Delftse SchaakSite

DSC10 kampioen na een krappe overwinning op Pomar 3

In het laatste duel wist DSC10 keurig hun promotieplek te verdedigen tegen de hoofdconcurrent Pomar 3. Deze keer was een remise genoeg geweest om de overwinning in de vierde klasse veilig te stellen, maar DSC wist net dat ene halfje te halen om er een overwinning van te maken. En die halfje leek niet makkelijk af te pakken van Pomar: na vorige keer thuis te hebben verloren met 5-1, streed Pomar door met alle kracht om elke punt die te pakken viel.

Het wedstrijd begon moeizaam met maar 3 mensen van de tegenstander aanwezig, terwijl er al 19.45 op de klok te zien was. De wedstrijd kon zo niet beginnen, maar gelukkig kwam er nog een teamlid binnen over kleine 3 min. De wedstrijd begon dus met twee lege borden voor Pomar, wat nodige vraagtekens opriep. De aanwezige teamleden wisten ook niet waar de rest van de team was gebleven. Een kleine 20 min na de aanvang van de wedstrijd kwam er nog een teamlid van Pomar binnen, en bleef er maar een bord leeg tot het einde van de wedstrijd. Maar ook met een bord minder, bood Pomar redelijk tegenstand.

Vanaf het begin al werd duidelijk dat het geen makkelijke overwinning wordt. Op bord 2 verloor Joop van Ham een stuk door een "uitschakelen verdediging"-truc, op bord 6 stond invaller Jason van Oudheusden een toren tegen twee stukken. Op bord 5 had Eric Wagter een stuk tegen twee pionnen gewonnen, maar had moeite om die stuk in het spel te brengen en had een koning in het midden. Op bord 4 stond Karel Vandenberghe gelijk met een vol bord aan stukken, maar zijn tegenstander gebruikte duidelijk meer tijd. Op bord 1 stond Sofya Blanter wat tijd voor wegens het te laat komen van haar tegenstander, en leek een redelijk goede aanval uit te voeren op de damevleugel, terwijl haar tegenstander juist de koningsvleugel probeerde aan te tasten. Jordy Krempel had helaas geen tegenstander, en bord 3 werd een uur na aanvang verloren verklaard.

Na enige tijd leken dingen wat mee te vallen. Joop kreeg zijn stuk terug en stond nu een pion voor. Wel stond die een heleboel tijd achter. Na zettenherhaling werd er geclaimd op bord 5, en Eric haalde daarmee een halfje voor DSC binnen. Jason wist de stelling naar een eindspel af te wikkelen, waar hij twee torens had tegen een toren een twee paarden, met een zooi pionnen voor beide kanten. Het leek nu wat overzichtelijker. Sofya ruilde een aantal stukken af en kreeg een goed paard op een sterk veld, maar onderschatte wel de gevolgen van een schaakje.

Iets later kwam Jason een overwinning melden. Joop had helaas zijn tijdnood niet kunnen overbruggen, waardoor hij eerst een paard weggaf en daarna een toren. Dat werd een punt voor de tegenstander. Nog een tijd later won Karel en de overwinning stond voor DSC stond vast. Alleen bord 1 bleef doorspelen. Het zag er echter niet goed uit. Nadat de tegenstander van Sofya die schaakje had gespeeld, kwam er een onweerbare mataanval, met twee torens en een dame, waardoor er geen dameverlies voorkomen kon worden. Hoewel wit het niet perfect uitspeelde en maar 5 min had, was de aanval niet te stoppen. Zwart verloor de dame, en ging mat.

Een krappe 3½-2½ voor DSC. Maar meer dan genoeg om de promotieplek te claimen. DSC10 staat nu 5 wedstrijdpunten voor op Pomar3, die nog een wedstrijd te gaan heeft. Dat kan niet meer ingehaald worden en de promotie staat daarmee duidelijk vast.

 DSC101398 Pomar 313833½-2½
1Sofya Blanter1547-V. Steemers14780-1
2Joop van Ham1462-L. Beekman12010-1
3Jordy Krempel1396-reglementair 1-0R
4Karel Vandenberghe1539-J. Bergers13181-0
5Eric Wagter1301-M.T.A. Lohrer1422½-½
6Jason van Oudheusden1286-G. Gastaldi13121-0

er zijn 4 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap