Delftse SchaakSite

Opnieuw winst voor DSC3

Ook de 5e ronde van de KNSB-competitie heeft winst opgeleverd voor DSC3. Dit keer met het kleinst mogelijke verschil van hekkensluiter De Willige Dame in Dordrecht.
Het zag er lange tijd naar uit dat het resultaat andersom zou zijn, want zowel Ivar als Kees Voorberg stonden aanvankelijk duidelijk minder...

Als eerste was invaller Kees vd Meer klaar op bord 5. In zijn partij werden al vroeg de paarden geruild en kwam er een evenwichtige stelling op het bord waarin beide spelers het wel goed vonden; remise dus.

Daarna was het Henrik die de winst pakte. Vanuit de opening had hij een veel betere stelling opgebouwd en was aan niks te zien dat zijn tegenstander bijna 120 ELO-punten meer heeft. Een standaardoffer met Lxf7 leverde Henrik pionwinst op. Daarna bleeft hij secuur spelen en met een mooie combi rond zet 20 was de winst binnen.

Een andere invaller, Marco, kreeg op bord 7 een offensief ingestelde tegenstander die er niet voor terugdeinsde om vol in de aanval te gaan, met zijn koning nog op e8. Dit leek te resulteren in regelrechte winst voor zwart, maar Marco had het goed berekend en kon het allemaal keepen. In een stelling waarbij de grootste dreigingen wegwaren lette hij even niet op en verloor hij een vol stuk. Einde oefening.

Daarna kon ik op bord 4 een punt laten bijschrijven. Mijn tegenstander kwam met licht voordeel uit de opening maar kon er niet optimaal van profiteren. Na wat pionnenafruil werden zijn zwarte velden erg zwak en dacht hij zich een pionoffer te kunnen permitteren. Zijn verwachte tegenkansen werden in de kiem gesmoord en er ging nog een pion verloren. Daarna was het een koud kunstje de partij naar winst te voeren, zodat er een 2,5-1,5 voorsprong voor ons op het bord verscheen.

Ivar stond op 6 al na zo'n 10 zetten onder zware druk via een penning van een paard op de f-lijn en het leek een kwestie van tijd voordat hij hieronder zou bezwijken. Maar zoals vaker in deze competitie heb je pas van hem gewonnen als hij opgeeft, en dat deed hij niet.... Met een zeer verrassende paardzet hief hij de penning op en kon zijn dame niet worden geslagen op straffe van mat in twee. Daarna wikkelde wit weliswaar af naar een eindspel met een pluspion en alleen dames, maar daarbij was er geen ontkomen aan de vele schaakjes van zwart. Hier werd dan ook een gelijkspel genoteerd.

Kees Voorberg had ondertussen op bord 8 zijn openingsproblemen onder controle gekregen en begon een tegenaanval. Wellicht door tijdnood van zijn tegenstander, wist hij een winnende aanval met Dame en Loper op het bord te slingeren. Een mooie en belangrijke invalbeurt, bleek even later.

Op bord 2 was Roland weer in zijn typische aanvalsstelling gekomen waarbij hij het over de koningsvleugel probeerde en zijn tegenstander het centrum beheerste. In een stelling waar nog muziek in zat werd onverwachts remise overeengekomen, waardoor wij de benodigde 4,5 punten binnen haalden. Zou zijn tegenstander soms niet op de hoogte zijn geweest van de tussenstand, vroegen sommigen zich af?!

Dat JP op bord 1 het moeilijk had maakte toen niet meer zo veel uit. Hij gaf achteraf aan de opening iets te passief te hebben opgezet en het initiatief te veel aan zwart te hebben gelaten. Die maakte er dankbaar gebruik van en wist een pion buit te maken. Het eindspel van ongelijke lopers plus Dame was voor sommigen ogenschijnlijk remise. De tegenstander van JP toonde feilloos aan dat dit niet zo was. Hij wist nog een pion te winnen en daarna de overwinning binnen te halen.

Door deze overwinning staan we 4e en mogen we eerder naar boven dan naar beneden kijken.

De persoonlijke resultaten:

1. Vaalen van,R.D.(Remco Daniel) 2109 Vos,J.P.(Jan-Pieter) 2034 1 - 0
2. Slagboom,A.J.(Arno) 1870 Have ten,R.H.S.(Roland) 2021 ½ - ½
3. Smeets,P.M.V.E.(Pierre) 1990 Tamerus,H.A.(Henrik) 1874 0 - 1
4. Nunnikhoven,J.A.(Hans) 1839 Lisdonk van de,L.P.J.A.(Lucien) 1999 0 - 1
5. Berrevoets,J.(Hans) 1923 Meer van der,K.(Kees) 1944 ½ - ½
6. Hennekes,J.(Jacques) 1969 Hoogt de,I.(Ivar) 1903 ½ - ½
7. Pluymert,M.M.(Marcel) 1810 Anink,M.F.J.(Marco) 1946 1 - 0
8. Went,J.C.(Johan) 1850 Voorberg,K.(Kees) 1945 0 - 1

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap