Delftse SchaakSite

DSC bekert verder in HSB

DSC heeft in de tweede ronde om de HSB Beker (na een vrije eerste ronde) thuis met 3½-½ gewonnen van het Haagse SHTV.

Winst was er voor Jaap Flohil, Hora Vlam en Rob Smits, remise voor Willem-Jan van den Broek - voor laatste twee spelers betrof het na de wedstrijden tegen HSV en Charlois Europoort de derde bondswedstrijd in een week. (Kees van der Meer maakte het nóg bonter: hij speelde op 6/12 tegen HSV, op 10/12 tegen Charlois Europoort en op 11/12 tegen De Toren).

Willem-Jan opende de score met een remise tegen het 13-jarige talent Koos Roeleveld; deze uitslag had heel wat voeten in aarde. Onze man opende voor de afwisseling weer eens met 1. e4 en hoopte daarmee huisvlijt­varianten van weleer op het bord te krijgen. Het liep echter anders en vanaf zet 4 was improvisatie geboden en werd veel tijd gebruikt; Koos speelde daarentegen snel. Wit miste een goede voortzetting, speelde ten koste van een pion op aanval doch moest tot zijn schrik vanwege een tegenaanval op zijn schreden terugkeren.

De klok tikte ondertussen voort totdat deze het met nog 32 seconden bedenktijd (voor de rest van de partij) begaf; Koos had nog ruim 1 uur en 20 minuten. Met een nieuwe klok moest een optisch slechte stelling worden verdedigd en tijdsoverschrijding worden vermeden.

In luttele seconden werd de gevaarlijke zwarte dame geruild en vervolgens de geofferde pion teruggewonnen: nog 26 seconden met remise­aanbod.

Hoewel wit intussen beter stond en nog een pion zou gaan winnen ging zwart hier natuurlijk niet op in.

Betreffende pion werd inderdaad gewonnen waarna Koos zwichtte voor de verleiding van een actieve paardzet - dit ros kon echter direct het doosje in en met nog 24 seconden op de klok werd deze slag van een laatste remise­aanbod vergezeld. Aangenomen!

De tegenstander van Rob verscheen (zoals gepland!) zo'n drie kwartier na aanvang van de partij achter het bord. Rob kreeg mooi spel en speelde middels een petite combinaison de stelling van zijn tegenstander aan gort. Enkele pionnen werden gewonnen en niet veel later was het mat.

Jaap en Hora voerden langere strijd tegen de SHTV boegbeelden Evert en Karl Baak. Hora won uiteindelijk een pion in het eindspel, moest nog even secuur spelen doch haalde de vis mooi op het droge. Jaap had vanuit de opening een aanval­stelling verkregen - om deze in takt de houden was hierbij tevens een pionoffer benodigd. In het verre middenspel was de vijandige koning ontbloot van voldoende verdedigers; met een stukoffer werd de laatste verdediging om zeep geholpen waarna de winst direct gepakt kon worden.

In de volgende ronde treedt DSC aan tegen de winnaar van Prometheus - Bobby Fischer Wassenaar.

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap