opeens kwam het zwarte tegenspel toch en vond ik de stelling niet zo duidelijk: Sebastiaan had wat zwaktes in zijn stelling. Op dat moment had ik de volle aandacht nodig voor mijn eigen partij, maar Sebas kennende vermoed ik dat hij op het moment dat ik problemen zag, vol is doorgeknald en het punt binnenhalen.

Ik had de eer de voorsprong verder uit te breiden. Zoals gezegd had ik een gambietpion aangenomen. Waar het precies fout ging, moet ik nog bekijken, maar feit was dat zwart veel compensatie kreeg. Dit was voor mij het sein om dan maar te forceren, hetgeen verrassend goed uitpakken. Mijn tegenstander reageerde voor mijn gevoel heel onhandig, waarna ik met een aardige combi een stuk won:Nog voor de tijdcontrole liepen we uit naar 4-1. Brams tegenstander wist niet wat hij met de weelde aan moest en gaf hem de gelegenheid terug te komen in de partij. Toen ging het ratingoverschot meetellen en combineerde Bram zijn tegenstander van het bord af: 4-0. Van deze voorsprong konden we echter slechts enkele seconden genieten, aangezien Lisa kort daarna opgaf. Haar tegenstander was duidelijk thuis in de opening; in elk geval kwam het witte spel op mij zeer thematisch over. Hij blokkeerde Lisa's tegenspel en stoomde daarna zelf langzaam op. Lisa kon slechts toekijken.

Bij de tijdcontrole stond het 4-1 en was het duidelijk dat de winst binnen was. Wegens verplichtingen elders in het land heb ik het slot niet meer meegemaakt, maar hierbij mijn informed guess:

Martine bouwde haar positionele plusje uit naar een eindspel met loperpaar en pion meer. Dit werd soepel uitgetikt.

Joram kwam in een gelijk eindspel terecht, waarin hij echter wel degene leek die op zijn hoede moest zijn. Toen duidelijk werd dat Joram niet meer zou gaan verliezen, ging Wilschut te ver in zijn winstpogingen en kreeg hij het deksel op de neus (vermoedelijk door een vrijpion van Joram).

Talitha tot slot. Sterke tegenstander, moeilijke partij, ruimtenadeel, tijdnood, foutje in tijdnood en eraf. Zou je zeggen, maar voor mijn gevoel maakte wit de fout mee te blitzen in Talitha's tijdnood. Weliswaar had wit een toren tegen loper en pion voor Talitha, het zag er moeilijk te winnen uit. Aan het eind capituleerde Talitha echter alsnog.

Een ruime 6-2 overwinning dus, een fraai resultaat waarmee het eerste de koppositie heeft gegrepen. Reeds nu staan we al 1 mp voor op De Pion en al 2 mp op vijf andere ploegen, waaronder favoriet LSG 2, dat kennelijk te kampen had met de naweeën van de derde oktober (hoewel Sas van Gent uit an sich ook een zeer valide excuus is).

We zijn dus al op kampioenskoers :) maar Parijs is nog ver, het bord is vierkant, voor elke zet krijgt je tegenstander er eentje terug, de klok tikt door, er komen nog sterke tegenstanders en Ajax stond de afgelopen twee jaar halverwege de competitie ook bepaald niet bovenaan.

Daarom eerst op 3 november a.s. maar eens in eigen huis tegen hekkensluiter Stukkenjagers 2.


 Voorschoten2125-DSC121462 - 6
1Elwin van der Auweraert2169-Sebastiaan Smits21660 - 1
2Vincent Blom2167-Talitha Munnik19981 - 0
3Frank den Herder2150-FM Marco Gähler22980 - 1
4Peter Wilschut2229-Joram op den Kelder22840 - 1
5Midas Ratsma2089-Jan-Pieter Vos20190 - 1
6Frits Fritschy2088-Lisa Hortensius21171 - 0
7Marcus Driessen2090-Martine Middelveld21450 - 1
8Wouter Noordkamp2015-Bram van der Velden21430 - 1


Andere uitslagen:
thuis-uituitslag
HWP Sas van Gent 2-LSG 25-3
De Pion-Spijkenisse4½-3½
ASV 2-ZSC-Saende4½-3½
De Stukkenjagers 2-HMC Calder 22½-5½

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap