Delftse SchaakSite

DSC5 verliest van nipt van gelijkwaardig SHTV 3

In een spannende confrontatie met mede middenmoter SHTV 3 heeft DSC5 nipt verloren. De hele avond ging de stand min of meer gelijk op, en met een 3½-3½ stand viel het resterende bord net verkeerd.

Aan de eerste vier borden begon het zeer goed voor DSC. Zowel Mark Versteegh, als Reinier Heeres en Diederik van Heigen stonden beter, en Corniel Nobel stond zelf gewonnen.

Op de lagere borden was het minder duidelijk. Invaller Jolle Lont had een klein ruimte­voordeel, maar ook een verzwakte dubbelpion. De invallers Cees Huygen en Gerard Bilars stonden ook eerder minder dan beter, en teamleider Simon Broos stond gewoon niet best.

Als eerste was uiteindelijk Corniel Nobel. Zijn tegenstander loerde op zijn enige kans, en kreeg die. Corniel dacht de aanval van zijn tegenstander afdoende te kunnen pareren met zijn zware stukken op zevende en onderste rij, maar mistte een belangrijk schaakje. Hij ging mat.

Reinier had inmiddels een stuk gewonnen en maakte het soepel uit. Diederik stond overweldigend en zijn tegenstander zag er dan ook geen heil meer in. Mark had een pluspion, maar het was nog niet helemaal duidelijk hoe dit in het + v.s. + eindspel met de pionnen op de koningsvleugel 1-2-3 gewonnen was.

Cees stond een pion achter en zijn tegenstander leek een sterk loperpaar te hebben. Gerard had een kwaliteit gegeven en zijn tegenstander had een verre goed gedekte vrijpion. Simon stond twee gezonde pionnen achter.

Dat zou lastig worden. Gelukkig had Jolle het initiatief in het middenspel naar zich toe getrokken en leek de betere kansen te hebben.

De tegenstander van Mark zag het niet meer zitten en gaf in een slechte edoch niet overduidelijk verloren stelling op.

Mark Versteegh - A. Segger
Den Haag, 2010

Diagram
 
Bijna alle zetten verliezen meteen voor zwart: wit dreigt o.a. 2.e8+ en moet ook 2.d6+ gevolgd door 3.e7 tegen blijven houden. De koning mag ook niet naar voren.
Na 1...c6 is het nog helemaal niet over. Wit kan dan nog zonder van alles proberen en met een flinke achterstand op de klok is het niet fijn verdedigen voor zwart, maar een concrete winst is er nog niet.

Gerard verloor na de kwaliteit nu ook een stuk en gaf op. En Simon zag het ook niet langer zitten.

Met een 3-3 stand ging het er om spannen. Cees stond minder, maar had weten af te ruilen naar een goed paard tegen slechte loper eindspel, hij had het goede paard. Zijn tegenstander had nog steeds een pion. Jolle had inmiddels het beste (actiefste) van het spel in een dubbel toreneindspel.

Cees kwam remise overeen, en de bal lag nu bij Jolle. Hij speelde hier een daar niet de meest actieve en kansrijke voortzetting, en wikkelde af naar een ingewikkeld pionneneindspel.

Jolle Lont - P. Sikkes
Den Haag, 2010
Diagram
 
1.f3 f5 2.f2??
2.f4! houdt remise (of 1.f4)

En Jolle verloor een belangrijke pion. Einde partij, einde wedstrijd. Jammer, maar helaas.

er zijn 7 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap