Delftse SchaakSite

DSC3 degradeert na gelijkspel

Het was een wisselvallig seizoen. In de eerste ronde tegen ASV werden we afgedroogd. Daarna was het in iedere ronde bijzonder spannend. Ik kan mij niet herinneren ooit zo'n spannende poule te hebben meegemaakt. Behalve Botwinnik 1 heeft ieder team uitzicht gehad op het kampioenschap. Op de slotdag hadden vier teams nog titelkansen en speelden vijf teams tegen degradatie. Waaronder wij dus... tegen onze HSB broeder.

Henrik wikt
Henrik wikt

We hadden niet verwacht dat Botwinnik met een tactische opstelling zou spelen. Kennelijk waren ze niet zeker van hun zaak. De spanning was duidelijk voelbaar. Schuin tegenover mij zat een zenuwachtige John Pouwels - Of is hij altijd zo druk? anyway, Ricardo was snel met hem klaar, nadat John zich twee lopers tegen een toren liet ontfutselen.

Aan bord twee had ik zelf ook weinig problemen. Ik zou zelfs bijna willen spreken van een sublieme partij:
Diagram
 
Duyzer - Buzing, na 16 f4

Wit had toch eerder met a5 moeten komen. Nu staat zwart lekker en met mijn volgende zet gaf ik mijn tegenstander iets om 40 minuten over na te denken.
16... b5!
Hierna kwam wit er niet meer aan te pas.

Seth was aan bord 3 bezig met een fraaie positionele prestatie tegen Eugene Verwiel tot hij in een (minstens net zo fraaie) positionele truc trapte. Een nul, helaas.

Botwinnik had hun sterkste speler Roger Meng verrassend aan bord vier gezet. Lucien vloog hem met zwart direct naar de keel (4... Dh4!?), maar een dubbele d-pion bleek een fatale zwakte.

Willem-Jan speelde iets te aktief en leverde twee stukken in voor een toren. Hij verloor het eindspel. Pieter Goossens bood sterke tegenstand tegen Teun van der Vorm (2245), voor deze gelegenheid op bord 6 geposteerd. Ondanks een klein minnetje had hij zich goed verdedigd en werd beloond met remise.

Henrik wist met zwart zijn tegenstander bijna helemaal op de onderste twee rijen terug te dringen. Ik heb niet gezien hoe de Zoetermeerder zich bevrijdde, maar het werd al vrij snel remise.

Toen stonden we dus 3-4 achter, met Kees Voorberg nog bezig. Hij had een kwaliteit geofferd voor 2 verbonden vrijpionnen op b7 en c6. De hele zaal vroeg zich af waarom de DSC'er zoveel moeite had om dit naar winst te voeren. ASV had zich op dat moment allang ontdaan van een verzwakt Dordrecht, waardoor we na 2,5 uur spelen al wisten dat DSC (zelfs bij winst) gedegradeerd was. Bij 4-4 zou Botwinnik het haasje zijn. Echter bij remise in deze laatste partij van de poule (we speelden een centrale eindronde!) zou RSR Ivoren Toren degraderen. Kees had een aantal keer remise aangeboden gekregen en vroeg telkens twijfeleld of hij het aan mocht nemen, waarop captain Lucien telkens antwoordde dat hij het zelf mocht weten; voor ons stond er immers niets meer op het spel. De jongens van RSR stonden zeer gespannen toe te kijken...

Uiteindelijk besloot Kees om toch te winnen. Met een fraai dame offer c.q. combinatie wist hij zijn vrijpionnen te verzilveren. RSR kon opgelucht ademhalen. Hiermee trokken wij wel Botwinnik 1 mee naar de HSB. Tja, niemand kan zeggen dat er niet voor gevochten is. En eigenlijk hadden we gisteren twee matchpunten moeten pakken (Seth stond zo mooi!). Maar dat had voor ons beiden niets uitgemaakt, uiteindelijk.

er zijn 2 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap