Delftse SchaakSite

DSC1 neemt 2 punten mee uit Helmond

In chronologische volgorde:

Wortel (2) was als eerste klaar. Hij kwam met zwart ogenschijnlijk prettig uit de opening, vooral omdat zijn tegenstander bakken met tijd verbruikte. De koningsstelling van wit werd opengebroken en Wortel won de witte dame. Het materiaal dat hij daarvoor moest inleveren stond vervolgens onderontwikkeld toe te kijken hoe de witte koning ook mat ging.

De score werd meteen gelijk getrokken door HSC, want Lisa (4) verloor. Na de opening leek wit het beste van het spel te hebben, maar hij deed volgens mij wat rare zetten. Lisa stelde haar paard echter krom op. Ze had hiermee een valide plan, maar had een sterke torenzet over het hoofd gezien. Daarna kwam wit sterk binnen en kon mat alleen met groot materiaalverlies worden afgekocht.

De enige remise werd vervolgens aangetekend door Jan-Pieter (8) Ik heb van deze partij weinig gezien, al had ik wel het idee dat JP met zwart niet veel te vrezen had in de opening. Verder hoorde ik nog dat de partij eindigde in eeuwig schaak.

Sebastiaan (5) zette DSC weer op voorsprong: 2½-1½. Als er een prijs was voor bizarre openingen, zou deze vast winnen. Na pak hem beet 15 zetten had zwart eigenlijk alleen zijn dame ontwikkeld. Wit (Sebas) had hiervoor slechts een schamel pionnetje geofferd. Net toen ik dacht dat zwart zijn zaakjes enigzins op orde leek te gaan krijgen ging Sebas er met geweld tegenaan. Uiteindelijk ging zwart over de dodelijk verzwakte zwarte velden mat.

De voorsprong werd uitgebreid door Bram (6). Ook deze partij kenmerkte zich door een ongezond tijdsverbruik. In een niet heel kritische siciliaan dacht wit erg lang na, waardoor Bram op een gegeven moment 50 minuten meer had en met zwart ogenschijnlijk geen problemen. Hierna heb ik een flinke fase gemist, maar na ongetwijfeld vele verwikkelingen werd er afgewikkeld naar een eindspel waar Bram een dame en 5 pionnen had tegen loper en toren en 4 pionnen. Na wat secure schaakjes werd een vrije a-pion gemaakt, hetgeen het pleit geloof ik beslechtte.

Bovengetekende (3) kon vervolgens de matchpunten gaan binnenhalen. Aanvankelijk had ik mij vergist in de opening. Ik was telkend met f5 aan het wachten totdat zwart zou beslissen of hij kort zou rokeren of niet. Uiteindelijk deed ik het toch, waarna zwart uiterlijk lang rokeerde. Zwart leek daarna even wat initiatief te krijgen, maar dit bleek binnen te perken te blijven. Na afruil nam wit de aanval weer over. Na twee pionoffers won ik uiteindelijk een stuk in ruil voor 3 pionnen, maar de zwarte koning had geen goed heenkomen, dus speelden de extra pionnen geen rol: 4½-1½! Morgen wellicht nog een fragmentje.

Joram en Martine speelden nu nog voor hun eigen resultaat. Joram (1) speelde tegen de plaatselijke FIDE-meester en kwam maar matig uit de opening. Zoals gewoonlijk investeert Joram dan wat tijd om de stelling te doorgronden. Vervolgens doet hij ondanks minder tijd en mindere stelling toch betere zetten dan zijn tegenstander en komt er uit. Ergens won hij een kwaliteit en daarna was het een technische klus. Dat was aan Joram wel toevertrouwd.
Martine (7) verging dat minder goed. De Wolga van haar tegenstander werd aanvankelijk prima geneutraliseerd volgens mij. Wel kon je je afvragen of Martine nog iets kon met haar extra pion, want zwart had alles aardig geblokkeerd. Naar verluidt overzag Martine daarna een Txa4 of zoiets en bleek haar afwikkeling naar een remise-toreneindspel daarna ook nog een lek te bevatten. Daarna was een nederlaag onafwendbaar, maar het deed alleen nog terzake voor de bordpunten.

Een goede overwinning al met al. Gezien het feit dat alle partijen tot minimaal vlak voor de tijdcontrole bezig waren was het wel spannend, maar de uitslag was geenszins geflatteerd. Bij de dames was er immers nog wel wat meer mogelijk.
In onze klasse was de topper tussen koploper Veenendaal en het sterke vlaggenschip van Pion Roosendaal. Dit eindigde in een 4-4 gelijkspel, waardoor Veenendaal en HMC Calder 2 nu samen aan kop gaan met 9 MP uit 5 ronden, op de voet gevolgd door ons met 8 MP. Qua bordpunten heeft Veenendaal een halfje meer dan ons en HMC een halfje minder. Het ontloopt elkaar allemaal niks, dus is er zeker nog wat mogelijk. Benieuwd of we volgende ronde tegen HMC 2 goede zaken kunnen doen!

 HSC2102-DSC Delft21632½-5½
1FM Ruben Venis2263-Joram op den Kelder22900-1
2Bart Dekker2256-Marten Wortel23070-1
3Guus Bollen2031-Martin Glimmerveen20670-1
4Jos van der Tol2111-Lisa Hortensius21481-0
5Gerard van de Kerkhof2020-Sebastiaan Smits21510-1
6Paul van Asseldonk2001-Bram van der Velden21410-1
7Maarten Smit2025-Martine Middelveld21351-0
8Hugo Faber2106-Jan-Pieter Vos2067½-½

er zijn 9 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap