Delftse SchaakSite

DSC5 met speels gemak langs Botwinnik 3

Het vijfde heeft vanavond thuis met 6-2 van Botwinnik 3 gewonnen. Alleen in de slotfase verloren René Gelpke en Olivier Marincic in tijdnood hun partij. De zege was toen al lang veilig gesteld.

Als eerste was Corniel Nobel klaar. Hij kreeg met zwart een goede stelling, maar verzuimde een pion te snoepen, die hij wel gepland had te pakken. Daarna was er niet zoveel aan de hand, behalve dat zijn tegenstander in tijdnood was. Toen deze echter een pion offerde in de hoop door te breken bood dat allen aanknopingspunten voor zwart. In rap tempo rolde Corniel zijn tegenstander vervolgens op.

Dave Eysbroek - Corniel Nobel
Delft, 2009

Diagram
 
20.d6?? xd6 -+

Bijna gelijktijdig won Nancy Kirana haar partij. Haar tegenstander had een thematische offeraanval gespeeld met xh2+, g4+, h5. Nancy kon echter vrij eenvoudig met haar koning weglopen naar e2. Haar tegenstander had verder geen stukken in de aanval had en alle stukken van Nancy waren reeds actief. Het stuk meer was vervolgens ruim voldoende om de 2-0 binnen te tikken.

Diederik van Heigen won overtuigend. Zowel hij als zijn tegenstander bezeten twee torens en een loperpaar, maar Diederik had het initiatief. Dit leverde hem uiteindelijk de nodige pionnen opleverde. Er volgende een afwikkeling naar ongelijk loper­eindspel dat in tegenstelling tot het merendeel van dit type eindspelen overtuigend te winnen was. Wat Diederik deed.

Albert Kemeling speelde een nette pot tegen Van Beekum. Hij offerde in de opening een pion om wat problemen op te lossen en buitte de compensatie die hij er voor kreeg mooi uit.
Albert Kemeling - Van Beekum
Delft, 2009
Diagram
 
20.g4! g7 21.xe6+ Wit wint de pion terug en het verkregen initiatief is voldoende voor de winst.

er zijn 6 reacties: lees | reageer
de Delftsche SchaakClub
de grootste, actiefste en gezelligste schaakclub van Delft

jeugd [ma 18:30-20:00]
Er is op 5 niveau's schaaktraining. Daar­na is er competitie, of een van de vele andere activiteiten.

senioren [ma 19:45-01:00]
De grote interne competitie heeft schakers van elk niveau. Ook zijn er veel andere activiteiten.

copyright
© 2002-2021 Delftsche SchaakClub

powered by
WoltLab GbR, Tjip BV & 2B Insite

software
FirstClassWebsite v1.6.1124.1
DSS v2.9.0701.1
WoltLab Burning Board
GNU WebChess

statistieken
Nedstat Basic  nedstat

disclaimer, privacy politiek, sitemap