Delftse SchaakSite

DSC Bekerteam neemt halfje mee uit Hilversum

Na de overtuigende overwinning op Dordrecht wachtte nu landskampioen HSG in de KNSB Beker. Een zeer zware dobber dus, maar leuk om eens tegen een crack te spelen, want HSG komt meestal wel met 4 spelers van 2400 en hoger op, vaak zelfs meerdere grootmeesters. Al was dat deze keer mogelijk wat anders, immers Corus begint dit weekend.

Joram, Ciprian en ik kwamen door kleine fileperikelen iets te laat ter plaatse, waar bleek dat beide teams op hun vierde speler moesten wachten. Kim was al vlak in de buurt, dus dat kwam goed. Voor Joram natuurlijk hopen dat ook Friso Nijboer zou komen. Vooraf leek men daar bij HSG niet helemaal gerust op. Gelukkig kwam hij, en konden we een kwartiertje te laat aanvangen. Ze bleken twee grootmeesters op te hebben gesteld, en een IM van grootmeestersterkte.

Ik heb niet enorm veel van alle partijen gezien, aangezien ik zelf enorm aan het denktanken was. Het onmogelijke probeerde ik al rekenende toch mogelijk te maken. Ik begreep dat Joram in de opening ietwat verrast werd. Joram begreep die stelling nog niet helemaal. Hij kon kiezen tussen korte of lange rochade. Hoewel het riskant oogde koos hij voor kort, aangezien hij bij lang geen plan voor de witten zag. Nijboer offerde daarop een pion, hetgeen beter was dan van tevoren ingeschat...

Ciprian leek al vrij snel slecht te staan. IN een een of ander d4-systeem werd er het een en ander geruild, maar bleef Ciprian met een zwakke broeder zitten. Het zag er voor mij uit alsof Ruud Janssen hier desnoods de hele avond op zou kunnen gaan zitten en dat hij er sooner or later af zou vallen.

Kim leek met wit niet veel te bereiken. Na een afruil in het centrum, kreeg hij wel het loperpaar, maar dat leek in een half-gesloten stelling niet echt een voordeel. In mijn gevoel was Dennis de Vreugt bezig zijn stukken te versterken en kon dat op de lange termijn eigenlijk niet goed gaan.

Zoals ik al zei had ik zelf erg lang nagedacht, nadat ik in de opening was geconfronteerd met een voor mij onverwachte zet. Na enige tijd realiseerde ik mij dat ik het weleens eerder had gezien, maar daar koop je natuurlijk niets voor. Ik dacht in ieder geval erg lang na over zetten die toch niet konden, ben een beetje ontevreden dat ik lange tijd niet uit die 'continuous loop' leek te komen. Maar goed, uiteindelijk gespeeld en het bleek achteraf dat Henk Vedder dit al eens eerder gespeeld had in de Meesterklasse. Ik koos echter voor het riskant Pe4, buiten de keten. Hij ging deze dus proberen te winnen met Pf3-e1 en f2-f3. Dit ging iets sneller dan ik had gedacht, dus besloot ik het stuk maar te offeren. Scherp spel kan altijd een verrassing opleveren.
Scherp werd het en hoewel beide partijen zo her en der wat gemist hebben, denk ik dat het altijd goed was voor wit. Een spannende partij was het wel.

Vrij kort daarna was ook Ciprian klaar. Hij had nog geprobeerd te verdedigen en tegelijk een eigen aanval op te zetten, maar die kwam nooit van de grond. Hij offerde denk ik ergens nog een stuk, maar ging even later rustig door zijn vlag omdat hij zijn loper miste... :)
De arbiter besloot de witspeler hierop te wijzen door middel van een por in zijn zij...

Aangezien er inmiddels niet veel tijd meer op de klokken was ging het vrij snel achter elkaar. De volgende die klaar was, was Kim. In eerste instantie leek het bij hem -in mijn ogen dus - mis te gaan. Zwart ontwikkelde behoorlijke druk op de witte koning en de witte stukken moesten alle zeilen bijzetten. Ik weet niet of de tijdnood een beslissende rol gespeeld heeft, maar De Vreugt kwam er niet doorheen en uiteindelijk resulteerde dit in zetherhaling. Remise dus.

Als laatste moest Joram helaas de vlag strijken. De belangrijke fase heb ik denk ik gemist. In ieder geval kwam Joram's aanval niet echt van de grond en ging Joram naar eigen zeggen pas goed spelen toen hij minder stond. Tegen Nijboer bleek dit echter te laat. Ik begreep dat hij ergens nog een kwaliteit offerde, maar dat dit na goede verdediging resulteerde in een eindspel met paard en toren tegen de dame. De halve damevleugel van Joram was echter zwak en werd dus opgegeten. Nadat Nijboer klaar was met Pacman geloofde Joram het wel... :)

 HSG2460-DSC21783½-½
1GM Friso Nijboer2554-Joram op den Kelder23241-0
2IM Ruud Janssen2506-Ciprian Padurariu21691-0
3GM Dennis de Vreugt2424-Kim Meulenbroek2119½-½
4Henk Vedder2356-Martin Glimmerveen21011-0

er zijn geen reacties: reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-4400 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap