Delftse SchaakSite

Verzwakt DSC1 verslaat Toren Arnhem

Na een zinderende tijdnoodfase heeft DSC nipt met 5-3 gewonnen van degradatiekandidaat De Toren uit Arnhem.

DSC moest sowieso stellen zonder de verhinderde Marten Wortel en Bram van der Velden, maar op vrijdag en zaterdag moest er nog een invaller gevonden worden voor de zieke Joram op den Kelder. Dit werd uiteindelijk Kees van der Meer. DSC was dus zodanig verzwakt opgekomen, dat de teams precies aan elkaar gewaagd waren geworden.

Halverwege zag het er echter niet echt rooskleurig uit. Met name omdat de DSC-ers vrijwel allemaal minder tijd hadden. Qua stellingen leek het nog wel mee te vallen. Ondergetekende had aan bord 1 met zwart gelijk gemaakt. In eerste instantie blitzde Willy Hendriks de zetten er uit, maar daarna zal hij wel iets verkeerd gedaan hebben, want later was het eigenlijk alleen zwart die voortgang maakte. Aan bord 2 kreeg Lisa in een siciliaan een kwaliteitsoffer op c3 te verwerken. Vermoedelijk was dit theoretisch? De compensatie was in ieder geval evident: de structuur van Lisa werd kapot gemaakt en uiteindelijk won zwart twee pionnen. Het was echter een flinke klus om de torens van Lisa buiten het spel te houden.

Aan bord 3 speelde Sebastiaan met zwart een keurige partij. In een zwart drierijensysteem ging er een witte pion op avontuur in die 3 rijen. Deze werd omsingeld en ingerekend door Sebas, alsmede vervelend spel over de witte velden. Nadeel was dat hij wel telkens weinig tijd had, maar uiteindelijk kwam er een gelijk loper eindspel op het bord met een verre pluspion op het bord. Hij tekende al snel de 1½-½ voorsprong aan, want Kees had aan bord 4 toen al remise gespeeld. Daar kwam een onduidelijk middenspel op het bord. Nadat de jeugdspeler met zwart enkele secure zetten gedaan had, stond er ineens een vrijwel symmetrisch eindspel op het bord met beiden een toren en paard. Zwart wilde dit nog even proberen, maar ik had zelf de indruk dat een winstpoging een verliespoging geweest zou zijn: dus uiteindelijk toch maar draw.

Aan bord 5 speelde JP een voor mij onduidelijke partij. Lang leek er niet zo heel veel te gebeuren, dus was het voornamelijk strategisch spel. Uiteindelijk won JP geloof ik ergens een kwaliteit, maar wel ten koste van 2 pionnen. Waarschijnlijk erg lastig te winnen dus.
Aan bord 6 nam Talitha plaats. Zij kreeg een geisoleerde pion, maar verkreeg daarvoor wel actief stukkenspel. Ik begreep niet goed wat er gebeurde, maar op de een of andere manier werd zwart in zijn hok gehouden en door die activiteit kwam Talitha uiteindelijk in het voordeel en wist ergens materiaal te winnen. Als ik het mij goed herinner eerst een pion en later een stuk.

Martine had eerst een complexe middenspel stelling, waarin wit vol op de aanval speelde en Martine eigenlijk niet helemaal fris leek te staan. Maar een concrete winst was er wellicht niet, waarna Martine met een fraaie combinatie ineens materiaal won. (Martine: Diagrammetje?!) Met een kwaliteit meer was het volgens Martine nog niet zo makkelijk, maar wit maakte het haar wel makkelijk.

Tot slot speelde onze extra 10e man nu voor het eerst mee: Benjamin, broertje van Sebastiaan, voor wie hem nog niet kent. Helemaal uit Groningen via Nuenen naar Delft, hij had er een wereldreis voor over :)
Met wit leek hij een prettige stelling te krijgen, hoewel objectief vermoedelijk niet veel. In een siciliaan kreeg hij met wit een aanvalletje, dus had prettig spel, maar omdat het centrum niet dicht zat leek het allemaal wel te verdedigen. Deze partij had wellicht in remise kunnen eindigen, maar ik begreep dat Benjamin in de eerste tijdnoodfase blunderde en verloor.

Omdat Martine dus won, Talitha met haar dame en sterke paard beslissend binnen kwam en Sebas zijn eindspel keurig won stond het ondanks de wat magere vooruitzichten toch 3½-1½.
Maar de matchpunten waren hiermee nog allerminst zeker. Jan-Pieter had mijn inziens een onduidelijke stelling, Lisa had ergens een kwaliteit weggegeven en stond nu dus in een toreneindspel 2 pionnen achter en ging dus verliezen? Tot slot leek het bij mij wel remiseachtig. Er was na afruil een dame en toreneindspel op het bord gekomen, waarbij ik de open e-lijn beheerste. De eerste zet hierin was echter de 40e. Met 3 minuten over speelde ik wellicht niet de beste, want ineens had wit aardig tegenspel en kon ik lastig met mijn dame binnenkomen. Ik verbruikte daarop veel teveel tijd en bracht met name daardoor mijzelf in de problemen.

Jan-Pieter kreeg daarna een remiseaanbod, wat hij enige tijd aankeek. Ik vond dat hij het moest aannemen, omdat we dan in ieder geval een matchpunt hadden. Uiteindelijk deed hij dat ook, maar niet voordat hij zag dat ik f4 had gespeeld ("als hij rekent en dat doet, dan is het vast remise"). f4 was een schijnoffer en liquideerde de stelling naar een dameeindspel met 3 tegen 3. Jammer dat het mij allemaal zoveel tijd had gekost, want ik denk nu dat het dameeindspel gewoon remise was. Nu ging wit er nog even goed voor zitten.

Gelukkig werden op dat moment de matchpunten verrassend door Lisa binnengehaald. Het toreneindspel werd er uiteindelijk een van 3 tegen 1, maar plotseling zag ik de tegenstander lang nadenken in dezelfde stelling en af en toe min of meer verbijsterd richting mij staren. Ik kon de stelling nog niet goed inschatten, maar het leek mij inmiddels lastig te winnen, dus gezien zijn blik zal het wel niet lukken... Van Lisa begreep ik bij het eten dat dat uiteindelijk op 1 tempo ook klopte! Ik kan het niet goed met woorden omschrijven, dus dit vraag eigenlijk wel om een diagrammetje, Lisa!

Dus nu verwachtte ik eigenlijk dat mijn partij ook wel remise zou worden, want het ging dus alleen nog om de ratingpuntjes. Hij bleef echter een hoop schaakjes geven, maar accepteerde geen remise. Nadat hij het zinloze van deze poging had ingezien ruilde hij de vrijpionnen af en was het 2 tegen 2. Toen vergat ik echter mijn pionnen weer te dekken en was het ineens 2 tegen 0 en vermoedelijk wel gewonnen. Ik begon nu zelf schaakjes te geven en hoewel Willy er uit had kunnen lopen, deed hij dat niet. Nu ik het in mijn hoofd reconstrueer claimde ik daar denk ik remise met 'zo'n 30 tegen 10 seconden. Hij rekte dus wat tijd om later alsnog de pion op a2 maar te geven. Daarna ging hij een reeks damezetten doen die tot niets leken te leiden. Een winstpoging zou mijns inziens betekenen dat de pion of koning naar voren moet. Hij kon een aantal keer mijn dame ruilen, maar dan had ik het sleutelveld gehad. Uiteindelijk ruilde ik zelf de dames op mijn laatste zet, maar doordat hij met de koning terugsloeg (duh) had ik het sleutelveld niet.
De stelling was dus verloren, maar de scheidsrechter besloot tot remise omdat hij het met mij eens was dat Willy Hendriks alleen op mijn tijd speelde. Een coulante beslissing wel denk ik, maar zeker niet onterecht.

Al met al blijven we dus in de race voor de ereplaatsen. Concurrent De Pion verloor van outsider HMC Calder 2, dus daarmee staan we nu op gelijke hoogte. Veenendaal blijft ehcter koploper met het volle pond, door de kleinst mogelijke (en ik begreep onterechte) overwinning op Bergen op Zoom. Alles blijft dus nog mogelijk in deze poule, maar als we willen winnen van Pion en HMC dan moeten we sterker opkomen en spelen.

 DSC12069-De Toren Arnhem20645 - 3
1Martin Glimmerveen2067-IM Willy Hendriks2422½-½
2Lisa Hortensius2148-Bob Beeke2217½-½
3Sebastiaan Smits2151-Jeroen van Onzen20691 - 0
4Kees van der Meer2011-Noud Lentjes1933½-½
5Jan-Pieter Vos2067-Steven Glasbeek1888½-½
6Talitha Munnik2024-Rik Roelofs19291 - 0
7Martine Middelveld2135-Nick Beijerinck20331 - 0
8Benjamin Smits1950-Justin Gunther20240 - 1

er zijn 24 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap