Delftse SchaakSite

DD 7 en DSC8 delen de punten

Een spannende en knotsgekke avond voor DSC8! In Den Haag worden de punten gedeeld met DD 7. Hier volgt het LIVE-verslag.

We spelen in het museale decor van DD. Vitrines met het uitgestalde verleden staan indrukwekkend te zijn. Een bordje STILTE schreeuwt aan de muur. De koffiepot met huisbaas schuifelt langs. De klokken lopen, de tijd lijkt hier stil te staan.

Stilte!
Stilte!


Het eerste punt is vlot binnen. Na een half uur spelen geeft mijn tegenstander op in een min of meer gelijkwaardige stelling. Ik win een Paard tegen drie pionnen, numeriek geen probleem lijkt me. Alleen zijn stelling zal op termijn wel eens zwakker kunnen zijn. Voor mij is het dus een kort schaak­avondje, alle tijd voor een rondje langs de velden.
DD 7 - DSC8
DD 7 - DSC8


Na een uur
Bert van der Willik op bord acht zie ik heel veel tijd nemen in een voor hem gunstig en eenvoudige stelling. Hij staat twee pionnen voor, daarnaast heeft zijn tegenstander midden op het bord een totaal verloren pion staan. Die staat ongedekt en kan hij straffeloos pakken, maar doet dit niet.

Rob Scherpenisse op bord zes heeft een gelijkwaardige stelling, wel een kwartier tijd voordeel.

Simon heeft het zwaar op bord vijf, een paard en een kwartier achter. Zijn tegenstander heeft echter een paard die voorlopig niet mee zal doen.

Antoon Frehe vervangt Jan van der Donk, hij speelt op bord vier. Ik zie een prachtige stelling, lijkt iets sterker voor Antoon.
Lito van Reede heeft het zwaar. Zijn Koning staat op de tocht, ben benieuwd.
Opperste concentratie
Opperste concentratie


Ondertussen schuift René Poots bij me langs en mompelt: “Wat een waardeloze partij speel ik.” De euforie van zijn mooie partij, gisteren in de interne tegen Rob Smits, zal van korte duur zijn, een vol stuk achter. Edgar Huisman op bord één ziet er remise-achtig uit, zelfs in tijd.

Na anderhalf uur
Wat er bij Bert is gebeurd is me een raadsel, die heeft ineens zitten blunderen, onvoorstelbaar. Ook nu ziet hij een eenvoudige oplossing over hoofd. Het zal mij benieuwen. Oh jéh, hij geeft een paard weg...

Rob still going strong!

Simon gaat goed, die komt gaande weg in een mooie stelling terecht... en hij heeft zijn dame nog (knipoog)

Simon heeft alles onder controle
Simon heeft alles onder controle


Antoon zijn tegenstander draait, verzit, zweet. Dat gaat goed.
Lito heeft het nog steeds zwaar. René hangt volledig in de touwen. Edgar kan ik elk moment de hand schudden.

Alles overziende staan we virtueel gelijk, heel misschien een 4½-3½ overwinning. Alhoewel, de kansen voor DD lijken te keren.

Na twee uur
Edgar lijkt nog steeds remise-achtig. René is enkele gemene zetjes verder en kruipt uit het dal. Lito speelt een heel creatieve en spannende partij, hij loopt op een richel De tijd zou wel eens in zijn voordeel kunnen werken. Antoon wordt plots in de verdediging gedrongen. Simon zal het op tijd verliezen. Rob draait op zijn rustige manier van spelen de duim­schroeven langzaam aan. Bert speelt gewoon een knotsgekke pot, capituleert nog niet.

Nog vijf kwartier
Helaas René heeft zijn Koning neergelegd, 1-1. Simon komt vast in tijdnood, 17 tegen 54 minuten, maar heeft nog wel zijn dame.

Bert heeft zowel stukken- als tijdnood. Het hoofd van Antoons tegenstander zie ik steeds verder in zijn handen duiken, het ziet er hulpeloos uit.

Lito heeft een mooie aanval maar staat drie pionnen achter. Zeer spannend. Edgar schuift door in een gecompliceerde eindstelling. Tijdnood gaat hem opbreken, 12 tegen 50 minuten. Lito vergist zich, 2-1 voor DD.

Inmiddels is René in overleg met de wedstrijd­leider van DD. Hij heeft het vermoeden dat de tegenstander hun opstelling van die van ons liet afhangen, met mogelijk een tactische opstelling tot gevolg. Echter, onderwijl bekijk ik het wedstrijd formulier, niets wijst in die richting.
De tijd staat hier stil...
De tijd staat hier stil...


Nog een klein uur
Simon, nog steeds in tijdnood, nog steeds met dame, heeft een prachtige aanval. Achter mijn rug hoor ik Bert opgeven, 3-1, een drama lijkt zich te voltrekken.

Op de overige vier borden zie ik geen vonnissen in ons voordeel voltrekken. De klokken van zowel Simon als Edgar dreunen als de Oude Jan tijdens een Koninklijke begrafenis in mijn kop. Zij lijken dit niet te horen.

Rob is bijna aan het einde van het schroef­draad van zijn duim­schroeven. Antoon stevent op een remise af. René heeft het schrijven van Edgar overgenomen. Stukken vliegen over het bord. Hij speelt met de moed der wanhoop. Capituleren, hoe hopeloos, zit niet in aard van het beestje. Uiteindelijk moet hij het hoofd buigen, 4-1. Intussen pakt Rob zijn welverdiende punt, 4-2.
Edgar heeft het zwaar
Edgar heeft het zwaar


Rond Simons bord wordt het druk. Er staat iets bijzonders te gebeuren, mooie aanval, weinig tijd, maar nog steeds met zijn dame. Nog twee borden met spel, kunnen we nog gelijk spelen? Ha, eindelijk, Antoon gooit de knuppel in de gesloten stelling. Hij moet wel, de tijd dringt. Rond de twee laatste borden is de spanning om te snijden, alles kan nog, meer en meer winnen Antoon en Simon tijd terug.
Nog twee borden te gaan
Nog twee borden te gaan


Nog maximaal twintig minuten
Simon, Simon, als het moet kan je wel snel zetten, dan zien we geen twijfel. Stukken worden geruild, eindelijk ruimte... maar geen tijd. Een wonder moet er gebeuren. Misschien eeuwig schaak. Ziet hij het? Zijn tegenstander gaat met een pion op de loop. Remise is het hoogst haalbare denk ik.
De tijd tikt weg
De tijd tikt weg


Plots wint Simon een toren, vijftig seconden op de klok, zijn tegenstander moet wel opgeven, 39 seconden om hem mat te zetten, 28, 24, 22, zet na zet, hij wint, grote klasse 4-3.

Wat een spektakel, let zo op de partij van Simon dat ik vergeet te kijken bij Antoon. Die stond telkens beter en pakt het punt. Ongelofelijk, we spelen gelijk. Door het oog van de naald.

Na de file bij het DD zo eigen afreken ritueel, keren we met gemengde gevoelens huiswaarts.
Zuid-Amerikaanse folklore
Zuid-Amerikaanse folklore

Uit de oude doos
Uit de oude doos


Detailuitslag
 DD 71447-DSC814794-4
1E. Frima1456-Edgar Huisman15981-0
2K. van Hulst1567-René Poots14861-0
3A. Vokurka1413-Lito van Reede14611-0
4A. de Vries1309-Antoon Frehe15870-1
5R. de Ruiter1416-Simon Dirkse15490-1
6G. van den Berg1400-Rob Scherpenisse14500-1
7L. Spaans1522-H.erman Zonderland14220-1
8J. Neefjes1400-Bert van der Willik12781-0

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap