Delftse SchaakSite

DSC1 wint weer

Gisteren heeft DSC1 met 4½- 3½ gewonnen van Voerendaal 2. Voor deze spannende wedstrijd zijn wij afgereisd naar het verre Zuid-Limburg. De rit werd in tweeŽn opgesplitst en zo belandden we vrijdag­avond al in het Brabantse Nuenen voor het traditionele nieuwjaars-kerstdiner bij de familie Smits. Aangesterkt door het vele lekkere eten en een beetje uitgerust kwamen we zaterdag­ochtend net iets te laat aan in Klimmen, waar de tegenstanders heel aardig even op ons had gewacht.

Als eerste speelde Talitha Munnik een ‘saaie’, doch verstandige, remise met zwart. Daarna zorgde Pauline van Nies voor het eerste winstpunt. Met wit kwam zij - na een ietwat aparte maar gezonde aanpak van het Siciliaan - actief uit de opening. Zwart maakte een aantal strategische fouten waardoor de koningsaanval snel doorsloeg. De prognose zag er op dat moment goed uit, op de meeste borden was de stelling ongeveer gelijk.

De tijdnoodfase was een spannende, waarin Joram op den Kelder de koningsaanval van zijn tegenstander overleefde maar in eeuwig schaak terecht kwam. Sebastiaan Smits had een goede stelling met een pion meer, maar helaas werd de dame van zijn tegenstander te actief waardoor de partij eindigde in zettenherhaling - ook eeuwig schaak.

Bram van der Velden - even terug uit Amerika - heeft daar duidelijk niet stilgezeten. Ondanks zijn intensieve studie aan Harvard heeft hij nog wat potjes geschaakt. Dit resulteerde in een stugge verdediging tegen Tom Bus (die ook net uit Amerika aan kwam vliegen). In tijdnood dacht Bram een mooie truc te hebben, maar beide zagen over het hoofd dat wit met een tussenschaak een stuk kon winnen. In het - eindspel dat overbleef werd tot remise besloten.

Marten Wortel was blij dat het hem weer gelukt was om binnen 10 zetten niet te rokeren maar wel een koningszet te doen. Hij had zijn tegenstander in de houtgreep, maar speelde onnauwkeurig na het kwaliteitsoffer waarna de twee lopers van zijn tegenstander in het eindspel net zo sterk waren als zijn toren en paard. Doorspelen zou niet risicoloos zijn en het werd remise.

Als laatste twee waren bezig Martine, en ja inderdaad, Lisa! Top­scoorster Martine speelde een aanvallende partij door de stelling te openen toen de koning van haar tegenstander nog in het midden stond. Ze won hiermee een pion en later nog een. In de tijdnoodfase hadden we een beetje geluk; zwart kon een stuk winnen maar zag het niet. Daarna heeft Martine het T-T-L tegen T-T-P eindspel actief uitgespeeld door de zwarte koning helemaal af te snijden en uiteindelijk mat te zetten. Lisa speelde een spannende partij waarin zij een pion offerde voor actief tegenspel op de koning in het midden.

Later waren allebei de koningen lang gerokeerd en bleef zij met een iets mindere pionnenstructuur over. In het toreneindspel van 4-3 kon zij het helaas niet meer bolwerken.

Veel remises, een klein beetje geluk en wij zijn heel blij met de twee matchpunten!

’s Avonds zijn we gaan eten bij de Chinees in Voerendaal, waarop de volgende vraag aan bod kwam:
Wat is de mooiste schaakzet ooit? De dames hadden hier geen mening over, maar de mannen van ons team kwamen met de volgende zetten:

Dg3
Txd4
Lh3
Dg7
La3

Bonuspunten voor diegene die weet welke partijen dit waren :rollhead:

 Voerendaal 22145-DSC Delft 121603½-4½
1FM Rob Caessens2267-Marten Wortel2326½-½
2FM Juergen Kaufeld2277-Joram op den Kelder2290½-½
3Camiel Peerlings2214-Martine Middelveld20750-1
4Luc Zimmermann2080-Sebastiaan Smits2177½-½
5Henk Temmink2187-Lisa Hortensius21081-0
6Tom Bus2146-Bram van der Velden2143½-½
7Jurgen Fuhs2009-Pauline van Nies21310-1
8Marcel Winkels1980-Talitha Munnik2031½-½

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap