Delftse SchaakSite

DSC5 wint hectische wedstrijd van WSC 3

In ’s Gravenzande heeft DSC5 met 6½-1½ gewonnen van WSC 3. Met name het aantal borden dat pardoes kantelde gedurende avond, maakt het een enerverend schouwspel.

De avond begon met een sportieve vertraging: onze eerste bordspeler Mark Versteegh was enigszins verlaat, alsmede twee Westlandse opponenten. Kortom: gemoedelijkheid troef.

Het bord waar als eerste serieuze tekening kwam was bord drie. Corniel Nobel dacht een pionnetje te winnen, maar dit kostte hem een kwaliteit.

Op bord twee naast hem was het Diederik van Heijgen die als tweede in zwaar(der) weer kwam: zijn tegenstander had duidelijk overwicht en de zwarte stukken van Diederik coördineerden maar matig. Tel daarbij een flinke tijd­achterstand op en grote zorgen waren op zijn plaats.

DSC kon daar niet heel veel concreets tegenoverstellen. Mark stond wel iets beter, en ook Reinier Heeres stond iets beter, maar dit was slechts in de marge. Op de overige borden was de kentering minder duidelijk.

Maar toen begon het te spoken. Reinier won een pionnetje en speelde het eindspel prima uit. Marks tegenstander blunderde een stuk weg, vermoedelijk onder invloed van de duimschroeven die bij hem stevig waren aangedraaid, en toen Corniels tegenstander zich dusdanig in de nesten werkte dat het kiezen was tussen of een dame of een paard inleveren, dat ook die partij kantelde.

Toen vervolgens Diederiks tegenstander het overzicht verloor in alle goede mogelijkheden die hij had om de partij te beslissen was het verrassend Diederik die won, en was het out of the blue 0-4.

In deze heksenketel had teamleider Simon Broos een remise­aabod afgeslagen. Dit bleek terecht. Het gunstige eindspel voerde hij verder zonder problemen naar winst.

Ook Martin Verolme had langzaam maar zeker een nuttig voordeeltje opgebouwd. In het resterende dame-eindspel haalde hij het punt vakkundig binnen.

Was het dan alleen geluk aan DSC-zijde? Nee, tegen ex-DSC-er André van der Weide, verspeelde Jan van der Donk een goede stelling door pardoes een stuk in de aanbieding te doen.

René Torenstra had ondertussen in een tweesnijdende stelling ook de overhand gekregen. Zijn torens en pionnen tezamen vormde een winnend mat­net, de vrijpionnen van zijn tegenstander ten spijt.

Maar zoals gezegd: het spookte. Adnré raakte danig in de overwinnings- en tijdnoodstress dat hij het niet meer zag. Er gingen dames van het bord en na wat geschuif hier en daar, werd het onverwacht remise. Wie dacht dat het daarmee een mosnterscore van ½-7½ zou worden kwam bedrogen uit: René ruilde in een vlaag van verstands­verbijstering een van zijn torens. Als klap op de vuurpijl sloeg hij daarna een ongedekte loper, waarna zijn tegenstander een dame haalde.

En toen de kruitdampen waren opgetrokken was het dus 1½-6½. Een stevige opsteker, na de twee nipte nederlagen. Op bord­punten staan we nu tweede. WSC 3 is helaas gezakt naar de laatste plaats.

 WSC 31720-DSC518231½-6½
1J. van Leeuwen1693-Mark Versteegh18540-1
2L. den Broeder1744-Diederik van Heijgen18480-1
3Dirk van Nieuwkerk1825-Corniel Nobel18420-1
4Leo Duijvesteijn1773-René Torenstra18471-0
5Wim Duijvesteijn1707-Simon Broos17640-1
6Frits van der Gaag1653-Martin Verolme19200-1
7J. v/d Heiden1716-Reinier Heeres17290-1
8André van der Weijde1650-Jan van der Donk1782½-½

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap