Delftse SchaakSite

DSC7 boekt belangrijke overwinning

Het zevende heeft in de strijd om lijfsbehoud in de tweede klasse een belangrijke overwinning geboekt op Pomar 2. Na een slechte start werd op vechtlust alsnog een 4½-3½ overwinning behaald.

Het was een bizar wedstrijdverloop gisteravond. Al vrij snel kwam het bericht dat Sofya Blanter aan bord 3 had verloren. Invaller René Poots aan bord 5 stond al direct vanuit de opening een volle toren achter. Hij probeerde nog wat druk op te bouwen, maar hij zag van verdere strijd af na een vorkje met schaak en de dame in: 0-2.

Paul van Riet aan bord 6 kreeg een aanvalsgolf op zich afkomen. De ene pion na de andere werd naar voren gestuurd. Paul vond het na enige tijd wel eens tijd worden om met zijn zwarte loper op d4 de zwarte toren op h8 aan te vallen. De toren vluchtte naar h7 en toen Paul zijn toren op d1 zette werd de loper gepend door de toren van h7 naar d7 te brengen. Dit kostte Paul 2 pionnen en uiteindelijk de partij: 0-3.

Op de overige borden was de stand gelijk of licht in het voordeel van de onzen. De klok baarde de andere invaller, Simon Dirkse, op bord 2, zorgen. Simon vroeg wat benauwd naar de stand en met die kennis zag ik op zijn gezicht de berusting in een verdere strijd, waar hij vermoedelijk remise wilde aanbieden. Kees van Beest, op bord 8 had juist een flinke tijd­voorsprong, een dik half uur.

Het eerste lichtpuntje van de avond werd gebracht door Jolle Lont, aan bord 1: 1-3. Ik heb helaas gemist hoe dat in zijn werk ging.

De tegenstander van Jaap van der Heiden, aan bord 4, gaf op toen hij een tweede pion achter raakte: 2-3.

En toen kwam het kunststukje van Simon, inmiddels in enorme tijdnood. Simon had een overweldigende aanval opgezet op de koningsstelling van zwart. Zwarts torens werden in beslag genomen door een ver opgerukte pion en daarvoor nog de witte loper. Nadat Simon zijn torens allebei op de f-lijn had opgesteld was de aanval doorslaggevend: 3-3.

Kees van Beest had in het middenspel een kwaliteit veroverd. Hij was in een eindspel van toren en pion tegen een toren op weg naar promotie van de pion toen de vlag van zwart viel: 4:3.

Op dat moment was alleen Ger Bussmann aan bord 7 nog bezig met zijn partij. Ger had behalve een toren en wat pionnen nog een witte loper. Zijn tegenstander had een pion minder, ook een toren en in plaats van een loper een paard. Ger had nog ongeveer 1 minuut op de klok toen hij met de toren een aanval opzette op het witte paard. Wit besloot het paard niet te spelen, maar te verdedigen met zijn koning. Hierdoor kon Ger met de toren schaak geven. De witte koning trok zich terug en Ger zette de aanval op het paard weer in. Deze zetten werden herhaald. Toen Ger aan zag komen dat die herhaling zich nog een keer zou voordoen, bood hij remise aan, en dat werd geaccepteerd: 4½-3½ en dus winst voor DSC7.

Een aantal teamgenoten van Gers tegenstander spraken hem erop aan dat hij remise accepteerde. Hij had wat andere zetten moeten doen om Ger door zijn klok te laten gaan. Het team­belang laten prevaleren boven het eigen belang van een sportieve geste te leveren, zo heette het. Dat was allemaal achteraf en gelukkig niet in de voorbeschouwing meegenomen.
Nu nog de laatste wedstrijd tegen hekkesluiter Scheve Toren 2 winnen, dan speelt DSC7 is ook volgend seizoen in de tweede klasse.

 DSC71523-Pomar 216224½-3½
1Jolle Lont1668-H. Nicolaas16981-0
2Simon Dirkse1558-K. Stolte16701-0
3Sofya Blanter1542-G. Beekman17500-1
4Jaap van der Heiden1505-H. Mudde17211-0
5René Poots1476-W. Kauffman14630-1
6Paul van Riet1462-F. Van der Elst15370-1
7Gerrit Bussmann1451-P. De Man1518½-½
8Kees van Beest--(onbekende speler)-1-0

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap