Delftse SchaakSite

DSC3 onderuit tegen RSR Ivoren Toren 2

In de wedstrijd van DSC3 in Rotterdam tegen RSR Ivoren Toren 2 werden enkele kansrijke stellingen niet door de Delftenaren verzilverd en werd uiteindelijk met 5½-2½ in de sneeuw het stof gebeten. Invaller Roland ten Have bevestigde diens progressie met een mooie en snelle overwinning; remises waren er voor Pieter Buzing, Lucien van de Lisdonk en Henrik Tamerus.

De heenreis verliep voorspoedig; vanwege tijdig vertrek kon daarom voorafgaand aan de wedstrijd nog koffie worden besteld in een naburig biljartcafť - een keu is echter niet gehanteerd.

In de wedstrijd keek Kees Voorberg helaas reeds na enkele zetten tegen een achterstand van twee pionnen aan - hoewel compensatie ver te zoeken was probeerde hij er lange tijd toch nog wat van te maken; was het geen teamwedstrijd geweest dan had hij opgegeven. Zo kon het zijn dat hij als ťťn der laatsten zijn partij beŽindigde, echter wel met verlies: zijn tegenstander speelde het secuur uit.

De score werd aam bord 3 in ons voordeel geopend door Roland ten Have, invaller voor Seth van der Vegt. Goed gespeeld en gedecideerd afgemaakt, daarmee zijn grote progressie van de laatste maanden illustrerend! Lucien van de Lisdonk behaalde niet snel daarna een keurige remise met zwart: netjes omdat zijn loper op c8 het slechtste stuk van het bord dreigde te worden.

Ondertussen waren in het bijzonder Ricardo Slaa en Willem-Jan van den Broek met de witte stukken veelbelovend uit de opening gekomen (hun tegenstanders zuchtten onder de druk); Ricardo had door opoffering van een pion een geweldig en dreigend ruimtevoordeel verkregen, terwijl Willem-Jan in diens favoriete systeem zijn tegenstander steeds verder terugdrong en tegenkansen ontnam.

Naast hem leek Pieter Goosens kansen tegen de witte lange-rokade-stelling te krijgen en zeker niet minder te staan. Pieter Buzing - ook met de zwarte stukken - probeerde ondertussen tot gelijk spel te komen. Resteert Henrik Tamerus, die agressieve zwarte tegenactie in de opening op de juiste wijze bestreden leek te hebben.

Met het vorderen van de tijd veranderde dit beeld echter gestaag. De tegenstander van Pieter G. wist zodanige actie richting de kort-gerokeerde zwarte koning te ontwikkelen dat daarmee van de aanval op de lang-gerokeerde witte koning niet veel kwam: de gelijkmaker voor de Rotterdammmers. Henrik behaalde een remise - de marges hiervoor werden niet echt overschreden: 2-2. De tegenstander van Ricardo wist zowaar een tegenactie te ontketenen - uiteindelijk leidde dit tot materiaal- en partijverlies van onze kopman (3-2). Willem-Jan dacht de aanval te versterken door een pion- en vervolgens zelfs een stukoffer; hier was echter enige speculatie in het spel en zoals op de beurs was de uitkomst niet zo zeker meer - tevens werd met de benodigde rekenarij het tijdsvoordeel (zo’n drie kwartier) prijsgegeven. De enige wiens stelling erop vooruit was gegaan was Pieter B.: twee veelbelovende vrijpionnen ten koste van een kwaliteit.

De vooruitzichten waren inmiddels slecht: Kees vocht tegen de bierkaai terwijl Willem-Jan zijn voordeel had verspeeld en moest hopen op zwarte onnauwkeurigheden in flinke tijdnood (waarin hij nu zelf ook was beland).

Ondanks dappere pogingen kon Kees zijn openingsfout niet meer herstellen. Willem-Jan leek met twee torens, een paard en ver opgerukte pion (op f6) nog wat mogelijkheden te hebben maar zijn tegenstander - met toren, twee paarden en een loper - ving deze op en creŽerde ondertussen een gevaarlijke vrijpion. Hoewel de (vliegende) tijdnoodfase werd doorgekomen (1 seconde over) moest de partij enkele zetten later worden opgegeven: 5-2. Ten koste van ťťn vrijpion verdiende Pieter B. de kwaliteit terug; wat resteerde was een (enkel-)toreneindspel met gelijk aantal pionnen waarbij de resterende vrijpion van onze man niet ongevaarlijk oogde. Zoals veelal te doen gebruikelijk in toreneindspelen verzandde de partij echter in remise.

De komende ronde, thuis tegen Messemaker 1847 2, zal uit een ander vaatje moeten worden getapt om de degradatie­spoken heet hoofd te bieden.

Gedetailleerde uitslag:

 RSR Ivoren Toren 21998-DSC319825½-2½
1Tim Benning1979-Ricardo Slaa20871-0
2Philip Westerduin2022-Pieter Buzing2040½-½
3Michael Fung1834-Roland ten Have19000-1
4Peter Torczynski2064-Lucien van de Lisdonk1968½-½
5Paul Batenburg2029-Henrik Tamerus1972½-½
6Arno Beljaars2071-Pieter Goosens19801-0
7Leo Kranenburg2007-Willem-Jan van den Broek19531-0
8Paul Tromp1977-Kees Voorberg19551-0

er is 1 reactie: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap