Delftse SchaakSite

DSC10 wint overtuigend van Haeghe Ooievaar

Nadat DSC10 in de eerste ronde een teleurstellende remise tegen Haeghe Ooievaar kon noteren, wist het team van DSC gisteren overtuigend revanche te nemen. Met maar liefst 5-1 werd de tegenstander verslagen. Van de moeite van de vorige ronde was er nauwelijks meer sprake.

Wat niet zeggen wil dat er helemaal geen problemen waren tijdens het wedstrijd. Wat een lastige tegenvaller was, was dat we bijna te laat kwamen omdat we verdwaald raakten in de doolhof van Den Haag. Zoals bleek, we bleven ruim een kwartier rondjes rijden op 2 min rijden van de speellocatie af. Het probleem was ook dat een van de auto's de andere volgde, waardoor manoeuvreren bij dode einden en baksteen-borden (eenrichtingverkeer) lastiger werd. Op het einde werd toch een TomTom naar boven gehaald en konden we toch, stipt om 19.45, de speelzaal binnen lopen.

Wat opmerkelijk was aan de team van tegenstander, was dat ze op de laatste 4 borden (van de 6) dames hadden. Alleen de eerste twee borden waren bezet door heren, wat naar mijn tellen een record-aantal is. Maar gelukkig belemmerde het DSC niet om toch een redelijk partij te spelen.

De speeltempo lag al vanaf het begin redelijk hoog, en er werden veel zetten achter elkaar gespeeld. Maar over algemeen zag het goed uit voor DSC.
Op bord 6 was Ernst Hanewald bezig te manoeuvreren tussen damesruilmogelijkheden. Telkens stond de dame van zijn tegenstander aangevallen, maar er werden tussenschaakjes gegeven, zijn eigen dame werd aangevallen, en het werd redelijk lang uitgesteld.
Op bord 5 had Eric Wagter een koningsaanval opgezet met een dame, twee paarden en een pion op de 5e rij om een aantal verdedigende pionzetten te voorkomen.
Op bord 4 stond invaller Roel Vos een stuk voor, en zijn tegenstandster had moeite mee om haar stukken te laten samenwerken.
Op bord 3 noteerde Jordy Krempel als eerste een punt, hoewel de stelling een tijd gelijk oogde. Toch had Jordy een beter pionstructuur en wist van zijn tegenstandster der koning klem te zetten. Hij had een aftrekschaak met een loper en een toren, waarbij de toren onverhinderd alle pionnen van het zevende rij kon snoepen en vervolgens ook nog de dame te winnen. Jordy's tegenstandster dacht echter dat het al mat was, en gaf op.
Op bord 2 had Joop van Ham en heftig aanval, met een goed gebruik van open lijn en heel goed samenwerkende stukken.
Op bord 1 had Sofya Blanter een loper tegen een paard in een dame+loper+paard tegen dame+paard+paard eindspel. Met een bijna volledig afruil, won ze een pion, maar er stonden nog steeds 5 van aan beide kanten aan de koningsvleugel, en het bleef lastig.

Na Jordy kwam ook Roel een overwinning melden. Zijn stukvoordeel bleek te zwaar voor zijn tegenstandster. Inmiddels had Eric op een mysterieuze wijze alles afgeruild, waardoor hij in een toren-eindspel terecht kwam met een pion minder. Hij had wel een vrijpion op de zevende rij, wat de toren van zijn tegenstandster bezig hield. Na een paar pionnen terug te winnen, en de remiseaanbod te hebben afgewezen, noteerde hij een winst voor DSC. Ook Joop wist zijn tegenstander te overtuigen om op te geven. De winst stond vast, maar twee borden waren nog bezig.

Op bord 6 had Ernst een lastige stelling met heel veel tactiek. Beide dames stonden aangevallen door lopers, maar er stonden ook veel andere stukken in. Hoe het precies geŽindigd was, heb ik helaas gemist, maar blijkbaar was de tactiek Ernst te veel geworden en was die de mist in gegaan. Het werd in ieder geval de enige punt voor Haeghe Ooivaar dat avond.

Op bord 1 bleef de strijd doorgaan. De koningen gingen telkens heen en weer tussen de vrijpion van Sofya en de stel andere pionnen aan de andere kant. Het voordeel van wit was dat die door die extra pion het paard van zwart op zijn plek hield en zelf met zijn paard kon bewegen. Helaas was het afruilen van die vrijpion tegen het paard van zwart niet het beste idee. De koning bleek te ver van het toneel te staan, latend het paard alleen met de zwarte koning en een vrijpion van zwart dat geblokt moest worden. Sofya dacht door een paar pionnenoffers een vrijpion te creŽren dat er eerder zou zijn dan zwart. In de analyse bleek dat die pion net te laat zou zijn, maar haar tegenstander waagde het niet om die offer te nemen, waardoor zijn koning gebonden werd aan de gedekte vrijpion op de 5e rij. Het ophalen van de zwarte vrijpion en afdwingen van ruimte werd met gemak uitgevoerd, en de tegenstander van Sofya liet zich door zijn tijd heen gaan en claimde zelf zijn gevallen vlag. 5-1 voor DSC.

DSC10 is nog steeds recht op weg naar de promotie. We staan 3 wedstrijdpunten voor op hoofdconcurrent Pomar3, maar 19 maart wordt het laatste duel tegen ze uitgespeeld. Als we die winnen zijn we zeker kampioen, ongeacht de laatste ronde waar DSC10 een bye heeft wegens oneven aantal teams.


 Haeghe Ooievaar1115 DSC1013741-5
1L.A.G.M. Wulffers1310-Sofya Blanter15470-1
2H. Homulle1168-Joop van Ham14620-1
3M.S. de Liefde1264-Jordy Krempel13960-1
4I. Hartzheim595-Roel Vos12510-1
5L. Boersma1240-Eric Wagter13010-1
6S. de Liefde1000-Ernst Hanewald12881-0


Foto's gemaakt tijdens de wedstrijd zijn hier te vinden:
https://picasaweb.google.com/chanteurdev...CN3zp6St0OD2_QE

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap