Delftse SchaakSite

Vele verhalen tijdens jubileumcauserie

Een van de activiteiten waarmee DSC het 115-jarig bestaan vierde was een causerie-avond. Tijdens deze avond waren er geen verhalen door nationaal bekende schakers, maar juist de verhalen en belevenissen van leden van DSC. Een flink aantal sprekers stond gedurende de avond op het programma, en dat programma werd nog uitgebreid door een aantal spontane bijdragen. Herman Zonderland heeft foto's gemaakt van alle sprekers.

Opvallen was dat in de meeste bijdragen Max Euwe een kleine of grotere rol speelde. Gezien de enorme bijdrage van Euwe aan het nederlandse schaak, gecombineerd met de leeftijd van DSC, is dat natuurlijk niet verwonderlijk. In Delft werden zelfs 2 van de partijen tussen Aljechin en Euwe om het wereldkampioenschap gespeeld. Zie ook de historie van DSC.

De avond begon met een bijdrage Kees van der Meer. Kees is binnen DSC beroemd om zijn regelmatig verschijnende Rekenvoutjes. Hij verhaalde over de onrechtvaardigheid van het schaakspel, waarbij hij de nodige treffende voorbeelden demonstreerde.

Edgar Huisman droeg vervolgens een bijzonder humoristisch stukke voor uit een boek, dat verhaalde over een aantal bijzondere 'ongelukjes' bij het uitvoeren van zetten. Later die avond droeg hij nog een stuk voor over Morphy.

Gerrit Bussmann, die al sinds mensenheugenis lid is van DSC, bracht een verhaal over het 60-jarig jublielum van de club, waarbij Max Euwe een simultaan gaf, en daarbij een markant DSC-er op een subtiele wijze op zijn plaats zette.

Jan Peter van Zandwijk bracht een leuk verhaal over de grootmeester Najdorf, een kleurrijke persoonlijkheid. Zo werd Najdorf door een andere GM in de maling genomen toen hij afwikkelde naar een tegen -eindspel; de andere GM beweerde dat een Georgiër na jarenlange studie de winstweg had gevonden in dat eindspel. Najdorf trok wit weg, voordat hij in de gaten kreeg dat hij voor de gek werd gehouden.

René Poots bracht in twee delen een verhaal over het schaken in de literatuur, en in de film. In zowel boeken als films komt schaken vaak voor als thema. Zo waren Donner en Harry Mulisch erg goed bevriend. In het tweede deel vertelde hij een verhaal van Godfried Bomans, dat over een schaakgrootmeester ging.

Na deze presentaties verhaalden Lito van Reede en Herman Zonderland spontaan over de ondertussen legendarische etentjes van het achtste team. Dit team sluit het seizoen af met een gezamenlijke bijeenkomst, waarbij de alcohol nog wel eens rijkelijk wil vloeien. Beide verhalen draaiden om Steven van der Weele, die ons helaas bijna een jaar geleden is ontvallen.

De causerie werd afgesloten door Ted Barendse, die enkele bijzondere stellingen op het bord bracht, allen vergezeld door een prachtig verhaal. Zo kwam het snelste pat op het bord, alsmede een prachtig verhaal over een grootmeester die iemand leerde schaken tijdens een wekenlange treinreis van Moskou naar Vladivostok in het uiterste oosten van Rusland.

Na afloop van al deze verhalen werd er uiteraard nog lange tijd nagepraat en geborreld, en kwam uiteraard ook het schaakbord nog tevoorschijn.

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap