Delftse SchaakSite

Patrick de Bas man of the match bij DSC2

Om kwart voor twaalf stonden de 8 spelers van DSC2 klaar op station Delft, om per auto naar Amsterdam te vertrekken. Er was een voorlopige weerswaarschuwing afgegeven, en bij vertrek kwamen enkele kleine vlokjes poedersneeuw uit de hemel vallen, maar dat was geen beletsel om naar Amsterdam af te reizen.

De heenreis verliep zeer voorspoedig. De sneeuwbuien bleven we keurig voor, en we arriveerden dan ook probleemloos en ruim op tijd in Amsterdam. Na enig zoekwerk naar een geschikte parkeerplaats, en het spekken van de Amsterdamse gemeentekas om daar een paar uurtjes te mogen staan, arriveerden we ruim op tijd in de speelzaal.

Om maar met de speelzaal te beginnen, die was niet zo best. Ca´ssa werd bij ingang van dit seizoen de grootste schaakclub van Nederland, toen de Amsterdamse vereniging Euwe besloot zich aan te sluiten. Deze vereniging bracht 2 KNSB-teams mee, dus heeft nu Ca´ssa 5 teams in de KNSB-competitie. En die pasten niet in de oude zaal. Er werd dus een tweede zaal bijgehuurd, en daarin speelden wij tegen Ca´ssa 5. In dezelfde ruimte speelden tevens Ca´ssa 4 en De Eenhoorn 2 hun wedstrijd. Dat was eigenlijk een beetje teveel voor die ruimte; het was er erg vol. Tevens was de verlichting niet best. Onze eerste 6 borden hadden goed licht, maar Arno Wiersma en Bob Voogt op de borden 7 en 8 hadden matig licht, en als later op de dag het daglicht zou verdwijnen vroegen we ons af of we er dan nog wel fatsoenlijk de stukken zouden kunnen zien. Gelukkig speelde DSC2 niet op de plaats van de wedstrijd Ca´ssa 4 - De Eenhoorn 2, want daar hadden alle 8 borden geen lichtpunt boven hun bord.

Maar het grootste probleem was de geluidsoverlast uit de bar. In de bar werd muziek gedraaid, gepooled, en uiteraard gepraat. En al dat geluid werd niet tegengehouden door de glazen wand tussen ons en de kantine. Het werd dus een beetje kroegschaak. Nu was dit alles geen verrassing; in het verslag van De Waagtoren 2 over hun uitwedstrijd tegen Ca´ssa 4 was dit alles al te lezen. En de thuisvereniging is ondertussen er ook achter dat het volgend seizoen niet weer op deze wijze moet. Ik ben blij dat ik niet in Ca´ssa 5 speel! Al hadden wij Delvenaren als ervaren kroegschakers natuurlijk wel ervaring met dit soort omstandigheden. We moeten de spelers van Ca´ssa 5 maar uitnodigen voor het Kroeglopertoernooi met Pinksteren.

Maar genoeg over de speelzaal. We begonnen keurig op tijd aan de wedstrijd. Daarin kwamen we niet geweldig uit de startblokken, na een half uurtje leek Ca´ssa over het geheel genomen wat beter te staan. Daarna kwam de machine echter op gang, en bleef maar puntjes produceren. Het leverde zelfs bijna de perfecte score op, maar daaraan wenste 1 bord niet mee te werken...

De eerste 3 bordpunten kwamen rap achter elkaar binnen. Kim Meulenbroek mocht als eerste een hand in ontvangst nemen. Kim kwam al snel in een prettige stelling terecht, en was bezig de duimschroeven aan te draaien, toen zijn tegenstander daarbij nog een beetje hielp. Hij wilde met h7-h6 een witte loper verjagen, maar Kim wenste niet te wijken, en stuurde een extra paard ten aanval. Na een half uurtje nadenken gooide zijn tegenstander vervolgens de handdoek in de ring.

Diagram
 Stelling na h4-g6


Even later kon ook Arno Wiersma een punt noteren. Zijn tegenstander had een stuk geofferd voor koningsaanval. Hij was overtuigd van goede kansen, Arno zag de kansen niet.

Diagram
 Zwart speelt xe5 dxe5 xe5


Uiteindelijk verdween er steeds meer materiaal van het bord en hield Arno gewoon een stuk meer over. Arno had zijn tegenstander nauwelijks de hand geschud, of naast hem capituleerde Bob Voogts tegenstander. Bob had eerder in de partij via een aftrekaanval al een pionnetje gewonnen, maar toen zijn tegenstander nog een tweede aftrekaanval (nota bene op hetzelfde stuk) toeliet, sneuvelde er nog een stuk, en was het pleit beslecht.

Diagram
 Zwart speelt c5-e4


Het eerste matchpunt werd door Walter Anema binnengehaald. Walter was zijn partij begonnen met een ruime tijdsvoorsprong; zijn tegenstander kwam een half uur te laat binnen. De tijdsvoorsprong werd naarmate de partij vorderde alleen maar groter. Walter had ergens een pionnetje opgepeuzeld, en schotelde zijn tegenstander een paar vervelende problemen voor. Die leverde zoveel hoofdbrekens op dat wits vlag ruim voor de 40e zet viel.

Gert Legemaat was de volgende die won. Hij had vanuit de opening meer ruimte gehad, en was in het middenspel druk gaan zetten. In de slotstelling waren er dusdanig veel witte stukken in de aanval midden in de zwarte stelling, dat zwart stukverlies niet kon voorkomen.

Op dat moment haperde de machine even. Patrick de Bas had lang een vrij rustige stelling gehad, maar zijn tegenstander dreigde af te wikkelen naar een voor Patrick moeilijk eindspel. Patrick bood daarom remise aan. Na afloop van de wedstrijd meldde hij dit gedaan te hebben in de overtuiging daarmee het tweede matchpunt binnengehaald te hebben. Jammer dat het toen al 0-5 stond. Maar zijn halfje leverde uiteraard veel gespreksstof op tijdens het eten bij El Mamma in Rijswijk, waar Patrick opvallend genoeg afwezig was...

Er waren nu nog twee partijen bezig. Richard Oranje had uit de opening een pionnetje overgehouden, maar het daarna niet heel handig aangepakt. Er ontstond een wat rommelige stelling, waarin beide partijen kansen hadden. Richards tegenstander ging vervolgens de fout in toen hij Richards koning de mogelijkheid gaf pacman te spelen. Richard verloor weliswaar zijn dame, maar kreeg daar een toren en twee stukken voor terug. De resterende stelling won Richard vlot.

Alleen Ted Barendse was nu nog bezig. Ted had een duidelijk beter eindspel van + tegen ++. Dit was gewonnen, maar niet in een paar zetten. Ted ging er eens goed voor zitten, en bracht ondersteund door een steeds gezelliger wordende kantine, de zevende overwinning binnen.

Diagram
 Teds eindspelZo ontstond de grootste overwinning van seizoen. De terugreis werd voorzichtig ingezet; er lag nu wel wat stuifsneeuw op de weg, maar de reis werd zonder problemen voltooid. Na een heerlijke maaltijd bij El Mamma arriveerden we weer in Delft.

Persoonlijke uitslagen:
 Ca´ssa 51968-DSC22076½-7½
1Eric Coppoolse--Gert Legemaat22360-1
2Angelo Spiler1964-Ted Barendse21250-1
3Sander Tigelaar1908-Kim Meulenbroek21190-1
4Theodoor Keizer1979-Walter Anema20110-1
5Olaf Ephraim1999-Richard Oranje20460-1
6Martijn Miedema1975-Patrick de Bas2085½-½
7Kees Sterrenburg2018-Arno Wiersma19740-1
8Herre Trujillo1932-Bob Voogt20150-1

er zijn 12 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap