Delftse SchaakSite

DSC1 nadert koploper tot op 1 matchpunt

DSC1 heeft middels een 5-3 zege op Messeameker 1847 1 goede zaken gedaan in de stand in de 2e klasse C. Omdat de koploper verloor is de achterstand tot 1 matchpunt teruggelopen.

DSC1 heeft het eerste team van Messemaker 1847 teruggewezen. Met twee invallers werd een verdiende 5-3 overwinning geboekt.

Rond de klok van 13.00 uur begonnen we met zeven man aan de wedstrijd, aangezien Martine Middelveld als gevolg van problemen bij ’s lands spoorwegen met enige vertraging te kampen had. Na een kleine tien minuten kon ook zij plaatsnemen.

Over het algemeen hadden we na een uur spelen weinig reden tot klagen. De meeste teamleden waren zeker niet slechter uit de opening gekomen en Pauline stond ronduit goed. Haar tegenstander had de stelling wat vroeg gesloten, waardoor beiden het grootste deel van hun stukken onaangeroerd op de beginpositie lieten staan. Dit leek erg in het voordeel van Pauline. Joram op den Kelder kreeg een voor hem zeer bekende stelling op het bord, het ziet er niet uit maar het is naar eigen zeggen één van de stellingen die hij ten minste nog een beetje snapt. Invaller Ciprian Padurariu was in een principieel middenspel (activiteit tegen structuur) terechtgekomen, terwijl Martine haar tijd al had teruggewonnen met een originele openingsopzet. Talitha Munnik stond ietwat gedrongen maar zeker gelijk. Ik (Jan-Pieter Vos) had de opening erg rustig opgezet en probeerde de openingsopzet van mijn tegenstander te verhinderen, hetgeen was gelukt. Hierdoor mocht ik op een klein plusje bogen. Tweede invaller Roland ten Have leek met zwart goed uit de opening te zijn gekomen, maar had wel een zeer gecompliceerde stelling. Tot slot was Lisa Hortensius ook niet ontevreden met haar stelling.

Als eerste was Pauline klaar. Haar tegenstander had remise aangeboden met een zet waarmee hij een stuk weggaf. Dit werd uiteraard geweigerd en Pauline tikte de partij soepel uit, waarmee zij haar puntenaantal op 5 uit 6 bracht. Ook in de (team)analyse bleek het na zwarts fout in de opening éénrichtingsverkeer. Niet lang daarna bracht ik de 2-0 op het scorebord. Ik kreeg alle gelegenheid mijn stukken optimaal te posteren en dit leidde vanzelf tot tactische mogelijkheden die het punt binnenbrachten.

Ondertussen had Martine een pion gewonnen en wist zij later af te wikkelen naar een eindspel. Roland kreeg een zware aanval te verduren en leek wat minder te staan. Lisa was ten aanval getrokken maar leek vooral verzwakkingen te creëren. Joram had een ingewikkelde stelling die mij echter wel minder leek en Ciprian en Talitha stonden nog gedrukt (maar ongeveer gelijk). Over het algemeen was nog wel sprake van een positieve prognose, maar het werd wel spannend.

In de tijdnoodsfase wisten we uit te lopen. Martine tikte haar eindspel met een goed ondersteunde vrijpion vlot uit en kwam zo ook op 5 uit 6. Lisas tegenstander won een pion, maar sloeg deze met het verkeerde stuk. Daardoor werd zijn coördinatie sterk verminderd en wist Lisa door middel van zetherhaling een halfje uit het vuur te slepen. Inmiddels was Joram uit de problemen en hield hij een toreneindspel met ongelijke lopers over. Met een 3,5-0,5 voorsprong was het echter nog niet gedaan, vooral omdat Ciprian en Talitha allebei nog heel veel zetten in heel weinig tijd moesten doen, net als de tegenstander van Roland. Deze laatste slaagde hierin, met behoud van zijn goede stelling. Dit werd gedecideerd naar de overwinning geschoven. Ook Talitha had in de tijdnoodsfase te veel schade opgelopen en zij moest de handdoek later in de ring werpen. Net daarvoor had Joram remise gespeeld, met als gevolg dat we 4-3 voor stonden met alleen Ciprian nog in de ring.

Ciprian wist, in tegenstelling tot de vorige keer, nu wel dat hij er nog een uur bijkreeg. Hoewel ook hij de tijdscontrole vrij krap had gehaald, was zijn stelling verbeterd. Het witte initiatief was weggeëbt en als gevlg hiervan bleef een structureel voordeeltje over. Dit vertaalde zich later uit in pionwinst en de rest was een kwestie van techniek. Echter, Ciprian had het tempo nog steeds niet helemaal door en dacht nu dat er nog een derde tijdscontrole zou zijn! Hij had de zestig zetten al gehaald, stond totaal gewonnen en bleef ook met 40 seconden op de klok nog rustig doornoteren. Toen hij er achter kwam dat dit niet het geval bleek zorgde hij er als Speedy Gonzalez voor dat alle witte stukken van het bord verdwenen, waarmee in ieder geval het beslissende halfje werd binnengebracht. Voor het eindspel K+T tegen K had hij welgeteld twaalf seconden nodig.

Zo werd de eindstand 5-3. Groot was de verbazing toen bleek dat Kennemer Combinatie 1 bleek te hebben verloren van Charlois Europoort, onze volgende opponent. Wel hebben zij het nog steeds in eigen hand. Wij staan op de tweede plaats en kunnen niet meer doen dan druk houden. Dit wordt al lastig genoeg met Charlois Europoort en DD, twee teams met een hogere rating, nog op het programma. Ook met WSC moet rekening worden gehouden. In ieder geval betekent dit een interessant slot van de competitie!

Foto's: http://picasaweb.google.com/AbScheel/KNS...titie2010ronde6

Uitslag:

1. Joram op den Kelder - Gert-Jan Ludden ½ - ½
2. Pauline van Nies - Ed Roering 1 - 0
3. Ciprian Padurariu - Erich Karstan 1 - 0
4. Martine Middelveld - Ben van Geffen 1 - 0
5. Talitha Munnik - Arjan van der Leij 0 - 1
6. Jan-Pieter Vos - Kees Vellekoop 1 - 0
7. Roland ten Have - Eduard van Dijk 0 - 1
8. Lisa Hortensius - Frans Bottenberg ½ - ½

Later meer...

er zijn 3 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap