Delftse SchaakSite

Eerste matchpunt DSC 2

DSC2 heeft het eerst matchpunt van het seizoen binnen. Ondanks kansen op een tweede matchpunt, bleek de score steken op 4-4.

De instructies van teamleider Richard waren duidelijk: dit is een belangrijke wedstrijd. Geen vroege remises, vechten tot het einde.

Uiteraard is het dan ook de teamleider die het eerste halfje binnenbrengt. Richard had op grootmeesterlijke wijze gekozen voor een zethethaling en daarna nog een keer, waarop hij pardoes een remiseclaim vanwege 3 maal dezelfde stelling om zijn oren kreeg. De claim werd betwist, de wedstrijdleider mocht zich er over buigen en de conclusie was duidelijk: juiste claim en remise.

Het tweede halve punt werd genoteerd door Jan-Peter. Zijn tegenstander had een pion meer en een indrukwekkende blok pionnen, bestaande uit een dubbele e-pion en dubbele f-pion, weten te formeren. Jan-Peter wist in het toreneindspel zijn toren in de zwarte stelling te brengen, waarna de zwaktes in de zwarte stelling te kwestbaar bleken voor zwart om verantwoord een winstpoging te ondernemen. Remise dus.

Vervolgens kwam het eerste punt voor de onzen binnen. Patrick kreeg vanuit de opening zo ongeveer zijn droomstelling: ruimte, actievere stukken en dreigingen tegen de zwarte koning. Zwart verdedigde zich echter taai en bouwde een trucje in, waarmee hij drie pionnen voor een stuk dreeg te winnen. Deze dreiging werd verhinderd ... althans, de ene variant. De andere variant, waarmee hetzelfde materiaal werd buitgemaakt werd gemist. En aldus verdween een zwart paard met drie witte pionnen in de doos. De activiteit van de witte stukken leverde nog wel enige, maar onvoldoende compensatie. Gelukkig bleek de omslag in de stelling ook zijn impact te hebben gehad op de tegenstander. Dankzij enkele minder zuivere zetten van zwart plus een tegenoffer kon Patrick ineens het offensief tegen de zwarte koning hervatten. De aanval, die zich bijna automatisch speelde, bleek dermate krachtig dat er weinig tegen te doen was. Met een kleine doch aardige combinatie, die rechtstreeks het studieboek voor stap 3 in kan, kon de zwarte koning mat worden gezet. DSC op een 2-1 voorsprong.

De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Wat ik het begrepen is dat er bij Kees vroeg in de partij al iets mis ging. Hij kwam dit niet meer te boven. Stand 2-2.

Maar weer kwam DSC op voorsprong. De tegenstander van Gert had een truc in de stelling gebouwd, maar deze werd eenvoudig ontweken. Als gevolg hiervan kwam het zwart trucpaard in een gepende situatie terecht. Op zich nog niet fataal, maar toen Gert vervolgens het steunpunt van dit paard mocht opblazen, takelde de zwarte stelling in rap tempo af. Toen beide torens, een verre vrijpion en de witte loper zich in de zwarte stelling hadden genesteld, vond zwart het wel welletje. DSC3-2 voor.

Een bord ernaast had Bob echter een zware dag. In een waarzinnig complexe opening had Bob een pionnetje ingeleverd. Het leek alsof Bob hier ruim voldoende compensatie voor had, maar uiteindelijk bleek de witte vrijpion kennelijk toch te sterk. Wederom een gelijke stand: 3-3.

Op dat moment waren Ted (tegen de sterke Peter Scheeren) en Walter nog bezig. Walter had een verre vrijpion bemachtigd, maar moest vanwege het uitgedunde materiaal oppassen dat het geen remise zou worden. Ted had in een zeer complexe partij een pion weten te bemachtigen, maar zijn tegenstander had in de vorm van een vrijpion en betere activiteit van de stukken zeker compensatie. De vooruitzichten waren dan ook gunstig.

Bij Walter wist de tegenstander het laatste paar pionnen te ruilen, waarna het eindspel loper plus verkeerde randpion tegen paard werd bereikt. Dit is remise ... ALS de koning van de verdedigende partij het hoekveld weet te bereiken. Dit kon Walter echter voorkomen. Omgekeerd kon Walter met zijn koning ook niet bij de pion. Remise dus? Nee! Dankzij een paar subtiele zetjes werd zwart in tempodwang gebracht, waarna ofwel de koning moest wijken, ofwel het paard zou worden afgeruild. In beide gevallen met hetzelfde resultaat: promotie van de pion. DSC alweer op voorsprong: 4-3 en het eerste matchpunt van het seizoen. Zou er nog een tweede bijkomen?

Zoals vermeld: Ted speelde een zeer complexe partij. Zelfs in het eindspel bleven er nog diverse subtiliteiten in de partij zitten, waaronder een damezet dit door Ted waarschijnlijk is overzien. Hierdoor wist de tegenstander een vrij ver gevordere vrijpion te creeren. Bovendien wist de tegenstander met zijn activiteit een pionnetje terug te winnen. Positieve ontwikkeling hierbij was dat een extra stel stukken van het bord verdween. Voor zover ik het daarop resterende (pittige) eindspel van L+4 tegen gelijkveldige L+4 oppervlakkig kon beoordelen, leken mij remisekansen zeker aanwezig. Misschien dat Ted, als hij eenmaal over zijn kater heen is, zelf uit de doeken kan doen waar het mis ging. In ieder geval wist Ted de stelling niet te houden, waarmee het tweede matchpunt richting Gouda vertrok.

DSC Delft 2 2084 Messemaker 1847 2109 4 4
1. Ted Barendse 2168 IM Peter Scheeren 2442 0 1
2. Patrick de Bas 2084 Peter Ypma 2088 1 0
3. Richard Oranje 2081 Erich Karstan 2054
4. Jan-Peter van Zandwijk 2052 Ben van Geffen 2108
5. Bob Voogt 2081 Arjan van der Leij 2077 0 1
6. Gert Legemaat 2161 Reint van der Knijff 2060 1 0
7. Kees van der Meer 2029 Ed Roering 2140 0 1
8. Walter Anema 2018 Bernhard van der Knijff 1900 1 0

er zijn 8 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-800 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap