Delftse SchaakSite

DSC4 delft onderspit tegen HWP Sas van Gent 3

DSC4 kan het kampioenschap kansen verprutsen vrijwel niet meer ontgaan: ook ditmaal - in het verre Sluiskil tegen Het Witte Paard Sas van Gent - werden de mogelijkheden helaas niet benut. Vijf remises en drie nederlagen betekenden een 5½-2½ nederlaag.

Uit de wedstrijd:

Zwart begint en wint:

Diagram


Emile Boucquet (HWP Sas van Gent 3) - Jolle Lont (DSC4), 7 januari 2012

Zie voor de oplossing verderop in verslag.

Wit begint en wint:

Diagram


Willem-Jan van den Broek (DSC4) - Herman van de Wynkele (HWP Sas van Gent 3), 7 januari 2012

Zie voor de oplossing verderop in verslag en voor verdere partijfragmenten een reactie op dit verslag.

De heenreis verliep voorspoedig: om 11 uur in opperste teamspirit getosst wie op deze zonnige zaterdag de chauffeurs zouden zijn en de CD's Graceland en The Capeman opsouperend via plaatsen als Stampersgat (alwaar drie dubbeldekkers door de lucht zwierden - de diepere symboliek ontging ons totdat wij aan het eind van de dag drie dekselse nederlagen hadden geleden) en Standdaarbuiten (goed voor twee fouten in een spellingsquiz) alsmede de toltunnel aangekomen in Sluiskil, alwaar Het Witte Paard uit Sas van Gent haar thuiswedstrijden speelt. Nou ja, uit Sas van Gent: vele spelers komen ook uit het aangrenzende Vlaanderen. Aangezien tevens het duel tussen de tweede teams van Sas van Gent en Delft op het programma stond kon van een kleine massakamp gesproken worden; deze eindigde uiteindelijk in 8-8.

De vooruizichten zagen er in de openingsfase niet slecht uit. Evert van den Hooven en Willem-Jan van den Broek hadden het beste van het spel, Arno Wiersma kreeg naar ik meen een Wolgagambiet met verwisselde kleuren te bestrijden en stond ongeveer gelijk, Pieter Buzing, Jolle Lont en Pieter Goossens hadden op het eerste oog met zwart voldoende tegenspel. Maartje de Jonge, de enige vrouwelijke matador van de 48 spelers in de zaal zag haar opponent weliswaar gelijk spel krijgen maar stond ongeveer gelijk en slechts Hans Stam had reden tot ontevredenheid - hij stond slechter.

Laatste moest dan ook helaas als eerste in een nederlaag berusten; niet snel daarna werd door Maartje terecht de vrede getekend: zij stond zeker niet beter en de stand op de overige borden bleef hoopvol. De remise van Willem-Jan voelde hierna (zeker voor hemzelf) echter als een nederlaag; hij meende winnend voordeel verkregen te hebben en ook tijdens de analyse achteraf werd dit beeld bevestigd - thuisgekomen bleek echter dat dit allemaal nog niet zo duidelijk was: winst was mogelijk geweest maar slechts op studieachtige wijze die bij deze analyse door geen van de omstanders gezien werd (Lf3! in de diagramstelling aan het begin van dit verslag; ik zal proberen vaanavond nog wat meer fragmenten te tonen). Ook Arno en Pieter B. kwamen niet verder dan plusremises - zich zeer van de stand in de wedstrijd bewust moesten zij echter erkennen dat er in de slotstelling weinig muziek zat; wij stonden nu met 3-2 achter. Bij Jolle kwam uiteindelijk een eindspel op het bord van dame en loper tegen dame en paard; hoewel dit er remiseachtig uitzag bleek achteraf dat onze man de partij op twee momenten fraai had kunnen winnen. De sleutelzetten, waaronder De5 in het diagram aan het begin van dit verslag - werden niet gezien en dus eindigde ook deze partij in remise. Pieter G. - wiens partij lang in dynamisch evenwicht leek te verkeren - had een tegenstander getroffen die op creatieve wijze in staat bleek van niets iets te maken; hier kon door onze teamleider niet het juiste antwoord op verzonnen worden: 4,5-2,5. Last but not least Evert: zijn florissante stelling was in het middenspel verzand en nu was het zijn tegenstander die beter stond. Sterker: die had een kwaliteit gewonnen en stond nu op winst. In het eindspel wist Evert echter terug te knokken, daarmee ook tegenkansen creërend. Een moment van verontachtzaming van zijn verdediging leidde echter alsnog tot verlies, daarmee de einduitslag op 5,5-2,5 bepalend.

Daarna werd bij de locale horeca nog meesterlijk voor ons gewokt en kon de verre terugreis aanvaard worden. Wij hebben nu natuurlijk de marsroute voor ogen die het tweede team vorig jaar - ook na vijf nederlagen - bewandelde en die tot afwending van het degradatiespook leidde!

Gedetaillerde uitslag:

HWP Sas van Gent 3 1950 DSC Delft 4 1967 5½ 2½

1. Erik van de Wynkele 2020 Hans Stam 2120 1 0
2. Jim van de Vreede 2005 Pieter Buzing 2087 ½ ½
3. Andre Galle 1870 Maartje de Jonge 2069 ½ ½
4. Gert van Rij 1959 Arno Wiersma 1951 ½ ½
5. Herman van de Wynkele 1956 Willem-Jan van den Broek 1908 ½ ½
6. Etienne van Leeuwen 2074 Pieter Goossens 1901 1 0
7. Maarten de Vleeschauwer 1895 Evert van der Hooven 1895 1 0
8. Emile Boucquet 1819 Jolle Lont 1804 ½ ½

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap