Delftse SchaakSite

DSC7 redt het niet tegen koploper DD 5

Het zevende heeft de wedstrijd tegen koploper DD 5 verloren. Hierdoor wordt handhaving in de tweede klasse een zware opgave.

In het Nationaal Schaakgebouw, het onderkomen van DD, ging DSC7 in de slotminuten van de wedstrijd tegen DD5 toch nog onderuit. De verwachting, die de naam “Nationaal Schaakgebouw” oproept, werd niet geheel beantwoord. Het dankt blijkbaar zijn naam aan een luisterrijk verleden, voor WO-II, toen het bondsbestuur daar resideerde. Ik vermoed dat het interieur van de speelzaal nog uit die tijd stamt, evenals het spelmateriaal. Maar niet de digitale klokken: seniorproof cijfers en uitgerust met leuke lampjes aan de bovenkant, die vrolijk knipperen aan de kant van de speler, die aan zet is.

De opstelling was op basis van de elo-rating, met invaller Edgar Huisman aan het 1e bord en de andere invaller Rob Scherpenisse aan het 5e bord. De volgorde aan de borden leverde een aantal leuke koppelingen op: aan het 3e bord, die van de dames Rosanne Bakels en Sofya Blanter. En aan bord 6 zaten de nestoren Henk van Bellen en Ger Bussmann tegenover elkaar. Toen Henk in het 3e uur een kwaliteit en later de partij had gewonnen snoefde hij die prestatie leverde terwijl hij al 81 jaar is, reageerde Ger met de mededeling dat hij 85 jaar is. Als verklaring voor het verlies gaf Ger aan dat hij de leeftijd aan het schaakbord vooral merkt dat hij niet goed uitkomt met de toegemeten tijd. Henk deelde die waarneming en gaf toe dat hij in vergelijking met Ger in feite nog een jonkie was.

Wat betreft de overige partijen: Kees van Beest, aan bord 7 gaf zich al snel gewonnen. Kees gaf als verklaring dat hij zich onwel voelde en meer aan zijn arme lijf dacht dan aan zijn partij. Jolle Lont, aan bord 2, won vrij snel daarna zijn partij.Rob was in het middenspel een paard kwijt geraakt. Zijn tegenstander ruilde verder alle stukken af, waardoor hij uiteindelijk een loper voor bleef. Met zijn koning drong hij de pionnenstelling binnen, waarop Rob opgaf: 2:1 voor DD. Paul van Riet, aan bord 4, maakte, in het middenspel een fout. Met voor de tegenstander nog 14 minuten op de klok, waar Paul nog een uur had, speelde hij een pion op, waardoor zijn loper de witte dame aanviel. Wit kon daartussen echter eenvoudig zijn loper plaatsen, waardoor de opzet van de pionzet effectief werd weerlegd: de pion ging verloren, waarna ook wit afwikkelde naar afruil van stukken en pionnen. Toen Paul ook nog een vorkje over het hoofd zag, ging ook nog een paard verloren en kon wit's c-pion doorlopen: 3:1 voor DD. Het verlies van Ger volgde niet lang daarna: 4:1 voor DD.

Aan de andere borden zag het er op het moment dat Ger opgaf niet slecht uit. Edgar aan bord 1 had een drukstelling opgebouwd met verschillende aanvalskansen op zwarts koning of zijn zware stukken. Sofya, aan bord 3, stond in die fase van de strijd min of meer gelijk. Jordy Krempel, aan bord 8 stond een paard voor. Edgar leek een winnende koningsaanval uit te voeren: zijn toren stond op de h:lijn aangevallen, maar hij viel met zijn dame op diezelfde h:lijn de zwarte koning aan. Er ontstond toen een bloedstollend slot: de zwarte koning kon niet alleen uit de mataanval lopen, maar hij kreeg ook plotsklaps tegenkansen, toen wit met zijn koning blootstelde aan een aftrekschaak, na een schaakje met zwarts paard. Het liep toch nog goed af, toen zwart inderdaad de toren sloeg met zijn g:pion: die pionzet maakte de weg vrij voor wits dame om de zwarte koning mat te zetten: 4:2. Even later kwam Jordy melden dat hij gewonnen had: 4:3. Als laatste was Sofya nog bezig. Zij was eerst een loper kwijtgeraakt, maar toen zwart niet doordrukte, kwamen er tegenkansen voor wit. Zij had de torens op de onderste rij geplaatst, waardoor ze de zwarte koning naar voren kon jagen. Met voor beide dames nog maar een paar minuten op de klok, gaf Sofya met haar dame een aantal malen schaak, de laatste keer dat zij dat deed, zette ze haar dame daarbij naast een zwarte toren: weg dame. Even later stond zij zelf mat: 5:3.


 DD 51692-DSC715103-5
1Alex Voermans1827-Edgar Huisman16600-1
2Peter Zwolsman1784-Jolle Lont16680-1
3Rosanne Bakels1762-Sofya Blanter15421-0
4Erik van der Graaf1735-Paul van Riet14621-0
5Ruud van Manen1693-Rob Scherpenisse14601-0
6Henk van Bellen1604-Ger Bussmann14511-0
7Theo van Vorselen1594-Kees van Beest14001-0
8Frans Engering1534-Jordy Krempel13290-1

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap