Delftse SchaakSite

DSC3 wint van koploper Messemaker 2

Door een 4½-3½ zege op koploper Messemaker 1847 2 heeft DSC3 noodzakelijke punten in de strijd tegen degradatie gepakt. Zeges waren er voor Lucien van de Lisdonk, Pieter Goossens en Kees Voorberg, remises voor Ricardo Slaa, Seth van der Vegt en Willem-Jan van den Broek.

v.l.n.r: Ricardo, Lucien, Pieter
v.l.n.r: Ricardo, Lucien, Pieter

Jan Peter van Zandwijk zag zijn invalbeurt (Henrik is op ski­vakantie) niet bekroond worden met een overwinning. Met zwart volgde hij lang een theoretische variant waarbij hij een vrijpion op c4 verkreeg. Een mogelijkheid tot kwaliteitswinst durfde hij niet aan i.v.m. de zwaktes die hij dan in zijn koningsstelling zou oplopen. Wellicht had hij hier toch op moeten speculeren want wit verkreeg hierna een sterk centrum en ruimtelijk overwicht. Uiteindelijk leidde dat tot materiaal- en partijwinst.

Hierna maakte Pieter Goossens de gelijkmaker met zwart. In een stelling waarbij wit niks te vrezen leek te hebben ging onze 7e bord speler veel actiever met zijn stukken om en posteerde hij ze op de juiste velden. Toen wit een kleine fout beging was Pieter er als de kippen bij dit af te straffen waardoor hij materiaal won. Het punt was daarna snel binnen.

Daarna won Lucien van de Liskonk met wit zijn partij tegen de topscorer van 3G, het 17-jarige talent Peter Ypma. Op dat moment goed voor 4½ uit 5 en een TPR van 2464. De opening bleek voor zijn tegenstander redelijk onbekend terrein en Lucien verkreeg dan ook een behoorlijke plus. Zeker toen zijn tegenstander verzuimde het pionnencentrum aan te vallen en de rokade ook nog eens uitstelde. De koning kwam steeds meer in de vuurlinie en met een mooi pionoffer werd de beslissende aanval ingezet. Na 27 zetten leverde dit materiaalwinst en de overwinning op.

Hierna brak op de resterende borden de tijdnood­fase aan. Pieter Buzing, dit keer op bord 1, had de opening beter gespeeld dan zijn tegenstander hoewel die een gevaarlijke aanval via de g- en h-lijn opbouwde. Net toen hij de partij winnend leek te gaan beŽindigen nam hij teveel risico door nog een pion mee te nemen. Met een paar seconden op de klok realiseerde hij zich te laat dat dit stuk­verlies tot gevolg had. De stukken van wit werkten toen weer heel goed samen en het pleit was beslecht. Jammer, want toen was het ineens weer gelijk: 2-2.

Onze voorzitter, Willem-Jan van de Broek, had op bord 6 zijn favoriete aanvalsspel via de h-lijn op het bord weten te krijgen en in mijn gedachten had ik hier al op een punt gerekend. Dit soort stellingen ligt hem als geen ander maar toch was zwart niet van plan dit zonder tegenaanval te accepteren. En met succes want de witte aanval bleek niet sterk genoeg en zwart kon afwikkelen naar een toren-eindspel. Hierin had hij zelfs een pluspion maar die bleek niet voldoende voor de winst gelukkig. Remise dus.

Op bord 3 speelde Ricardo Slaa een redelijk solide partij met zwart. Er kwamen wederzijdse trucjes in de stelling maar Ricardo had alles goed berekend en hield een eindspel van +5 vs +4 over. Kansen op winst, schoot het door mijn hoofd. Maar een paar zetten later was zijn pluspion verdwenen (ik weet niet waarom) en was de witte koning iets overheersender in het centrum dan de zwarte. Uiteindelijk bleek dit niet fataal en werd ook hier de vrede getekend. Stand: 3-3.

Toen waren Seth en Kees nog bezig. En de vooruitzichten waren goed: Seth had op bord 4 een bekende en ingewikkelde stelling op het bord gekregen waarbij beide partijen al snel de rokade vrijwillig opgaven. Het spel draaide om het bezit van de c-lijn en activiteit van de stukken via de damevleugel. Uiteindelijk kwam er een stelling van +2 (wit) vs (zwart) op het bord. Omdat de twee zwarte torens de 2e rij in bezit hadden probeerde de tegenstander van Seth mat te forceren. Dit lukte niet zodat ook hier een gelijkspel werd genoteerd.

De partij van Kees werd dus alles beslissend. En dat zag er goed uit! Maar in de opening leek zwart de overhand te hebben via een aanval op de koningsvleugel. Kees wist dit te blokken met vrijwel allemaal pionnen en zelf op de damevleugel zijn pionnen naar voren te dirigeren. Nadat de zware stukken waren afgeruild resteerde er een eindspel van +6 wederzijds. De zwarte loper stond op b8 en was daar eigenlijk tot pion gedegradeerd. Kees maakte behendig gebruik van dit grote voordeel en pakte eerst een pion mee en dreigde later de tweede pion te veroveren. Zijn tegenstander zag het zinloze van zijn situatie in en gaf op.
Eindstand: 4½-3½,

Hiermee werd Kees matchwinner van deze middag en zorgde ervoor dat wij de aansluiting met de middenmoot houden. Zoals elders te zien is de strijd op alle fronten allerminst beslist! In theorie zouden we zelfs nog kampioen kunnen worden...

Aangezien we van de huidige nummers 1 en 2 hebben gewonnen en de volgende ronde de nummer 3 (Charlois Europoort 2) op het programma staat, is dit een veelbelovende situatie. We gaan weer de volle winst pakken.

Foto’s: Ab Scheel.

1. Pieter Buzing - Reint van der Knijff 0 - 1
2. Lucien van de Lisdonk - Peter Ypma 1 - 0
3. Ricardo Slaa - Remco Hylkema ½ - ½
4. Seth van der Vegt - Jan Evengroen ½ - ½
5. Van Zandwijk - Kees van der Knijff 0 - 1
6. Willem-Jan van den Broek - Jan Cheung ½ - ½
7. Pieter Goossens - Henk-Jan Evengroen 1 - 0
8. Kees Voorberg - Kees Brinkers 1 - 0

De stand is bijzonder spannend:

1. Dordrecht 8 26½
2. Messemaker 1847 2 7 28
3. Charlois Europoort 2 7 25
4. Bergen op Zoom 7 25
5. Rijswijk 7 24½
6. RSR Ivoren Toren 2 5 24
7. ASV 2 5 24
8. DSC Delft 3 5 20½
9. Botwinnik 1 5 19½
10. ASC 4 23

er zijn 5 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap