Delftse SchaakSite

Degradatie DSC4 na nipt verlies tegen koploper

Onze Pieter was zo vriendelijk om op de valreep stuivertje te wisselen met Hans, die last had van het eerste bord virus. Het gevolg was wel dat hij nu met zwart moest spelen, terwijl hij zich met wit had voorbereid. Tot overmaat van ramp kreeg hij ook nog eens met een geďnspireerde tegenstander te maken. Kijk maar: 1.e4,e6 2.f3,d5 3.e5,c5 4.b4 (je moet er maar op komen),d4 5.bxc5,xc5 6.d3,a5. Pieter werd aangestoken door het frivole spel en ging met zijn koning aan de wandel. Op de 21e zet stond die midden op het bord omringd door 4 torens en 2 paarden. In tijdnood werd onze Pieter pardoes matgezet.

Hans, verlost van zijn virus, speelde een voor mij veel te ingewikkelde partij. Er werd met stukken gesmeten als of het niets was. Ik heb alle stukken door de lucht zien vliegen. Dit was het hogere koffiehuisschaak. Toen de rook om je hoofd was verdwenen bleek er een eindspel met een paar pionnen minder op bord te staan. Dat werden er snel drie zonder genoeg compensatie. Toen Hans besefte dat er geen koffie meer was maar wel prut gaf hij de strijd op.

Arno speelde een Svesnikov met ge7 in plaats van f6. Altijd goed om je tegenstander aan het werk te zetten. Er stond al snel een middenspel op bord met een stuk voor Arno tegen een zwikkie pionnen. Arno bleef moedig op mat spelen, maar zijn tegenstander ook. Ik kon het niet zien. Toen de spelers het ook niet konden vinden besloten ze tot eeuwig schaak.

Willem-Jan zorgde tot het bittere eind voor spektakel. Halverwege de partij kwam die naar me toe en zei hij:Mag er vandaag geslagen worden? Ik keek hem verbaasd aan. Toen ik zijn stelling zag, werd me zijn vraag duidelijk. Na 20 zetten stond alles nog op bord. Het leek wel stratego. Willem-Jan had een enorm ruimteoverwicht. Ging logischerwijs op koningsaanval spelen. Blies de zwarte stelling op met een torenoffer. Het zag er allemaal aanlokkelijk uit, maar zijn tegenstander bleek een nazaat van Houdini te zijn. Hij wist wonderwel te ontsnappen en zelfs tegenaanval op te zetten. Dat werd onze Willem-Jan noodlottig. Achteraf kun je je afvragen of HET moment wel het meest geschikte moment was. Maar dat is schaken!

Kees kwam vandaag ons team versterken. En hoe! Hij trof de langstdenkende speler die ik ooit gezien heb. Kees liet zich niet verleiden en bleef gezond spelen. Hij won de a-pion. Dit moet winnen staat er tussen mijn aantekeningen. Maar zo simpel bleek dat niet te gaan. Er ontstond een wirwar van combinaties, waarin Kees zijn hoofd het koelst hield. Met dank aan het glaasje water dat ik voor hem moest halen. Zijn tegenstander kwam nu tijd te kort om de beste voortzetting te vinden. Kees kon even later welverdiende felicitaties in ontvangst nemen.

Onze teamleider dacht een rustige en vooral zonnige wedstrijd aan het raam te kunnen spelen. Maar dat bleek een illusie. Uitgerekend hij moest aantreden tegen de tacktisch opgestelde fidemeester César Becx. Wat doe je dan in zon geval? Je tegenstander een pionnetje geven en aan de andere kant van het bord toeslaan. Toen zijn tegenstander in de denktank stapte, had Pieter het helemaal naar zijn zin. Even later bleek zijn tegenaanval genoeg voor remise. Een knap resultaat voor onze teamleider.

Jolle kwam in een konings-indiër een pion voor. Die gaf hij even later weer terug voor tegenaanval. Tegenstander liet het er niet bij zitten en ging ook in de aanval. Wie mept er het hardst? staat er in mijn aantekeningen. Nou, Jolle natuurlijk! In eens staat hij een kwaliteit voor en wist de buit zeer beheerst binnen te halen. Geweldig gedaan, Jolle!

Uw reporter was het eerst klaar. Vandaar dit verslag. Ik speelde Spaans en kreeg licht voordeel dat volgens Kees sterker uit gespeeld had kunnen worden. In de slotstelling was er nog steeds sprake van mimiem voordeel, dat in analyse net niet genoeg bleek te zijn.

Samengevat zou je niet zeggen dat hier het laagstgenoteerde team tegen het hoogstgenoteerde team speelde. Mochten we degraderen dan gaan we de boeken in als degradant met de meeste bordpunten. Bijna alle wedstrijden met 3½ tegen 4½ verliezen is ook een prestatie. Eigenlijk verdienen we meer, zeker na vandaag.

Uw reporter heette deze keer Evert van den Hooven.

 DSC41940-Stukkenjagers 220443½-4½
1Pieter Buzing2096-Pieter Huibers21060-1
2Hans Stam2091-Martijn Blom20520-1
3Arno Wiersma1973-Karel Storm2068½-½
4Willem-Kan van den Broek1883-Jiri Obels20270-1
5Kees Voorberg1956-Fré Hoogendoorn20661-0
6Evert van den Hooven1851-Erik Dignum1986½-½
7Pieter Goossens1871-César Becx2151½-½
8Jolle Lont1800-Reinier Jaquet19011-0

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap